reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

HPV 16 i 18

Witam,
pytanie głównie do Pań, które borykały się z tym problemem. Jestem po testach na DNA HPV i wyszły mi niestety dwa mocno onkogenne typy 16 i 18. Nie mogę się otrząsnąć po takim
wyniku. HPV pozytywny i co dalej? Cytologia puki co ani zła, ani dobra ASC-US, kolposkopia rewelacyjna. Co ile chodziłyście na kontrole do lekarza? Co z planami założenia rodziny skoro narazie nie mam zmian nowotworowych? Czy wykonywałyście dodatkowe badania pod kątem tego wirusa w jamie ustnej i gardzieli? Czy wasi partnerzy się badali, czy olali temat? Jak długo u was w organizmie siedziało to paskudztwo?

reklama
Rozwiązanie
Wszystko zależy ma jakiego lekarza trafimy ja do końca życia nie zapomnę reakcji lekarza i pielęgniarek które czasem wspominały o cytologii ... takie poruszenie zrobiłam ... no coz inny lekarz nie kazał mi wyprawiać pogrzebu tylko poprostu zażyć tablety 😁
No ten mój to popatrzył na mnie z taką miną jakby pisane mi było już tylko wyczekiwac raka. Od razu zaproponował konizacje z samego faktu hpv+, (cytologia wykazuje tylko asc us) i życie w lęku do końca świata.
hej, jak Twoja sytuacja? mi wyszedl w grudniu ascus, dzis dostalam informacje, ze mam hpv 16. wynikow cytologi jeszcze brak. ale ledwo zyje ze stresu. ja tez bede wdzieczna za kazda rade i jak wzmocnic organizm
Hey ☺️

Sytuacja jest stabilna. W grudniu wyszło mi LSIL i HPV16 z dna.
Dostałam skierowanie na kolposkopię która wyszła zadowalająca. Nic tam nie ma. Nie ma co wycinać. Żadne próbki nie były pobierane.

Generalnie mam czekać na kolejną cytologię w maju 2023 i zobaczymy co tam wyjdzie.

Generalnie lekarze uspokajają. Poczytaj sobie blog dr Madeja Cervix - o ile dobrze pamiętam. Poczytasz i się uspokoisz. ♥️

Sam wirus nic nie oznacza. Każde zmiany mogą się cofać na każdym etapie.

Co można zrobić ?

1. Spać zdrowo
2. Uprawiać sport
3. Nie stresować się
4. Wykupiłam sobie subskrypcję Sundose na podstawie moich wyników morfologii ale ja ogólnie się suplementuje od 18 roku życia generalnie wszystkim co się da 😂🤭
5. Żyć normalnie 😘 i niestety czekać i czekać

W maju dać znać jak to wygląda 💜

reklama
Hey ☺️

Dostałam skierowanie na kolposkopię która wyszła zadowalająca. Nic tam nie ma. Nie ma co wycinać. Żadne próbki nie były pobierane.

Generalnie mam czekać na kolejną cytologię w maju 2023 i zobaczymy co tam wyjdzie.

Generalnie lekarze uspokajają. Poczytaj sobie blog dr Madeja Cervix - o ile dobrze pamiętam. Poczytasz i się uspokoisz. ♥️

Co można zrobić ?

1. Spać zdrowo
2. Uprawiać sport
3. Nie stresować się
4. Wykupiłam sobie subskrypcję Sundose na podstawie moich wyników morfologii ale ja ogólnie się suplementuje od 18 roku życia generalnie wszystkim co się da 😂🤭

Bardzo dziękuje za odpowiedz :) bardzo mi pomogła bo jednak stres jest niesamowity

Wiem że łatwo mówić nie stresuj się 🙈

Ale ten stres nic nie pomoże... poczytaj sobie statystyki i blog dr Madeja. Tam masz wszystko jak na dłoni. Ten wirus się ujawnia i cofa i po kilku latach robisz znów test DNA który też może być negatywny (bo wirus po prostu wycofuje). Jestem też na forum wizazz.pl HPV i laska kilka dni temu dodała info że miała CIN1 / CIN 2 / miała zabieg leep i po 5 latach zrobiła znów test i był negatywny. Wszystko jest możliwe 😇

Najważniejsze nie popadać w paranoję i nie czytać głupot w necie bo faktycznie zawału dość można 🤭 każdy się z tym wirusem styka kiedyś na swojej drodze życia. Jak kobieta nie robi cytologii to nawet o tym po prostu nie wie 💗💗🤪

Bardzo dziękuje za odpowiedz :) bardzo mi pomogła bo jednak stres jest niesamowity

Wiem że łatwo mówić nie stresuj się 🙈

Ale ten stres nic nie pomoże... poczytaj sobie statystyki i blog dr Madeja. Tam masz wszystko jak na dłoni. Ten wirus się ujawnia i cofa i po kilku latach robisz znów test DNA który też może być negatywny (bo wirus po prostu wycofuje). Jestem też na forum wizazz.pl HPV i laska kilka dni temu dodała info że miała CIN1 / CIN 2 / miała zabieg leep i po 5 latach zrobiła znów test i był negatywny. Wszystko jest możliwe 😇

Najważniejsze nie popadać w paranoję i nie czytać głupot w necie bo faktycznie zawału dość można 🤭 każdy się z tym wirusem styka kiedyś na swojej drodze życia. Jak kobieta nie robi cytologii to nawet o tym po prostu nie wie 💗💗🤪

Załączniki

• Screenshot_20230213-165456.jpg
    Screenshot_20230213-165456.jpg
    337,6 KB · Wyświetleń: 106
Jak to dobrze przeczytać coś takiego, bo ja trafiam na strony w necie, gdzie piszą ze 5 lat mogę pożyć :) blog już czytam, sundose tez kupuje

Ogromne dzięki za to, ze napisałaś bo chyba tylko ten co przechodził jest w stanie pocieszyć :)

Jak to dobrze przeczytać coś takiego, bo ja trafiam na strony w necie, gdzie piszą ze 5 lat mogę pożyć :) blog już czytam, sundose tez kupuje

Ogromne dzięki za to, ze napisałaś bo chyba tylko ten co przechodził jest w stanie pocieszyć :)

Gdzie tak przeczytałaś ?! 😮😶

Jeśli lekarz cię wystarczył to też warto pomyśleć nad zmianą na kogoś komu ufasz 💕

Sundose ma darmową konsultacje z dietetykiem ale warto mieć też wyniki morfologii to wtedy ci najbardziej pomogą. Na tej stronie jest kilka i bych forum HPV i ja tam też się udzielam i kilka innych lasek. Naprawdę nie będzie źle uwierz mi ❤️ musiałabyś to olać i nie chodzić do lekarza przez 10-20 lat żeby to ci się rozwinęło w pewną chorobę....

Jest leep, konizacja i inne zabiegi. Warto o tym pogadać z lekarzem. To nie jest tak że już masz umierać...

Jakie ty dostałaś zalecenia ? Bo ja tylko obserwacja 😊 niestety, czekanie jest najgorsze 🙈

Gdzie tak przeczytałaś ?! 😮😶

Jeśli lekarz cię wystarczył to też warto pomyśleć nad zmianą na kogoś komu ufasz 💕

Sundose ma darmową konsultacje z dietetykiem ale warto mieć też wyniki morfologii to wtedy ci najbardziej pomogą. Na tej stronie jest kilka i bych forum HPV i ja tam też się udzielam i kilka innych lasek. Naprawdę nie będzie źle uwierz mi ❤️ musiałabyś to olać i nie chodzić do lekarza przez 10-20 lat żeby to ci się rozwinęło w pewną chorobę....

Jest leep, konizacja i inne zabiegi. Warto o tym pogadać z lekarzem. To nie jest tak że już masz umierać...

Jakie ty dostałaś zalecenia ? Bo ja tylko obserwacja 😊 niestety, czekanie jest najgorsze 🙈

Już nie wiem gdzie przeczytałam o tych rokowaniach bo chyba cały internet sprawdziłam :)

Ja na razie jestem przed kolposkopia. Ale masz racje, po to są te badania żeby wykryć cholerstwo i zawalczyć. Najgorzej jest się mie badać i dowiedzieć, ze jest rak jak już nic nie można zrobić. To po prostu szok i panika. Ale damy radę i pewnie będzie ok. Na morfologię w takim razie się przejdę żeby nie trafiać bez sensu w suplementy

Masz bardzo mądre podejście do sprawy :)

Hey ☺️

Co można zrobić ?

1. Spać zdrowo
2. Uprawiać sport
3. Nie stresować się

Czesc!

Jak tam sytuacja?

reklama
Do góry