reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

Astrid lozko sie podwyzsza do 70-80cm zeby kraamzorg i polozna sie nie musiala schylac podczas badania. ja nie podwyzszalam i nikt mi nie nie mowil, ze za nisko jest, a mialo tylko 50cm :D

Hahahaha, nie no to mnie rozwaliło :-D. Przecież one są dla nas, nie na odwrót. Ja nie mówię, żeby traktować ją jako sprzątaczkę i w ogóle w jakiś niefajny sposób i mam nadzieję, że im się to jak najrzadziej zdarza. Jednakże, nie wyobrażam sobie, żebym miała się stresować, bo pani ma takie i takie wymagania :baffled:.

Oj to mam nadzieję, że z Małą będzie wszystko ok. Chociaż, nie wiem, czy teściowa robiła ten pasztet z wątróbką, bo w rodzinie mało kto ją lubi.

Ostatnia edycja:
reklama
Kurcze Astrid, nie potrzebnie Cie stresowalam tylko ;/ Nie martw sie, ryzyko male, ale po prostu sie nie zaleca, widzisz axe jadla kogiel mogiel i wcinala sushi i zyje, bo nie wiedziala ;) spoko, git majonez hahah ;) ja mialam kraamzorgowa w zeszly piatek zamowic przez telefon ale jeszcze mi sie jakos nie spieszy :D jeszcze mi przyjdzie i zacznie wydziwiac... Szkoda , ze moja mama nie moze przyjechac... :(

Kurcze Astrid, nie potrzebnie Cie stresowalam tylko ;/ Nie martw sie, ryzyko male, ale po prostu sie nie zaleca, widzisz axe jadla kogiel mogiel i wcinala sushi i zyje, bo nie wiedziala ;) spoko, git majonez hahah ;) ja mialam kraamzorgowa w zeszly piatek zamowic przez telefon ale jeszcze mi sie jakos nie spieszy :D jeszcze mi przyjdzie i zacznie wydziwiac... Szkoda , ze moja mama nie moze przyjechac... :(

Nie no ok. Teraz to już i tak "po ptakach". Szkoda, że Twoja mama nie będzie mogła przyjechać. Na pewno miałabyś lepiej, niż z jakąś kobitką.

Dlaczego mosisz miec IsKIERKO drugi termofor ,ja mialam jeden tylko dla Tymka ,zarowno polozna jak i kraamzorgowa mowily ze to wystarczy skoro rodze w szpitalu.

O ISKIERKO i ja bym sie wkurzyla ,ta baba poprostu cie zmusza . Nie daj sie nabrac.Jak juz to mozesz wziasc minimum wcale nie mosisz tych 7 h.ja to drugi raz wogole tego kramzorg bym nie chcial bo przez nia to tylko wiecej pracy mialam i odpoczac nie dalo sie.Z tym lozkiem to tez wiekie wymogi ,ja wypozyczylam te podwyzszenia ale wcale ich nie uzylam i zbadala mnie na normalnym lozku.co to ma byc oni sa dla nas nie my dla nich
Ja zrobię dokładnie tak samo - sorki, ale dziecko będzie spało w SWOIM lózeczku w naszej małżeńskiej sypialni, a ja mam iść spać do córki do pokoju??? To jakies chore....
ISKIERKO a twoj maz nie bezdie mogl wziasc wolnego.Moj maz to pracowal po pol dnia przez pierwszy tydzien po powrocie ze szpitala.
Może. On pracuje przez uitzendbureau i z tego co wiem prawnie należą mu się dwa dni urlopu. Zresztą już rozmawiał na ten temat ze swoim szefem.
Dlaczego mosisz miec IsKIERKO drugi termofor ,ja mialam jeden tylko dla Tymka ,zarowno polozna jak i kraamzorgowa mowily ze to wystarczy skoro rodze w szpitalu.
I nawet nie zamierzam kupowac drugiego, niech zapomni....

W końcu to moja ciąża i moje dziecko i ja ustalam zasady, a nie jakaś stara baba z kraamzorg...

ja sie zastanawiam tylko na co im te 2 termofory :/
jeszcze bardziej sie zniechecilam do zamowienia poloznej, a kiedy sie z nia umowe podpisuje ?

Bo jak mi bedzie cos wydziwiac to w ogole nie podpisze i wyblagam mame zeby przyjechala. Jeszcze moj M sie stresuje, ze beda po katach patrzec, jak mieszkamy i koniecznie sie wzial za podloge w kuchni jak sie dowiedzial ze bede teraz dzwonic i ja zamawiac. ja mam teorie spiskowa, ze oni tak naciagaja wlasnie holenderska gospodarke, bo od kraamzorga i od zakupu termoforu trzeba zaplacic podatek !!

Jeszcze moj M sie stresuje, ze beda po katach patrzec, jak mieszkamy i koniecznie sie wzial za podloge w kuchni jak sie dowiedzial ze bede teraz dzwonic i ja zamawiac. ja mam teorie spiskowa, ze oni tak naciagaja wlasnie holenderska gospodarke, bo od kraamzorga i od zakupu termoforu trzeba zaplacic podatek !!
Ona nie patrzyla jak mieszkamy, jedynie czy mam wszystko dla dziecka - łózeczko, materac, prześcieradełka, kocyk, pieluszki, materac do przewijania. Potem gdzie bedzie wanienka no i czy łożko bedzie podwyższone....
Właśnie myślę nad drugim materacem - tak, żeby podłożyć sobie pod tyłek dodatkowy zwykły materac - będzie wyzej i spokojniej :-)

czytam o kraamzorg, co piszecie..
Sluchajcie, nie przejmujcie sie kraamzorg. Te babki sa po to, aby Wam pomoc, a nie aby Was kontrolowac. Robcie swoje, one mialy juz z wieloma kobietami do czynienia i na pewno juz wszystko widzialy :)
Jesli sie Wam cos nie spodoba, zawsze mozecie zadzwonic do centrali i poprosic o zmiane kobitki.
BYlby to absurd, jesli fakt istnienia osoby, ktora ma Wam pomoc, zamiaste tego by Was stresowal.

I najwazniejsze:
1. KRaamzorg NIE JEST obowiazkowy, jesli ktos Wam tak wmawia, to nie mowi prawdy
2. Ilosc godzin ustalacie TYLKO I WYLACZNIE Wy.

A co Wy sie tak rozpisujecie? hihi, caly dzien mnie bylo, a tu tyle do czytania :) nie korzystacie z pieknej pogody?:sorry:

Aha, i jeszcze jedno, a propos podwyzszania lozka. Ja nie podwyzszalam go (bo by sie zwyczajnie rozpie...ylo) i oznajmilam kraamzorg, ze nie mam zamiaru tego zrobic. Ona powiedziala, ze podwyzszanie lozka jest po to, aby jej kregoslup nie prasknal przy zmianie poscieli (swoja droga dosc dziwne, ale nie wnikalam). Badac tak czy inaczej Was musi, chocby na podlodze, albo na stole w kuchni (jak to jedna z nas kiedys zaproponowala :) )

Ostatnia edycja:
a propos podwyzszania lozka. Ja nie podwyzszalam go (bo by sie zwyczajnie rozpie...ylo) i oznajmilam kraamzorg, ze nie mam zamiaru tego zrobic. Ona powiedziala, ze podwyzszanie lozka jest po to, aby jej kregoslup nie prasknal przy zmianie poscieli (swoja droga dosc dziwne, ale nie wnikalam). Badac tak czy inaczej Was musi, chocby na podlodze, albo na stole w kuchni (jak to jedna z nas kiedys zaproponowala :) )
Generalnie nikt jej nie karze zmieniac pościeli. Przecież nie jest powiedziane, że kazda kobieta po porodzie musi zabrudzić łożko, prawda???
Po to są te mega podpaski, ewentualnie można podłożyć kraammatras i częsciej chodzic do toalety. Finito.
Ja się po prostu musialam wygadać - wybaczcie.
jak kraamzorg już przyjdzie to ją wtedy odpowiednio ustawię:-D

reklama
Iskierka, nie chodzilo w sumie o zmienianie poscieli jedynie, jak nam cos "poleci" wiadomo skad, ale o zwykle zmienianie, tak jak zmieniasz normalnie.

Do góry