reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

Dzien dobry!

Aniahaven
to fajnie ze juz sie rozstal z smoczkiem,Alex go wogole nie chcial niby dobrze ale czasamio wolalabym zeby wzial smoczka to by spokojniejszy byl.

AnnaJ007
czekamy na wiesci!

Juz lisci tyle ze musze chyba isc uprzątnąć je dzis znowu a Wy co robicie??

reklama
Gosiu, to gratuluję. Fajnie, że Mały polubił przedszkole.

anp, to super, że Tówj Alex nie chciał smoka. My z mężem byliśmy dość przeciwni wprowadzeniu smoczka, ale Janek miał niesamowicie wielką potrzebę ssania i nawet pani w poradni laktacyjnej zaleciła wprowadzenie smoka...ale od razu zaczął lepiej zasypiać. Mam nadzieję, że nie będzie wielkiej walki z odzwyczajaniem go. Chciałabym, aby używał go maksymalnie do roku.

A mój synuś od 2 tygodni ma ciemieniuchę...ale lekką. Smaruję główkę oliwką i zakładam czapeczkę na ok 15 minut przed kąpielą, a podczas kąpieli myję szamponem, bo tak wyczytałam. Efekt poprawy widać, choć dość powoli.

Wysłałam wszystkie dokumenty do Polski potrzebne do urlopu macierzyńskiego...który zacznę od nowego roku, bo jestem teraz na bezpłatnym do końca grudnia. No i właśnie dzwonili, że odeślą, bo mają być przetłumaczone na język polski. A ja wszystko drukowałam w wersjach międzynarodowych. I po co? heh Panie z polskiego ZUSu nie przyjmują druków międzynarodowych:baffled: ...bo ma być po polsku i koniec! No i na szczęście rodzina w Polsce się przejdzie do tłumacza i załatwi, bo tutaj to dużo drożej by wyszło wszystko.

Ostatnia edycja:
Dzien dobry!

Aniahaven
to fajnie ze juz sie rozstal z smoczkiem,Alex go wogole nie chcial niby dobrze ale czasamio wolalabym zeby wzial smoczka to by spokojniejszy byl.

AnnaJ007
czekamy na wiesci!

Juz lisci tyle ze musze chyba isc uprzątnąć je dzis znowu a Wy co robicie??
Hej... ja licie grabilam w sobote:baffled: ale juz znowu pelno jest - na szczescie to bedzie moje ostatnie sprzatanie bo juz nic na gorze nie zostalo...:-D zabiore sie za to jutro bo zaraz lece po dzieciaki na lunch a potem do pracy,:tak::tak::tak:
Poza tym zdazylam zaliczyc juz lekcje holenderskiego z moim Piet' em - pranie sie pierze, zmywarka wlasnie konczy... jak dobrze te te dwa urzadzenia ktos wynalazl.....:rofl2:

Iguana ta ciemieniuche wyczesujesz mu grzebieniem gestym tez czy tylko zmywasz?:confused: bo moj Victor to wlasnie dzieki szamponom mial ostatnio taka warstwe na glowie:szok:.... ale namoczylam mu oliwka - wyczesalam i umylam...jest ok ale przy jego gestych wlosach musze uwazac na dokladniejsze :tak:splukiwanie szamponu... co nienalezy do jego przyjemnosci... hihi...

WLASNIE SPRZEDALAM MIESZKANIE W POLSCE I MUSZE ZNOWU JECHAC NA KILKA DNI I SERCE MI PEKA BO DZIECI ZOSTAJA Z TATA W DOMU ......ZAWSZE RAZEM JECHALISMY ALE TERAZ MAM MNOSTWO ZALATWIANIA I POZATYM mIKOLAJ DO SZKOLY ITD LEPIEJ I SZYBCIEJ BEDZIE JAK POJADE SAMA

GOSIU DZWONIE DO CIEBIE OD KILKU DNI I ..............NIKT NIE ODBIERA NA NUMERY MOZE MASZ JESZCZE JAKIS INNY???

Witajcie :-)
U nas ostatnio szaleństwo Świąteczne się zaczęło, przygotowujemy własnoręcznie prezenty dla całej rodzinki i mam nadzieję, że zdążymy:tak:. Jutro idę na pierwszą lekcję niderlandzkiego i powiem Wam, że nie mogę się doczekać :-):-) strasznie chciałabym się jak najszybciej nauczyć przynajmniej podstaw i wtedy będzie na pewno łatwiej się odnaleźć na nowym miejscu.
Dzisiaj jedziemy na zakupy bo urodziny Błażka się zbliżają i mam już upatrzony prezent : Lego Duplo :-). Co prawda zastanawiałam się też nad autkiem ZygZakiem ale chyba zdecydujemy się na klocki, autko ma chyba 10 melodyjek i jak Błażko zacznie włączać wszystkie grające zabawki to jednak ponad moje siły :-D:-D.

Iguana ta ciemieniuche wyczesujesz mu grzebieniem gestym tez czy tylko zmywasz?:confused:

Nakładam oliwkę na 15 min, zakładam czapeczkę...a potem podczas kąpieli tylko zmywam szamponem delikatnie masując. Tak mi zalecili w CB. Gęstego grzebienia nie mam co używać, bo Janek prawie włosów nie ma, a skórka jego jest dość delikatna. Samej ciemieniuchy jest bardzo niewiele, tzn. warstwa jest bardzo cieńka...wygląda jak łuszczący się sam naskórek, ale niestey spory obszar.

Waga Janka na dzisjaj to 5100 gram!!! Dzisiaj był bardzo grzeczny, a nawet się uśmiechał podczas czekania na swoją kolej ważenia. Natomiast na samej wadze dał niezły popis, zrobił wielką fontannę, także miałam całe spodnie i buty mokre:szok:
I całe szczeście to już koniec tego bujania się co tydzień do CB:-DTeraz to już tylko raz na miesiąc na badanie, kontrolę:tak:

Nakładam oliwkę na 15 min, zakładam czapeczkę...a potem podczas kąpieli tylko zmywam szamponem delikatnie masując. Tak mi zalecili w CB. Gęstego grzebienia nie mam co używać, bo Janek prawie włosów nie ma, a skórka jego jest dość delikatna. Samej ciemieniuchy jest bardzo niewiele, tzn. warstwa jest bardzo cieńka...wygląda jak łuszczący się sam naskórek, ale niestey spory obszar.

Waga Janka na dzisjaj to 5100 gram!!! Dzisiaj był bardzo grzeczny, a nawet się uśmiechał podczas czekania na swoją kolej ważenia. Natomiast na samej wadze dał niezły popis, zrobił wielką fontannę, także miałam całe spodnie i buty mokre:szok:
I całe szczeście to już koniec tego bujania się co tydzień do CB:-DTeraz to już tylko raz na miesiąc na badanie, kontrolę:tak:

Iguana grzebien nie do wlosow mial byc ale do ciemieniuchy:-D:tak:

Najczęściej stosowana jest metoda smarowania główki dziecka oliwką dla niemowląt na około 15 minut przed kąpielą. Można do tego przykryć główkę dziecka watą nasączoną oliwką i założyć bawełnianą czapeczkę, aby oliwka lepiej wchłonęła w skórę. Po 15 minutach możemy delikatną szczoteczką przeznaczoną dla niemowląt wyczesać łuski i następnie umyć główkę maluszka. Jeżeli ciemieniucha jest dość mocno nasilona możemy zamiast oliwki zastosować specjalne preparaty, dostępne w aptekach, takie jak np.. Klorane Bebe (krem nawilżający, zmiękczający i natłuszczający skórę, przywraca równowagę hydrolipidową i zapewnia ochronę suchej skóry przed działaniem czynników zewnętrznych), Skarb Matki Olejuszka, szampon Mustela Bebe (szampon zapobiegający przed ciemienuchą do codziennego użytku), czy emulsja Seboderm (o działaniu przeciwłojotokowym).
tutaj mozesz doczytac reszte;

Hej dziewczyny!Dostalam wlasnie moja pierwsza prace po porodzie na 4 godz raz w tygodniu wieczorem-do sprzatania biur-i jestem zadowolna,jeszcze pare takich bede szukac i bedzie ok.Jutro ide pomoc do mojej bylej pracy na pol dnia a maluszka do mamki mojej dam,nie wiem jak to przezyje bo pierwszy raz tak dlugo nie bede go widziec (5 godz),no i czy bedzie grzeczny,bo jak narazie to jest caly czas ze mna ale musi sie zaczac przyzwyczajac .Troche sie przejmuje bo Alex nawet z moim M po 2 godz zaczyna plakac jak mnie nie ma no ale jakos bedzie.

Iguana Alex tez mial troche ciemieniuszki na glowce no i robilam tak jak piszecie-oliwka przed kapaniem +czapka+i wyczesac mieka szczoteczka.I po paru dniach zniklo,mam nadzieje ze nie wroci.

milego wieczoru...

Dzien dobry...

Anp GRATULUJE pracy...:tak::tak::tak: a maluszek sie przyzwyczai...;-)
Ja tez zmykam Karinke dzo szkoly podrzucic i .... do pracy rowniez...:-)

reklama
Do góry