reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Hity i kity - lista wyprawkowa

u nas rożek też się sprawdził w 100%, córa lubiła być zawijana, wydaje mi się, że teraz też użyję mimo lata... bo na wieczór cienkie body i rożek, a dziecko czuje się bezpieczne, poza tym ja używałam później jako kołderkę,

reklama
bo właśnie cały problem jest w tym, żeby wyczuć dziecko, co jemu pasuje, jedno lubi być opatulane, inne niekoniecznie. wszystko trzeba robić metodą prób i błędów, my możemy wrzucać listy tego, co u nas się sprawdziło, a niekoniecznie musi się sprawdzić u innej mamy, bo wiadomo, inne preferencje, inny gust, czy przekonania. Najlepiej zebrać taką listę i okroić maksymalnie do niezbędnych rzeczy, a później w razie czego tatusia wysłać do sklepu :)

Ja wam powiem że czytam o tych wszystkich preparatach do przemywania pępka i aż oczy otwieram. Tutaj niczym nie każą przemywać tylko normalnie czystą wodą podczas kąpieli i tak właśnie robiłam z córką po tygodniu kikut odpadł bez żadnego problemu ładnie zagojone. No a na brodawki polecam krem Avent, jak zauważyłam że robią się różowe posmarowałam i odrazu przechodziło.

styna- dokładnie tak! Moja przyjaciółka pierwszą córeczkę rodziła w UK. Sama musiała się wszystkiego dowiadywać po aptekach i znajomych. Niczym specjalnym nie przemywają pępuszków- ot woda z mydłem. Tu w Polsce w maściach przebierała :) położna inną polecała, lekarz inną, mama i znajome inną :) Witaminek i lekarstewek różnych tutaj też dostała kupę, a tam nic. Za to sporo pieniążków na obkupienie maluszka od państwa dostawała. Co kraj to obyczaj.

Bardzo bardzo dziękuję za ten wątek. Przydatny niesamowicie. Czytam z wypiekami i potem wieczorem zdaję relację mężulowi:-)

Z witamin to mi w Polsce polecili dawać witaminę D, K nie musiałam bo mała po urodzeniu dostała zastrzyk. Polecam D-vitum w kapsułkach latwo dac i dawka odmierzona.

Napiszcie jakie ubranka polecacie dla noworodka na lato. To nasze pierwsze dziecko i zupełnie się gubię w tych wszystkich pajacach, spiochach i kaftanikach ??!!! Pomocy!

Latem to body krótki rękawek i ewentualnie jakieś lekkie spodenki moim zdaniem są ok. Wiadomo jak jest chłodniej to coś na długi rękawek. Moja jak było gorąco to albo w body samym była albo w pampku. Na główke nic nie zakładałam bo starałam się jej na słońce nie wystawiać. a przykrywałam pieluszką albo cienkim kocykiem jak była potrzeba. No i zawsze miałam ze sobą skarpetki bo często miała chłodne stopy i zaraz czkawka była. Śpiochów i kaftaników ne polecam bo się zaginają i gniotą pajacyki są super szczególnie takie odpinane po całości, aby nie trzeba było główki przeciskać (miałam taki jeden co przez główkę się wciągał i tylko raz ubrałam bo tak ciężko się zakładał że szok)

Ostatnia edycja:
jeśli chodzi o witaminy, to zeszłej zimy była wielka akcja, że kilka serii D-Vitum ma za małą dawkę wit.D i wycofywali je ze sprzedaży, dwóch pediatrów mnie pytało, jaką wit D podaję dziecku i czy nie przypadkiem D-Vitum.
Mi najwygodniej jest dawać wiitaminy z kropelkach z pompką i od urodzenia Q podawałam mu właśnie w taki sposób. Juvit ma takie rozwiązanie.
I jeszcze ważna rzecz, dzieci karmione tylko i wyłącznie piersią do 3 miesiąca powinny dostawać wit. K i D, nie wiem jak to się ma do dzieci na MM, ale jakoś inaczej dawkowało im się witaminy, bo wit. D jest już stężona w mleku modyfikowanym, tu trzeba dopytać lekarzy.

Hej dziewczęta! :-D

W wyprawce najważniejsze są ciuszki,kosmetyki,ale niezbędne są też również gadżety,zabawki,które będą rozwijały nasze Maluchy.Otóż,zastanawiałam się co kupić dla takiego tyci niemowlaka....i wtargnęłam na stronę na facebooku
Rozwijam Moje Dziecko | Facebook

Ta strona reklamuje przytulanki,maty i kocyki firmy Snoozebaby! No po prostu rewelacja! ich znakiem rozpoznawczym są gęsto naszyte metki,które Maluszek może dotykać.Moim zdaniem te zabawki są kreatywne i bardzo przyjemne w dotyku.Na allegro już obczaiłam sprzedawców,którzy oferują te produkty :-) Ceny są troszkę wysokie,ale ja np. kupię z dwa gadżety.

A Wy dziewczyny proponujecie jakieś kreatywne,przyjemne rzeczy dla niemowlaków?

reklama
Wspaniała stronka :-D

www.fabrykawafelkow.pl

Kota! a czy Ty kupiłaś kocyk Poofi?natknęłam się na niego na tej stronce i wygląda on na prawdę zachęcająco,mięciutko!a tak w ogóle to tam podoba mi się prawie wszystko! Chyba zacznę już zakupowy szał :-p Zamówię na pewno taką przytulankę-kocyk miły w dotyku i miękkiego króliczka z metkami do zabawy...no i ten kocyk ecru Poofi! Dla noworodka idealny na pierwsze dni :-)

Ostatnia edycja:
Do góry