Cześć
Mam podobną sytuację i również szukam informacji od dziewczyn które mają takie dzieciaczki...
Niedawno u naszego synka stwierdzono poszerzenie jednej z komór bocznych, ale po kilku tygodniach na szczęście wróciło do normy. Niestety na tej samej wizycie, mój lekarz nie mógł znaleźć ciałka modzelowatego
Do tej pory moja ciąża przebiegała prawidłowo, test pappa, badania połówkowe nic niepokojącego nie wykazały. A w 31 t.c. taka informacja... Zostałam skierowana do b.d. specjalistki, która bardzo dokładnie zbadała i znalazła ciałko. Niestety jest krótkie i raczej już nie dogoni normy
Co do przyszłości naszego dziecka to żadnych konkretów nie możemy teraz przewidzieć... Będziemy pod stałą kontrolą w Instytucie Matki i Dziecka do porodu i po porodzie, żeby jak najszybciej działać w razie potrzeby. Z tego co wiem od pani dr, 2/3 ludzi rozwija się w normie, a u 1/3 może się to przełożyć na trudności w rozwoju, np. autyzm, dyspraksja, trudności w nauce, motoryczne, a u 10% cięższe wady rozwojowe. Tyle się dowiedziałam. Pocieszam się tym, że poza tym ciałkiem, wszystkie inne organy są w normie.
A Ty na jakim etapie ciąży się dowiedziałaś?