reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Hiperstymulacja ?

kulkaMM

Fanka BB :)
Dziewczyny mam problem, proszę o porady jeśli któraś była w podobniej sytuacji lub posiada jakaś wiedzę w tym temacie. Jestem po stymulacji clo, 5-9 dc w 13 dc lekarka stwierdziła obecność 3 pęcherzyków 1,6, 1,65 i miejszy. Mówiął, ze to zbyt wcześnie na pregnyl i zaleciłą ponowne usg za dwa dni w ty wypadku dziś, tj 15 dc a tu niespodzinka, zaden pęcherzyk nie pękł a do tego urosły zbyt bardzo, jeden 2,35 drugi 2,8. nei mowiła nic o przestymulowaniu. Podaął pregnyl i za tydz kazała przyjśc na kontrole czy jakiś pękł. Troche jestem w temacie stymulowanych cykli troche ich miałam w walce o 1 dziecko. Wiem, że średnio rośną 1-2 mm na dobę i że najlepiej jak osiągają 20-22 mm, dlaczego zatem w ciągu dwóch dni pęcherzyk tak mocno urosł ? czy jest jakakolwiek szansa, ze on wypuści zdrową komórkę? tzn zdolną do zapłodnienia ? czy tylko czekać na torbiel ?

reklama
Ja bym się na Twoim miejscu tym nie martwiła tylko na spokojnie się staraj. Ja zawsze miałam pregnyl podawany jak pęcherzyk miał 20- 22 mm i dupa. Zaszłam dopiero w ciążę wtedy kiedy pęcherzyk zdecydował że sobie sam pęknie, bez pregnylu, bez monitoringu.. Niestety nie wiem jaką miał wielkość. Za pierwszym razem urodziłam zdrowego synka. Teraz niestety straciłam ciążę.

Byl pregnyl wiec ktorys powinien peknac. To jak rosna to sprawa indywidualna.
A torbiel ? Hmmm a masz na druga czesc cyklu luteine albo duphaston? Wtedy torbieli byc nie powinno. No i jak jestes pod okiem lekarza to tez robic sie nie powinna bo przeciez na usg wyjdzie czy pekly te pecherzyki czy zostaly i trzeba dawac sztuczny progesteron.

Luteinę lub duphastob mam dostać w pon kiedy okaże sie czy któryś z pęcherzyków pękł. W ogóle nic nie czuje w tym m-cu nie wiem czy to działanie clo ani śluzu płodnego nie mam ani owu nie czuje wiec kompletnie na ślepo to wszystko.

Hiperstymulacja raczej dotyczy "hodowli" zbyt dużej ilości komórek jajowych, często niedojrzałych. Mnie dziwi fakt wizyty dopiero po tygodniu. Po wspomagaczach kontrola jest raczej po 2 dniach. I wielkość pęcherzyków też już jest wskazująca na pękanie. Aż sama jestem ciekawa skąd taka decyzja. Nie komentuję jeszcze bo wiadomo każda z nas jest inna i jakiś.powód lekarz ma. Oby dobry:)

Do góry