Dziewczyny mam problem, proszę o porady jeśli któraś była w podobniej sytuacji lub posiada jakaś wiedzę w tym temacie. Jestem po stymulacji clo, 5-9 dc w 13 dc lekarka stwierdziła obecność 3 pęcherzyków 1,6, 1,65 i miejszy. Mówiął, ze to zbyt wcześnie na pregnyl i zaleciłą ponowne usg za dwa dni w ty wypadku dziś, tj 15 dc a tu niespodzinka, zaden pęcherzyk nie pękł a do tego urosły zbyt bardzo, jeden 2,35 drugi 2,8. nei mowiła nic o przestymulowaniu. Podaął pregnyl i za tydz kazała przyjśc na kontrole czy jakiś pękł. Troche jestem w temacie stymulowanych cykli troche ich miałam w walce o 1 dziecko. Wiem, że średnio rośną 1-2 mm na dobę i że najlepiej jak osiągają 20-22 mm, dlaczego zatem w ciągu dwóch dni pęcherzyk tak mocno urosł ? czy jest jakakolwiek szansa, ze on wypuści zdrową komórkę? tzn zdolną do zapłodnienia ? czy tylko czekać na torbiel ?
reklama
Ja bym się na Twoim miejscu tym nie martwiła tylko na spokojnie się staraj. Ja zawsze miałam pregnyl podawany jak pęcherzyk miał 20- 22 mm i dupa. Zaszłam dopiero w ciążę wtedy kiedy pęcherzyk zdecydował że sobie sam pęknie, bez pregnylu, bez monitoringu.. Niestety nie wiem jaką miał wielkość. Za pierwszym razem urodziłam zdrowego synka. Teraz niestety straciłam ciążę.
cytrynowa_
Fanka BB :)
Byl pregnyl wiec ktorys powinien peknac. To jak rosna to sprawa indywidualna.
A torbiel ? Hmmm a masz na druga czesc cyklu luteine albo duphaston? Wtedy torbieli byc nie powinno. No i jak jestes pod okiem lekarza to tez robic sie nie powinna bo przeciez na usg wyjdzie czy pekly te pecherzyki czy zostaly i trzeba dawac sztuczny progesteron.
A torbiel ? Hmmm a masz na druga czesc cyklu luteine albo duphaston? Wtedy torbieli byc nie powinno. No i jak jestes pod okiem lekarza to tez robic sie nie powinna bo przeciez na usg wyjdzie czy pekly te pecherzyki czy zostaly i trzeba dawac sztuczny progesteron.
vadera
Fanka BB :)
Hiperstymulacja raczej dotyczy "hodowli" zbyt dużej ilości komórek jajowych, często niedojrzałych. Mnie dziwi fakt wizyty dopiero po tygodniu. Po wspomagaczach kontrola jest raczej po 2 dniach. I wielkość pęcherzyków też już jest wskazująca na pękanie. Aż sama jestem ciekawa skąd taka decyzja. Nie komentuję jeszcze bo wiadomo każda z nas jest inna i jakiś.powód lekarz ma. Oby dobry
Podziel się: