reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Heparyna w ciąży

No ja nie mam problemu max w 4cyklu zachodziłam tak to 1 czy 2gi ale leci szybko ;/ teraz może w końcu będzie inaczej mam nadzieję ...
Super , że się udało :) oj trzeba być wytrwałym w tych wszystkich staraniach i wgl :) życze spokojnej ciązy ;*

reklama
Dobra laski. Jutro zaczynam kuracje z wszystkimi tabletkami, no i nieszczesna heparyna. Wiem, ze gdzies cos wczesniej bylo, ale mozecie napisac mi konkretnie jak wykonujecie zastrzyk? Lub po prostu mnie skorygujcie- info z neta i yt.
Pozycja lezaca, lapie falde i wbijam igle NA PROSTO (?) ok 5cm od pepka. Wbijam jej troche, czy CALA? Z powietrzem, czy bez bo widzialam juz rozne wersje? Plyn wciskac szybko czy wolno?
Z gory dzieki!

Dobra laski. Jutro zaczynam kuracje z wszystkimi tabletkami, no i nieszczesna heparyna. Wiem, ze gdzies cos wczesniej bylo, ale mozecie napisac mi konkretnie jak wykonujecie zastrzyk? Lub po prostu mnie skorygujcie- info z neta i yt.
Pozycja lezaca, lapie falde i wbijam igle NA PROSTO (?) ok 5cm od pepka. Wbijam jej troche, czy CALA? Z powietrzem, czy bez bo widzialam juz rozne wersje? Plyn wciskac szybko czy wolno?
Z gory dzieki!
Wbij pod kątem prostym, obojętnie ile od pępka, wbij cała igle i cały tłok - czyli z powietrzem. Czy szybko czy wolno obojętne, mnie bolało mniej jak było wolno ale kilkuset zastrzykach znajdziesz swój sposób.
Powodzenia!

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Jest różnica ile cm od pępka! I lekarz i teściowa pielęgniarka podkreślali,że nie należy robić zastrzykow zbyt blisko pępka,dlaczego nie pamiętam ale po coś takie wytyczne są.
Ja na wszelki wypadek robię po prostu dalej. I tak,pod kątem prostym trzeba wbić w faldke,mozesz lekko napiac mięśnie zeby igła miała opór. Powietrze,które jest miedzy igłą a płynem lekarz kazał mi wypychac przed zrobieniem zastrzyku.
Dodatkowo codziennie zmieniam stronę,w którą robię zastrzyk-raz po lewej,raz po prawej. Nogi zostawiam na czas,kiedy brzuch będzie już naprawdę spory.
Szkoły robienia zastrzykow z heparyny są różne,też widziałam na yt,ale ja jednak wolalam zapytać gin i nawet troszkę się obruszyla,że ludziom już niedługo lekarz nie będzie potrzebny bo internet ich wyleczy i wszystko powie. Mam nauczkę,żeby więcej o tym nie wspominać

No w 9 miesięcu ciąży obojętne będzie ile od pepka byleby wbić.. miałam raczej na myśli w drugą stronę, tzn dalej niż 5, ja bilam w boki. W boki, w uda , w ramiona. W szpitalu mi pokazali.

Nie powinno się wypuszczać powietrza z ampulkostrzykawki! W instrukcji jest napisane:
78adb713b67cc778daeb32f8cbc8f656.jpg

Link do ulotki fraxyparyny
https://www.google.pl/url?sa=t&sour...FjAIegQIBhAB&usg=AOvVaw2Jrqs9W86MnN3PPIK7CO5Z

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
No właśnie,szkół jest mnóstwo. Mnie powiedział to mój gin,więc zaufalam. Może to zależy od leku jaki się przyjmuje...
Ale tak prawdę powiedziawszy,do tej pory usuwalam powietrze i ani kropelki leku nie straciłam. Po prostu delikatnie wypychalam powietrze aż do momentu,w którym wydawało mi się,ze za chwilę lek może zacząć wyciekac.
Takie nic a tyle wątpliwości:errr:

Brała któraś z Was może urosept w pierwszym trymestrze?

reklama
Hej! Zostało mi 7 zastrzyków Neoparinu w dawce 60 mg i chętnie je oddam. Termin do października 2019

Napisane na SLA-L22 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry