reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Dziewczyny nałogowo odciągające pokarm:-);-)
Kiedyś któreś polecała jakiś dobry laktator...ale zapomniałam która i jaki:sorry2:
Czy mogłybyście zapodać jakiegoś linka?
Bo na tym swoim dziadostwie to ja w życiu nie zwiększę produkcji:wściekła/y:

Ja mam elektryczny Medela Symphony wypożyczony ze szpitala i ręczny Avent Isis i ten drugi zdecydowanie lepiej ściąga. Tylko, że ręce odpadają po kilku razach ;-)

reklama
no a my wlasnie bylismy u pani doktor ... i HOUSTON MAMY PROBLEM !!! mala nic nie przybrala na wadze od wyjscia ze szpitala !! pani powiedziala ze prawdopodobnie albo mam za slaby pokarm albo jest go za malo !! i obowiazkowo mamy dziecko dokarmiac butla skoro w cycach jest za malo !! no ale kazala tez zrobic badanie moczu jutro z rana bo to moze tez byc wynik jakiejs infekcji !! powiedziala ze sprawdzi sobie wyniki i jak sie jej nie spodobaja to do szpitala !!!! normalnie blady strach mnie oblecial !! przeciez to moje dzieciatko jest takie pogodne i radosne ... kto to widzial zeby do szpitala !!! no i mamy dobudzac na maksa mala w dzien zeby co 3h jadla a jak nie bedzie chciala ssac to wmusic butle !!

widzę, że masz mój problem...musiałam zrezygnować z cyca, bo maly się tylko wkurzał przy cycku:-(

Kochana Ty karmisz tylko butlą, tak? Czy ktoś jeszcze karmi tylko butelką??

Ta tylko butlą:tak: a jak tam Twoja maleńka je? mój się łakomczuchem zrobił:-D

Czesc dziewczyny
wpadam witam i o zdrowie pytam:-p
U nas wszystko ok dzieki Bogu. Mala rosnie i przybiera ladnie. Nie tak rekordowo jak Filipek Asi czy klocuszek Madzi ale idzie sobie swoim kanalem centylowym i oby tak dalej. Karmie tylko piersia i poki co malej wystarcza. Piersi czasem sa miekksze czasem twardsze, ale mleko naplywa regularnie nawet miedzy karmieniami. Pewnie czujecie taki mrowiejacy bol w cycach jak naplywa co? Ja uwielbiam ten bol, bo mnie cieszy i uspakaja, ze mleko jest.

Mamy, mielismy problem z wzdeciami, ale jakos puk puk odpukac ostatnie dwa wieczory sa ok. Zmienilam troszke system i karmie mala na wieczor najpierw a potem jak mleczko jej sie ulezy to ja kapie i do spanka. SKonczyl nam sie Sab simlex i myslelismy, ze bedzie Sajgon a tu mile zaskoczenie. Dzisiaj 3 dzien bez leku, choc nowy juz przyszedl.

Marysia je co 3 godziny w dzien a w nocy z raz czasem dwa i to mi odpowiada.
Wciaz prezy sie przy seriach pierdzioszkow. Ale bez placzu juz. Oj zebym sobie jakiejs jazdy nie wykrakala na wieczor:-p
ASKA mam pytanko o to ropniejace oczko?Bo mi polozna przywiozla recepte na kropelki,nazywaja sie GENTAMICIN WZF 0,3% i nie kazala ich stosowac dluzej niz 7 dni,po 7 dniach ze mam odstawic.Widze ze hjest poprawa ale jeszcze calkowicie nie przeszlo no ale skoro tak kazala to odstawilam i teraz sama nie wiem czy dobrze zrobilam:confused:jak to jest u ciebie?Jakie ty masz lkropelki i jak dlugo mozesz je stosowac?
Kopciuszku a moze sprobowalabyc wlasnym mleczkiem mu przemywac. Ja tak robilam za porada poloznej Alusiowi jak byl malutki i pomoglo.

no a my wlasnie bylismy u pani doktor ... i HOUSTON MAMY PROBLEM !!! mala nic nie przybrala na wadze od wyjscia ze szpitala !! pani powiedziala ze prawdopodobnie albo mam za slaby pokarm albo jest go za malo !! i obowiazkowo mamy dziecko dokarmiac butla skoro w cycach jest za malo !! no ale kazala tez zrobic badanie moczu jutro z rana bo to moze tez byc wynik jakiejs infekcji !! powiedziala ze sprawdzi sobie wyniki i jak sie jej nie spodobaja to do szpitala !!!! normalnie blady strach mnie oblecial !! przeciez to moje dzieciatko jest takie pogodne i radosne ... kto to widzial zeby do szpitala !!! no i mamy dobudzac na maksa mala w dzien zeby co 3h jadla a jak nie bedzie chciala ssac to wmusic butle !!

powiedzcie mi jak pobrac takiej malutkiej mocz do badania ??????????? mam kupione jakies woreczki ale nic z tego nie wiem !!
Mea jejku wspolczuje stresu. Rob malej mniejsze przerwy w dzien miedzy cycaniem. Karm nawet co 3 godziny. Rozbudz ja do karmienia, rozbierz, zeby bylo jej ciut chlodnie to wtedy sie rozbudzi (mnie tak radzili przy Alku). Dzicko powinno ssac dobre 10 minut, a takie malutkie i dluzej, bo dopiero po baru minutach zaczyna wydzielac sie to tlustsze mleko. Najpierw to leci takie cienkie do popicia.
Nie martw sie tez za bardzo, bo tutaj u mnie dziecko w 10 dobie powinno wyrownac dopiero do wagi urodzeniowej.

a mnie boli juz ktorys raz brzuch jak na ciotke i echoooo nic !
juz chyba tak ze 3 razy mi sie zbieralo i za kazym razem myslalam ze tego dnia dostane ! i co do dzisiaj nic nie dostalam :-D:-D:-D

A po pierwszym synku kiedy dostalas? Ja mysle, ze jak sie nie karmi to na okres trzeba poczekac nawet do 3 miesiecy, a u ciebie jeszcze troche prolaktynki dziala;-)

Natomiast muszę przyznać, że to forum działa cuda ;-) Poskarżyłam się wczoraj, że Misia nie chce spać - dziś przespała całą noc i nadal śpi! Musiałam ją już 3 razy wybudzać na jedzenie, bo bez tego by spała i spała. Aż się boję nocy... oj da nam popalić dzisiaj... A ja, mimo że ona spała jak anioł, to znowu jestem padnięta, bo czuwałam - przecież w każdej chwili mogła się obudzić :zawstydzona/y:
I właśnie się budzi... czas na jedzenie ;-)
Oj dziala dziala. W druga strone tez, wiec miej sie na bacznoscie;-)

Witam wieczorem

Mea jejku wspolczuje stresu. Rob malej mniejsze przerwy w dzien miedzy cycaniem. Karm nawet co 3 godziny. Rozbudz ja do karmienia, rozbierz, zeby bylo jej ciut chlodnie to wtedy sie rozbudzi (mnie tak radzili przy Alku). Dzicko powinno ssac dobre 10 minut, a takie malutkie i dluzej, bo dopiero po baru minutach zaczyna wydzielac sie to tlustsze mleko. Najpierw to leci takie cienkie do popicia.
Nie martw sie tez za bardzo, bo tutaj u mnie dziecko w 10 dobie powinno wyrownac dopiero do wagi urodzeniowej.

Mea posłuchaj doświadczonej koleżanki :-)
Mnie konsultantka laktacyjna powiedziała to samo. Trzeba jak najczęściej przystawiać, wybudzać i przystawiać, dopóki nie osiągnie wagi urodzeniowej, a nawet dłużej. Mądre książki mówią, że dziecko powinno odzyskać wagę urodzeniową po 3 tygodniach, a po miesiącu maluch może już sam regulować sobie pory posiłków (jeśli jest tylko na piersi i dobrze ssie). Oczywiście książki książkami, a życie sobie, każde dziecko jest inne.
W każdym razie trzymam kciuki za Ciebie i Agatkę.

Małgorzata jak Twje piersi? wyleczone?

:-) dzięki, już jest trochę lepiej. Jutro jeszcze mam kontrolę piersi i decyzja - czy dalej antybiotyk, czy juz nie trzeba. A brodawki tez juz trochę lepiej. To pewnie też dlatego, że Maciuś coraz lepiej chwyta i ssie.
No i - odpukać - przybiera na wadze. Chociaż kupy robi raz, dwa razy na dzień, co podobno jest mało. Z drugiej strony podobno takie maleństwa robią kupy różnie - raz często raz rzadko, więc chyba nie mam się czym martwić...

Czesc dziewczyny
wpadam witam i o zdrowie pytam:-p

Mamy, mielismy problem z wzdeciami, ale jakos puk puk odpukac ostatnie dwa wieczory sa ok. Zmienilam troszke system i karmie mala na wieczor najpierw a potem jak mleczko jej sie ulezy to ja kapie i do spanka. SKonczyl nam sie Sab simlex i myslelismy, ze bedzie Sajgon a tu mile zaskoczenie. Dzisiaj 3 dzien bez leku, choc nowy juz przyszedl.

Kopciuszku a moze sprobowalabyc wlasnym mleczkiem mu przemywac. Ja tak robilam za porada poloznej Alusiowi jak byl malutki i pomoglo.

U mnie tez calkiem niezle:-)
Co do Marysi to oby juz nie miala problemow z koleczkami;-)moze to bylo tylko przejsciowe;-)

Jesli chodzi o przemywanie oczka moim mleczkiem to pierwsze slysze:szok:jejciu jak to mozliwe zeby myc mlekiem:baffled:widze poprawe po tych kropelkach,pozatym masuje jemu kanaliki wiec moze tym tez cos zdzialam;-)

hmmm to nie sa w takim razie ulewanie tylko wymioty:baffled: ja tak samo raz spanikowalam i dzwonie do pediatry i mowie,ze Mała wymiotuje a on sie pyta czy chlusta tak czy ulewa sie ,ja mowie ,ze nie chlusta a on na to,ze wymioty to chlustanie a jak sie leje/wyplywa z buzi to ulewania...doktor kazała z racji tego,ze Mała właśnie tak nachalnie je a pokarmu dużo- podczas jednego karmienia robic przerwy na odbicie i znow karmic i tak ze 2/3 razy podczas jednego karmienia i to jak na razie pomaga...mialysmy tylko jeden taki incydent i juz sie nie powtorzyl,wiec chyba ta metoda jest dobra :tak: ...

Mi też wczoraj mała pierwszy raz ulała. Dobrze, że położyłam ją na boczku- choć w sumie zawsze ją tak układamy, bo inaczej by się zachłysnęła. A i tak się chyba wystraszyła, bo zaraz był krzyk- patrzę a ona i śpiochy całe w mleku :baffled:.

Dziewczyny nałogowo odciągające pokarm:-);-)
Kiedyś któreś polecała jakiś dobry laktator...ale zapomniałam która i jaki:sorry2:
Czy mogłybyście zapodać jakiegoś linka?
Bo na tym swoim dziadostwie to ja w życiu nie zwiększę produkcji:wściekła/y:

Ja też mam Medelę- Mini Lactaset- jest ręczny ale mi wystarcza, bo używam okazjonalnie. Ale można dokupić chyba silniczek na baterię (20 zł drożej wychodzi, więc może warto zakupić). Generalnie słyszałam, że Medela ma bardzo dobre te laktatory. Dobry jest ponoć też Philips Avent z tą nakładką masującą pierść, tylko niestety dość drogi. :cool:

reklama
:-) dzięki, już jest trochę lepiej. Jutro jeszcze mam kontrolę piersi i decyzja - czy dalej antybiotyk, czy juz nie trzeba. A brodawki tez juz trochę lepiej. To pewnie też dlatego, że Maciuś coraz lepiej chwyta i ssie.
No i - odpukać - przybiera na wadze. Chociaż kupy robi raz, dwa razy na dzień, co podobno jest mało. Z drugiej strony podobno takie maleństwa robią kupy różnie - raz często raz rzadko, więc chyba nie mam się czym martwić...

To najważniejsze, że wyleczone i mały przybiera:-)
I nie martw się o kupy - każde dziecko robi inaczej;-)
Mi się wyleczyły piersi, ale co mi po tym:-( są już dla małego bezużyteczne:-(

Do góry