reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

doticzka, konczysz 15 tydzien, od jutra śmiało możesz mowic ze to juz 16:tak:

kacha, wierze ze bardzo sie martwisz, bo w koncu chodzi o twojego dzidziusia, ale moze na kolejnym usg wszystko sie wyjasni, skoro w twojej rodzinie nie bylo wad genetycznych wiec to jeszcze bardziej zmniejsza ryzyko.
bądż dobrej mysli i głaskaj brzuszek...no a aminopunkcja....no sama wiesz ze jest to badanie inwazyjne wiec nie dziwie sie ze sie wahasz.

badz dzielna a my bedziemy cię wspierac.
buziaki

reklama
Wiesz ja cały czas zastanawiam się nad tą amniopunkcją...
Zobaczymy co jutro wyjdzie na tym usg...
Zastanawia mnie tylko to, że tak to przecież dzidziuś dobrze się rozwija, widziałam już nawet jego rączki i nózki...
Jutro pogadam jeszcze na temat badań nieinwazyjnych, może one coś wyjaśnią...
Co ma być to będzie, dzidziuś i tak się urodzi...

Witaj kacha_wawa mam nadzieje, że jednak wszystko sie ułoży i będzie dobrze, a dzidziuś zdrowiuteńki. Zabardzo nie znam sie na tych badaniach, a jeśli można spytać, to dlaczego lekarz skierował Cioe na aminopunkcje...? Podejrzewa wady genetyczne fasolki czy macie konflikt serologiczny...??

Doticzka dokładnie tak jak viki mówi:
Jutro będziesz mieć na suwaczku 15tydz, ale tak naprawde to oznacza, że 15 tydzień jest już za tobą, a co za tym idzie jest to kolejny już tydzień, a w twoim wypadku 16.
Mam nadzieje, że nie zagmatwałam:rofl2::sorry2:

belka trzymaj sie cieplo! Widocznie Twoj organizm potrzebuje wiecej czasu aby dostosowac sie do ciazy, ale mam nadzieje, ze te przykre dolegliwosci wkrotce sie skoncza. Wazne, ze z Waszym Maluszkiem wszystko dobrze:)
Jesli to mozliwe, to postaraj sie wiecej odpoczywac, Twoj maz na pewno sie o Ciebie zatroszczy i zobaczysz, bedzie dobrze:)
kacha_wawa, witaj wsrod Grudniowek! Widze, ze masz powazne rozterki, ale to jak najbardziej normalne w naszym stanie, martwimy sie przeciez o swoje Malenstwa...Naradz sie moze z kims bliskim w sprawie tego badania (ja nie wiem jakie sa jego ewentualne zagrozenia) i moze skonsultuj poprzednie wyniki z innym lekarzem? I przede wszystkim badz dobrej mysli i zagladaj tutaj czesciej:)!
Ataata, a moze by tak bardziej przyjazna i mniej oficjalna wersja nazwy? Np. "Klub Grodniowek`07 - czesc zamknieta" albo cos tego typu.

Hmm 16 tydz jak to fajnie brzmi:-)
Od którego tyg ciązy lekarz może wypatrzeć kogo ja tam nosze po serduchem-czy chłopca czy dziewczynke?

Ataata ja mam konflikt serologiczny czy to znaczy żo moga być jakieś wady genetyczne? Bo ja nic o tym nie wiem i się zmartwiłam . Wiem tylko że za kilka tyg lub dopiero po porodzie dostane taki specjalny zastrzyk ale nic o możliwych wadach z tego powodu mi nie wiadomo:zawstydzona/y::-(???

Jest niestety zagrożenie wadami genetycznymi...
Co z tego, że w rodzinie nigdy nie było takich przypadków...
Przyszły tatuś po 2 latach związku nagle umywa rączki i generalnie ma to gdzieś...
Mam wsparcie ze strony mamy, która narazie także odradza mi amnipukcję...
Nigdzie nie znalazłam żadnego pocieszającego tekstu, w którym byłoby napisane, ze dzidziuś z NT 6,6mm i odwróconą falą A urodził się zdrowy.
Lekarz jak narazie dał 30% szans na urodzenie zdrowego dziecka, 70% to jeden wielki znak zapytania...
Nie wiem czy po prostu nie miałam zrobionej tej przezierności za wcześnie...

Doticzko pytałam o konflikt bo nie miałam pojęcia co to ta aminopunkcja, więc wpisałam ją w wyszukiwarke i tam wyczytałam:

[SIZE=+1]AMNIOPUNKCJA[/SIZE]

TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA
Badanie polega na nakłuciu igłą punkcyjną jamy owodniowej przez powłoki brzuszne i pobraniu płynu owodniowego do badania.

CZEMU SŁUŻY BADANIE?
Płyn owodniowy wykorzystywany jest na ogół do przeprowadzenia badań genetycznych (patrz dodatkowo "Badanie cytogenetyczne" w rozdziale "Badania laboratoryjne"), do oceny dojrzałości płodu, do oceny zagrożenia płodu w przypadku konfliktu serologicznego.

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA
Badania genetyczne.
Podejrzenie wady rozwojowej płodu.
Istnienie konfliktu serologicznego między matką i płodem.
Określenie dojrzałości płodu (np. w przypadku koniecznego wcześniejszego rozwiązania z powodu cukrzycy).

pryzybela genialna propozycja:tak:
Więc będzie : "Klub Grudniówek '07 - Dział Zamknięty"

kacha a jeszcze mam pytanko... Bo ja wogóle zielona w te tematy, wogóle nie rozumie nic z tego co opisujesz niestety:-(
Co to jest to badanie przezierności?? Czy to jest zwykłe USG, czy jakieś inne badanie???
I co oznacza to, że dzizdiuś z NT 6,6mm i odwróconą falą ???
Bo ja dopiero jutro ide do gina, wcześniej niestety trafiłam na koniowała, który nic kompletnie mi nie mówił!!! Robił usg i zero informacji poza tym że mam "ładne dziecko"!!!:wściekła/y:
Dlatego taka zielona jestem:sick:

reklama
kacha cokolwiek pokaze jutrzejsze badanie usg skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem, podowiaduj sie o inne badania bo czesto wykryte wady mozna leczyc juz w lonie matki dlatego trzeba wykorzystac kazdą szanse .i bron boze nie szukaj odpowiedzi w necie bo jak sama wiesz to co potrafia napisac moze czlowieka zdolowac jeszcze bardziej.
musisz byc cierpliwa.

Do góry