reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

Kochane a czy wit K jest na recepte?
bo jesli nie to ja kupie malemu i bede dawac.Poczytalam troche o niedoborach wit.K i sie przestraszylam:sorry2:

reklama
Witam wszystkie mamy!!!

Ja rowniez jestem grudniowa mama. Moj Marcel urodzil sie 04.12.2007 i dzisiaj ma juz 11tygodni.

Mam pewne pytanie do Was. Planujemy z mezem juz nastepna dzidzie i prawde mowiac juz nie moge sie doczekac kiedy znowu pod moim sercem rozpocznie sie nowe zycie:-). Karmie piersia i slyszalam cos ze do czasu jak karmie nie mam mozliwosci zajsc w ciaze
Czy orientujecie sie jak to jest na prawde, bo slyszalam rozne opinie.
Pozdrawiam.

Aneczka, wit K jest dostępna bez recepty.
Sylwia witaj w naszym gronie :tak:tez słyszałam że podobno karmienie piersią niektórzy uważają za środek antykoncepcyjny (i potem się dziwią z wpadki ;-)), ale z tego co wiem to ogromny mit. Każda kobieta jest inna: jedne zaczynają bardzo szybko jajeczkować karmiąc piersią i moga bez problemu zajść w ciążę, inne musza długo czekać.
Ewa, udanej imprezy :tak:
Stefanka, chyba już i w Polsce odchodzi się od pomysłu podawania dzieciom wody z glukozą, przynajmniej w szpitalu w którym rodziłam nie polecali. A z tego co słyszałam podawali dzieciom glukozę, żeby mamy mogły odpocząć po porodzie, bo glukoza syci i uspakaja dziecko.
Doticzka, dzięki za stronkę :tak:

Aneczka witaminę K podaje się tylko i wyłącznie jak dziecko karmi się samą piersią. Jak jest karmine miesznie to się nie podaje tej witaminy.
Sylwia.m z tą niemożnością zajścia w ciążę podczas karmienia piersią jest dokładnie tak jak napisała Magda_lenka. Ale jak się jest w ciąży to należy dziecko jak najszybciej odstwić od piersi bo się można drastycznie odwitaminizować.

mi mowila polozna ze jak karmisz piersia to wytwarzasz hormony ktore faktycznie zapobiegaja ciazy ale ich wachania sa tak indywidualne ze nie mozna tego traktowac jako srodek anty.

Z karmieniem to tak jak z kalendarzykiem.Wystarczy,ze nie karmisz np. przez 5 godzin z jakiegos powodu i cykl sie uruchomi.Jesli starasz sie o dziecko to mam nadzieje ,ze karmienie Ci tego nie utrudni.Powodzenia zycze:tak:
No a u mnie to jest tak ,ze od urodzenia Antka karmilam go sztucznie doslownie pare razy wiec chyba powinnam ta witaminke podawac.
Teraz od dwoch dni daje mu raz dziennie na noc 100ml mleka modyfikowanego wiec , jesli dalej to utrzymam to bede mu dawac pol dawki czyli 0.5ml

Hej.
My chrzest zamowilismy na 20 kwietnia, i w sumie prawie w ostatniej chwili bo ta restauracja w ktorej chcemy robic na kwiecien miala juz tylko ten termin wolny :szok::szok: a tydzien temu jak pytalam to caly miesiac jeszcze mieli wolny.

Dota my do kościoła będziemy brali malego z fotelikiem samochodowym bo wozek za duzo miejsca zajmuje a nasza parafia to malutki kościołek bo duzy dopiero w budowie.

Stefanka królewna urocza

Monia maly myśliciel z Twojego Wiktorka

Weroniczka super z tymi chrzcinami, tylko pozazdrościc.

Doticzka dobrze ze się maluszkowi w koncu udalo i nie musialas pomagac termometrem bo kiedys slyszalam jak lekarz mowila zeby tego nie naduzywac bo mozna zaszkodzic dzieciaczkowi i zaburzyc umiejętnosc wyprózniania się.

Aneczka ja jak karmilam piersią to mialam zalecone 1 krople Vigantolu i 1 ml Wit K.

Stefanka moj synek jak robi kupke to tez glosno stęka :szok::szok::szok: a ja malo ze smiechu nie pęknę bo minę ma przy tym zabójczą i cały czerwony się robi :-D:-D.

Ewa milego swiętowania :-D:-D, tylko bez bólu głowy :-D:-D.

Sylwia witam wsród grudniowek. Wg mnie karmienie nie zabezpiecza przed ciążą bo wtedy by ginekolodzy nie przepisywali specjalnych tabletek antykoncepcyjnych dla karmiących. Dziewczyny maja racjęze to nic pewnego ze nie zajdziesz, slyszalam ze mozna nie zajs karmiąć ale te karmienia muszą byc regularne, to wtedy moze się udawac ale to nic pewnego.

Kurde troche sie rozpisalam ale mialam zaległosci z dnia wczorajszego.

Milego wieczorku. Pozdrowienia.

Witajcie dziewczyny! W koncu upragniony weekend!:-)
Przede wszystkim EWCIA: MILEGO SWIETOWANIA I NAJSERDECZNIEJSZE URODZINKOWE ZYCZENIA!!!:-D

A co do tej antykoncepcji ktora podoc daje karmienie piersia, to cos w tym jest, aczkolwiek metoda zawodna, bo wymaga bardzo regularnego kermienia, bez wiekszych przerw zarowno w dzien jak i noca( tak jak Aneczka napisala) No i nalezy karmic wylacznie piersia, czyli bez dokarmiania i dopajania dzieciatka. A zreszta jak napisaly dziewczyny, pewnie duzo zalezy od organizmu kobiety. W kazdym razie chyba zaden lekarz nie poleci takiej metody zapobiegania ciazy:)

Stefanka, cudnie Twoja Gajunia w tej kiecce wyglada!:tak:

A co do chrztu, to ja nie rozumiem ksiezy w Polsce...Moj szwagier ochrzcil w Kanadzie corke bez problemu, mimo, ze nie mial slubu koscielnego, bo zona muzulmanka:) Oczywiscie zrobil to w polskim kosciele. A w Polsce, to czesto i gesto utrudniaja i tylko dzieciaczkom krzywde robia, bo jesli rodzice chca ochrzcic, to tylko sie ksieza powinni cieszyc...

I wiecie co? Mi kazali przy karmieniu persia tylko wit D3 podawac niuni i chyba musze zadzwonic do lekarki, czy to wystarczy?:baffled: No oprocz tego, to sama ciagle biore witaminy ciazowe, ale to mi pielegniarka polecila. A nie wiem, moze tutaj tez mleko ma inny sklad, ale przy karmieniu sztucznym, to tutaj sie nie podaje dzieciom zadnych dodatkowych witamin(nawet d3), bo sa zawarte podobno w mleku....
Kurcze i mam metlik w glowie, bo niedobor witamin dla malenstw niebezpieczny, ale nadmiar pewnych wit tez szkodzi i badz tu madry czlowieku....

reklama
Dziekuje Dziewczynki za Wasze rady. Wniosek z tego taki, ze trzeba zaczac pracowac nad tym:-) i liczyc na to ze sie uda:-). Z pierwsza ciaza poszlo mi szybko, bo juz w drugim cyklu zaszlam, teraz nie wiem bo nie ma cyklu hehe.
Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam.

Do góry