reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

~*~Grudnióweczki w kuchni - nasze przepisy ~*~

Dita

Pierwsza Żmija BB-Nacji
Dołączył(a)
5 Sierpień 2006
Postów
6 681
Miasto
Bychawa
Dobra, ryzyk-fizyk, zakładam, może mnie nie zjecie, hehe;-) Ale myślę,że z okazji naszych roczków warto założyć osobny wątek, bo ciężko mi szukać na kilku tysiacach naszych stron przepisów które się tu przewijały ,hehe

Bardzo proszę o propozycje tortów, sałatek, dań
ps - Miłka proszona jeszcze raz o przepisy na zupę z dyni ;-):tak:

Aha - bardzo prosze o same przepiscy (bez komentarzy typu mniammm - bo będzie ciężko przepisów szukać;-) )
 
reklama
powklejam z ,,zachcianek (bo tam też zamieszanie i ciężko znaleźć)


kasia_z
Ja mam sałatkę warstową:
warstwy od dołu:
- seler konserwowy w takich małych wiórkach
- marchewki małe "baby carrot"
- 3 łyżki majonezu
- por zasolony pocięty na plasterki
- kukurydza
- 3 łyżki majonezu
- pokrojony na małe części ananas
- pokrojona na paseczki szynka konserwowa

I to wszystko.
Robi się jakoś z 10 minut
Fajnie mieć michę co jest na dole tak samo szeroka jak u góry. Obowiązkowo przezroczysta.


Można też zrobić roladę z sera (trochę więcej roboty):
Ser wpakować w dwa worki, zawiązać i wrzucić do gara z wrzątkiem - gotować do roztopienia sera (tu trzeba nabyć dobrze topliwego sera, bo inaczej długo trwa)
Sero-masę rozwałkować wałkiem w kwadrat.
Rozsmarować farsz (tu pewna dowolność - generalnie może być jak to faszerowanych jajek np. pieczary, jajko, szynka, cebula). W miarę trzeba to sprawnie robić, żeby ser nie skamieniał. No i na końcu zwinąć roladkę. Kroić na plasterki.
 
kicia:.......
skrzydelka nacieramy mieszanka :
-miod - ale zeby byl lejacy bo latwiej sie miesza, kilka lyzek
-keczup jakis pikantny
-przyprawa najlepiej "do zeberek na miodzie" ale jak nie bedzie to jakas do pieczonego kurczaka

i to wszystko mieszamy zeby byla plynna konsystencja - ja robie tego zawsze wszystko na oko ale tak mniej wiecej kubek, smak tego ma byc lekko slodkawy, z nuta pomidora i ostrawy. nie solimy bo przyprawy sa juz slone! ciaptamy w tym skrzydla najlepiej w jakiejs duzej misce i na blache, potem jak juz sie troche podpieka podlewamy tym sosikiem!
moze brzmi dziwnie ale smakuje i wyglada rewelacja zwsze schodzi cala blacha. podaje to z pokrojona i lekko przypieczona, (tak zeby byla tylko chrupiaca) bagietka
POLECAM!!

jajka faszerowane:
gotujemy jaja na twardo, przekrajamy na pol wzdloz.
wyciagamy zoltko
na patelni podsmazamy drobniutenko pokrojone pieczarki z cebulka i sypiemy troszke wegeta.
czekamy az wystygnie i mieszamy zoltko,pieczarki i cebulke z kilkoma lyzkami majonezu tak zeby byla dosc gesta ale dajaca sie formowac masa
i tym wypelniamy bialka
PYSZNE!!
 
..aenye.....
milko - co do drinow to podam ci przepis na superdrink z turkiye:
1.sex on the sand:
po trochu: whisky, wodki, bacardi, do tego sok pomaranczowy i ananasowy, pare kropel grenadiny. wszyscy oprocz mnie sie tym zapijali..

2.moj ukochany koktajl, w sumie nic innego nie pilam, ale to dla tych, co lubia kwasne:
wodka (dowolna ilosc, u mnie wiadomo, sladowa, ale mysle, ze ok.100ml na duza szklanke)
tonic
sok z cytryny lub kilka plasterkow
grenadina

3.wodka porzeczkowa, sok z czarnej porzeczki, sok z cytryny, zamrozone porzeczki (o ile ktos wczesniej zadbal)

warto kupic ta grenadine, wszystkie drinki swietnie sie prezentuja, a oprocz tego, ze jest slodka, nie zmienia bardzo smaku. jak nie znajdziesz to sok z malin, truskawek..
i moze poszukac jakis fajnych, zamrozonych owocow, np, ladnych truskawek, czeresni - zamiast lodu potem wrzucasz do drinkow (moj patent :biggrin2: najfajniejsze sa porzeczki, bo wrzucasz ich duzo, fajnie to wyglada.. ale wieksze owocki - wazne, zeby w calosci - tez sa super)
 
Maja:.....
W przezroczystym naczyniu ukladasz po kolei: tarte gotowane ziemnaki, tarte buraczki czerwone ,sledzie w oleju zcebulka drobniej pokrojone, posiekane jajko i pokrywasz majonezem i pieprzem do smaku.
I tak kilka warstw w zaleznosci od wysokosci naczynia.

Pychotka . To sie chyba fachowo szuba nazywa

I jeszcze rybka po japonsku.
2 sloiki ogorkow konserwowych
1kg cebuli
80 dkg ryby (bialej bez osci ,najlepiej panga)
6 szkl wody
18 lyzek octu
15 lyzek koncentratu pomidorowego
9 lyzek ketchupu
1,5 szklanki oleju
9 lyzkek cukru
ziele ang, lisc laurowy,pieprz, chili papryka do smaku.
kostka rosolowa 2na litr

Nieduze kawalki ryby usmazyc w bulce i jajku.
Zalewa: reszte skladnikow zagotowac i gotowac na nalym ogniu jak zupke. Ma byc bardzo pomidorowa i troszke pikantna.
Pokroic ogorki i cebule w plastry.

Ukladac warstwami : ogorki , cebula, ryba itd.
Zalac goraca zalewa i po wystygnieciu odstawic do lodowki na ok 4 dni zeby sie przegryzlo.

Ja wlasnie zrobilam po raz pierwszy . Pyszna.
 
Kicia:....
a polecam:
salatke, ktora sama wymyslilam:
-gotowane brokuly
-podsmazona drobno pokrojona, lekko przyprawiona piers z indyka lub kurczaka (ja wole indyka)
-zielony ogorek
-troche sera zoltego startego na tarce
sos na bazie majonezu i jogurtu z czosnkiem (jogurtu tylko troszke)

skrzydelka , tez mojego patentu
pieczone z miodem (podam dokladny przepis jak bedziesz zaiteresowana) do tego moze byc np podpieczona bagietka
bardzo proste a wszyscy sie zajadaja!

jajka na twardo faszerowane pieczarkami i smazona cebulka (tez podam jak bedziesz chciala)
 
Aga - .....(kropki bo mi nie chce przyjać bez 10 znaków:baffled:)
Ja uwielbiam salatke z pory (ale troche z buzi potem leci pora-jak to nie przeszkadza to salatka prosta, szybka w przyrzadzeniu i pycha).
Tak na oko:
4-6 gotowanych jajek
puszka kukurydzy
1 dorodna lub 2 srednie pora(pory ?)
maly sloik selera takiego konserwowego
jedna drobiowo-szynkowa kielbaska (taki spory serdelek z biedronki w zoltej folii) (lub cos podobnego waga na oko 30 dkg)
majonezu tak jak do innych salatek, niezbyt duzo aby wyszla ladna konsystencja
sol i pieprz oczywiscie do smaku
 
sa_raa......
1kg pieczarek gotujemy i kroimy w kostke
10 jajek gotujemy na trwardo i kroimy w kostke
do tego por (połowe białej części) w kosteczke i solimy (niech sobie tak trroszke poleży)
majonez
mieszamy i finito
 
Luckymama:
Teraz moj kakoć:
1 torebka ugotowanego ryżu
1 pierś ugotowana z kury
1 puszka kukurydzy
1 puiszka ananasa (pokroić w drobne kawałki)
1 puszka brzoskwiń (pokroić w kawałeczki)
1 Paczka rodzynek
Majonez (dobry)
Wymieszać i git. Ja uwielbiam zaraz za zwykłą jarzynową
 
reklama
Dita pomysł z wątkeim REWELACYJNY już się kiedyś zastanawiałam prawie na każdym forum jest taki wątek tylko nie tutaj:tak:

Kicia dawaj ten twój pomysł na skrzydła:-p
 
Do góry