reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

Ale pamiętaj że są tacy którzy mają starsze ciążę - coraz więcej się dzieje, też już np mają straty za sobą i niektórzy mogą się tu blokować - nie da się dogodzić każdemu. Ja nie widzę już dużo osób dołączających (a że prowadzę kalendarz to jest to dla mnie zauważalne). Ktoś może tu zajrzeć i w II trymestrze - większość już jest raczej

I trzeba pamiętać, że są takie które jeszcze serduszka nie widziały.

reklama
I na zachodzie się do tego stosują a w Polsce nie?

Na zachodzi mogą zmniejszyć zakres obowiązków przerzucając zadania na innych pracowników, a u nas jeśli już tak jakiś pracodawca zrobi to inni pracownicy nie są zadowoleni :D a na zachodzi nie ma z tym problemu? Nie bardzo ogarniam fenomen tego, że na zachodzie kobiety pracują do ostatnich prawie dni a w Polsce z opisów na forum mamy takie wykorzystywanie zwolnień.
Nie mam jakiejś rozległej wiedzy na temat wielu zawodów, ale wokół mnie zazwyczaj również wszystkie kobiety w ciąży pracują, chyba że muszą leżeć w łóżku z jakiegoś poważnego powodu.
Mam koleżankę fryzjerkę, która sama np. nosi wszystkie dostawy, no i pracuje normalnie we wszystkich substancjach i oparach.
W szkole czy przedszkolu nie ma w ogóle odruchu, żeby iść na zwolnienie, bo wirusy czy biegające dzieci. Koleżanki pracują do 6 tygodni przed porodem i wracają po 3 miesiącach macierzyńskiego. Jedna miała na początku ciąży problem z mdłościami czy zawrotami głowy, dostała 2 tygodnie zwolnienia, poczuła się lepiej i wróciła. W tym roku była nawet taka sytuacja, że jedna po wakacjach wróciła we wrześniu dokładnie na 5 dni pracy...
Jedynie w rodzinie była dziewczyna, która dostała dłuższe zwolnienie, bo była jednocześnie po operacji barku i urazie kolana, a w pracy nosiła i myła dorosłych pacjentów.

Nie mam jakiejś rozległej wiedzy na temat wielu zawodów, ale wokół mnie zazwyczaj również wszystkie kobiety w ciąży pracują, chyba że muszą leżeć w łóżku z jakiegoś poważnego powodu.
Mam koleżankę fryzjerkę, która sama np. nosi wszystkie dostawy, no i pracuje normalnie we wszystkich substancjach i oparach.
W szkole czy przedszkolu nie ma w ogóle odruchu, żeby iść na zwolnienie, bo wirusy czy biegające dzieci. Koleżanki pracują do 6 tygodni przed porodem i wracają po 3 miesiącach macierzyńskiego. Jedna miała na początku ciąży problem z mdłościami czy zawrotami głowy, dostała 2 tygodnie zwolnienia, poczuła się lepiej i wróciła. W tym roku była nawet taka sytuacja, że jedna po wakacjach wróciła we wrześniu dokładnie na 5 dni pracy...
Jedynie w rodzinie była dziewczyna, która dostała dłuższe zwolnienie, bo była jednocześnie po operacji barku i urazie kolana, a w pracy nosiła i myła dorosłych pacjentów.

Po operacji barku i urazie kolana .... brzmi poważnie.
A gdzie mieszkasz?

Nie mniej powrót po 3 miesiącach od porodu wydaje mi się absyrakcyjny, ale to pewnie kwestia lokalnej organizacji żłobków lub innego rodzaju opieki nad takimi maluchami. Już nie zagłębiając się w temat KP :O

Po operacji barku i urazie kolana .... brzmi poważnie.
Znaczy operacja barku była 2 lata wcześniej, a kolana 5 miesięcy wcześniej ;-) Była na zwolnieniu przez cały ten czas, bo pracodawca nie mógł jej zapewnić odpowiednich warunków wtedy (np. nie wolno tam korzystać nocą z windy, a ona specjalnie deklarowała tylko pracę na noce, więc...).
Ale miała już powoli wracać do normalnej pracy, jednak zaszła w ciążę. Więc zwolnienie się przedłużyło z w sumie 3 powodów.
A gdzie mieszkasz?
We Francji.
Nie mniej powrót po 3 miesiącach od porodu wydaje mi się absyrakcyjny, ale to pewnie kwestia lokalnej organizacji żłobków lub innego rodzaju opieki nad takimi maluchami. Już nie zagłębiając się w temat KP :O
No o KP chyba się zapomina... :-(
Żłobek albo opiekunkę trzeba załatwiać ok. 4 miesiąca ciąży, najlepiej niedługo po prenatalnych, żeby zapewnić sobie miejsce...

Hej @Blondi_87 i @Mona.lisa (mam nadzieje, ze nic nie pomyliłam:) Ja jestem taka zabłąkana duszą bo jakoś się do mojej wizyty 5.5 wstrzymywałam z zapisywaniem do grupy. Mój termin to najprawdopodobniej 12.12. Po 1,5 roku starań, inseminacji i przez wzgląd na mój wiek (39 lat) jestem trochę ostrożna i jeszcze nie cieszę się oficjalnie ciążą. Mimo to ze względu na charakter pracy musiałam prawie że z obsikanym testem w ręku poinformować pracodawcę na tak wczesnym etapie i od razu wysłano mnie na ‚spoczynek’;)
Nie chcę tutaj siać negatywnych myśli, staram się wierzyć ze będzie ok więc ładnie proszę o zapisanie do grupki:)
Pozdrawiam i gratuluję wszystkim razem i każdej z osobna🌺

reklama
Hej @Blondi_87 i @Mona.lisa (mam nadzieje, ze nic nie pomyliłam:) Ja jestem taka zabłąkana duszą bo jakoś się do mojej wizyty 5.5 wstrzymywałam z zapisywaniem do grupy. Mój termin to najprawdopodobniej 12.12. Po 1,5 roku starań, inseminacji i przez wzgląd na mój wiek (39 lat) jestem trochę ostrożna i jeszcze nie cieszę się oficjalnie ciążą. Mimo to ze względu na charakter pracy musiałam prawie że z obsikanym testem w ręku poinformować pracodawcę na tak wczesnym etapie i od razu wysłano mnie na ‚spoczynek’;)
Nie chcę tutaj siać negatywnych myśli, staram się wierzyć ze będzie ok więc ładnie proszę o zapisanie do grupki:)
Pozdrawiam i gratuluję wszystkim razem i każdej z osobna🌺
W sensie wizytę masz 05.05?