reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Jezu wczoraj czy przed wczoraj miałam taka ochotę… jezdzilam od warzywniaka do warzywniaka.. od biedronki do biedronki. Noe było 🥲
I jeszcze na bob czatuje moze jutro mi sie uda bo dziś byłam w warzywniaku
I nie ma😏
Łączę się w bólu, tylko u nas to w ogóle szansa jest tylko w 2 polskich sklepach (albo samemu trzeba sobie w ogródku wyrosnąć ;) ). Nie ma jeszcze 😭

reklama
Coś takiego mama ginekolog pisała, takie zaświadczenie lekarskie też czytam, że musi być, za podróż bezpieczna, brak przeciwwskazań i chodząca elka.
widzisz, to jest decyzja, którą podejmujesz już na własne ryzyko. Może się uda, a może nie. Ja mam za słabe nerwy na kombinacje.

Przed urlopem musiałbyś wysłać do Zus i pracodawcy adres pobytu, np adresu hotelu nad morzem i sama wystawiasz się na świecznik. Po kontroli musiałabyś udowonić, że dochodzisz na tym urlopie do zdrowia. Widzę, że nie ma chyba ogólnokrajowych wytycznych, tylko każdą sprawę traktuje się indywidualnie. To zaświadczenie od lekarza może da pewien spokój ducha, ale kto wie, co się stanie, gdy przyjdzie do faktycznej kontroli?

Potrafię sobie wyobrazić sytuację, że Zus może zakwestionować zaświadczenie od lekarza i wstrzymać świadczenie na kilka miesięcy w celu wyjaśnienia. Ja nie mogłabym sobie pozwolić na to, aby przez kilka miesięcy nie otrzymywać pieniędzy, więc osobiście nie podejmę takiego ryzyka.

W zamian za Twoje screeny wysyłam tekst od Adwokatkobiet.pl - pani prowadzi kancelarię prawna w Warszawie. No i czytam jeszcze, jak wyglądałoby ew.odwołanie. Tu w grę wchodzi sąd i to pewnie byłaby sprawa ciągnąca się miesiącami.

Załączniki

• 845D033C-AE0C-468A-B766-7193230A681B.jpeg
    845D033C-AE0C-468A-B766-7193230A681B.jpeg
    140,8 KB · Wyświetleń: 41
  • CE42BF45-D1DD-4D54-B8F5-71E2CFAA0BA0.png
    CE42BF45-D1DD-4D54-B8F5-71E2CFAA0BA0.png
    134,7 KB · Wyświetleń: 41
W którym tygodniu robiłaś Sanco? I jak mogę zapytać dlaczego akurat na Sanco się zdecydowałaś? Ja tez się zastanawiam który wybrać…
Zrobiłam w 10+6. Zdecydowałam się na Sanco, bo liczyłam na szybki termin realizacji (na stronie było napisane 5/6 dni roboczych). Nifty pro ma chyba 10dni roboczych plus wysyłka do Hongkongu. Czytałam o lockdownach w Chinach, nie wiedziałam jak jest w Hongkongu, więc pomyślałam, że bezpieczniej jest, gdy próbka zostanie zbadana w laboratorium Sanco w Warszawie.
Finalnie okazało się, że klinika, w której kupowałam Sanco ma termin 10dni roboczych, ja dostałam w 9 dniu roboczym, więc wyszłoby prawie na to samo.

Teraz w cenie zwykłego Sanco jest Sanco całogenomowe, a on się chyba jakoś znacząco od nifty nie różni.

Ostatnia edycja:
Jakoś tak weszłam na styczniowe. W porównaniu do styczniowych muszę Wam powiedzieć, tworzymy piękna grupę, która nie skupia się wyłącznie na ciazy, ale tez pozwala być niesamowita odskocznia, która jednocześnie daje tyle wsparcia, ze szok! I to od obcych ludzi! ❤️ muszę powiedzieć, ze cieszę się ze Was mam! Mogę tu wpaść i mam pomysł na obiad. Mogę tu wpaść i dostanę wsparcie. Mogę tu wpaść i pośmieje się z głupot. Mogę tu wpaść i przeżyć Wasza wizytę! Mogę tu wpaść i jak wejdę smutna, wiem ze wyjdę podniesiona na duchu! Jesteśmy tu of niedawna, a zaraz dobijemy 1000 komentarzy! 😅 co to vedzie gdy dojdziemy do naszych rozwiązań! ❤️❤️❤️
No.... tam to masakra 😩 bardzo nie fajne akcje jak przez chwilę ich podczytywałam były 😖

i wogole tak cicho jakoś. Ja tutaj jak tylko otworze oczy to wchodzę i sprawdzam co u was!
No ja się nie dziwię... strach tam cokolwiek napisać, bo się można narazić na bardzo nieprzyjemny komentarz. 🙄 Jakbym miała być na takim forum to bym już wolała nigdzie nie pisać niż się denerwować 😣
Tutaj można napisać wszystko, nie każdy się ze sobą zgadza, ale chamówy nie ma. ❤

Jakoś tak weszłam na styczniowe. W porównaniu do styczniowych muszę Wam powiedzieć, tworzymy piękna grupę, która nie skupia się wyłącznie na ciazy, ale tez pozwala być niesamowita odskocznia, która jednocześnie daje tyle wsparcia, ze szok! I to od obcych ludzi! ❤️ muszę powiedzieć, ze cieszę się ze Was mam! Mogę tu wpaść i mam pomysł na obiad. Mogę tu wpaść i dostanę wsparcie. Mogę tu wpaść i pośmieje się z głupot. Mogę tu wpaść i przeżyć Wasza wizytę! Mogę tu wpaść i jak wejdę smutna, wiem ze wyjdę podniesiona na duchu! Jesteśmy tu of niedawna, a zaraz dobijemy 1000 komentarzy! 😅 co to vedzie gdy dojdziemy do naszych rozwiązań! ❤️❤️❤️
Ooo siwy dym 🤣🤣 będzie się działo. Będzie będzie zabawa 😃😃 u nas jest tak rodzinnie rzec można 😊😊
widzisz, to jest decyzja, którą podejmujesz już na własne ryzyko. Może się uda, a może nie. Ja mam za słabe nerwy na kombinacje.

Przed urlopem musiałbyś wysłać do Zus i pracodawcy adres pobytu, np adresu hotelu nad morzem i sama wystawiasz się na świecznik. Po kontroli musiałabyś udowonić, że dochodzisz na tym urlopie do zdrowia. Widzę, że nie ma chyba ogólnokrajowych wytycznych, tylko każdą sprawę traktuje się indywidualnie. To zaświadczenie od lekarza może da pewien spokój ducha, ale kto wie, co się stanie, gdy przyjdzie do faktycznej kontroli?

Potrafię sobie wyobrazić sytuację, że Zus może zakwestionować zaświadczenie od lekarza i wstrzymać świadczenie na kilka miesięcy w celu wyjaśnienia. Ja nie mogłabym sobie pozwolić na to, aby przez kilka miesięcy nie otrzymywać pieniędzy, więc osobiście nie podejmę takiego ryzyka.

W zamian za Twoje screeny wysyłam tekst od Adwokatkobiet.pl - pani prowadzi kancelarię prawna w Warszawie. No i czytam jeszcze, jak wyglądałoby ew.odwołanie. Tu w grę wchodzi sąd i to pewnie byłaby sprawa ciągnąca się miesiącami.
Dokładnie. Każdy robi jak uważa. Ja też będę siedzieć na tyłku, bo nie swędzi mnie stracić świadczenie 😔 i nawet nie mogę na to pozwolić. To nie są wakacje tylko zwolnienie. I tu ZUS ma duże pole do popisu. A my marne kmiotki nie wygramy z nimi. Oni leżących do pracy wysyłają.

reklama
No.... tam to masakra 😩 bardzo nie fajne akcje jak przez chwilę ich podczytywałam były 😖
czemu nie fajne akcje? To co one tam robią?
Hej Dziewczyny,
podczytuję Was od jakiegoś czasu, aż postanowiłam się odezwać :) Miło tu u Was.
Ja spodziewam się bliźniaków, jak na razie termin 08.12 :D
Pozdrawiam :)
super, już wiesz czy jedno czy dwujajowe?

A jak nasza koleżanka z forum bo tez spodziewa się bliźniaków ale coś cicho siedzi?

Do góry