reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

O nieeee arbuz 🤤🤤🤤 to teraz nie będę mogła myśleć o niczym innym 🤣
Ostatnio melon jedliśmy , boże jakie dobre było 😋
też mam ochotę ale ja bym się po tym zasikala na amen
Dziewczyny a ja mam pytanie to ryzyko przedwczesnego porodu i hipotrofi kazda z was miala uwzglednione jak robilyscie pappa ? Ja mialam pappe ale mam wyliczone tylko ryzyko trisomii .
ja na dwóch poprzednich prenatlanych miałam właśnie już na USG wyliczone.ryzykow wady i porodu wczesnego i hipotrofii a po pappie pisało skorygowane i było albo mniejsze albo większe. A teraz po wczorajszym prenatalnym(samo USG) mam tylko napisane na końcu że ryzyko wad, porodu wczesnego itp. bardzo małe. A za 2 tyg. Mam jechać po wyniki pappy. Także dziwnie tak. Nie ma liczb w ogóle.
Dziewczyny w którym dokładnie tygodniu i dniu robiłyśmy usg + test pappa? Ja mam umówiony równo w 13 tyg i chyba przeniosę na tydzień wcześniej. To będzie 12 tydzień, a z usg 11+6. Ginekolog mi zaleciła od 5 do 12 czerwca te badania i mam niby 10, czyli na granicy. I się martwię czy 11+6 nie będzie za wcześnie
12+2 miał.i USG i pappe
Także myślę że to nie jest ryzyko duże tylko po prostu na podstawie wieku itp 🙂. Gdyby to było wysokie ryzyko to na pewno lekarz by coś powiedział że trzeba na coś uważać a u mnie mówiła że wszystko pięknie. Bardziej bym się obawiała tych ryzyk trisomii.
tak zapewne dałby leki. Mi właśnie gin powiedział że jeśli wyjdzie ryzyko hipotrofii to da mi acard od 16 tyg.
Jeśli chodzi o samopoczucie to mam wrażenie że wjeżdża mi zgaga 😑. Mdłości co raz mniejsze ale dalej nie mogę myć zębów bo odruch wymiotny, też tak macie? Przez to nie wiem kiedy udam się do stomatologa...

Inna sprawa to wie ktoś czy można edytować jakoś posty? Bo nic nie widzę i jak sobie coś przypominam to piszę kolejny 😆
ja tak nie mam😃 ogólnie nie mam smaka na mięso i śmierdzi mi po umyciu naczyń albo jak one schną sobie. I postów też nie idzie edytować
Ja mialam 12+0 ale na usg wyszlo ze 12+3 dni dzidzia miala 60 mm
ja wczoraj 12+2 i mój maluch też ma 6 cm.😃

Trzymam kciuki za wizyty😌

reklama
a miałaś już wcześniej poród wcześniejszy? Jaka masz historię? Chorujesz na coś?
Nie przejmuj się tym aż tak bardzo i nie czytaj bzdur w necie.

Miałam tylko poronienie zatrzymane w 6 tc. W piątek mam wizytę u mojej doktor ptowadzacej to jej jeszcze o to dopytam. Nie mam żadnych chorób przewlekłych, reszta badań idealnie 🤔

Dobra dziewczyny, zmieniłam na tydzień wcześniej czyli na 3 czerwca. Niestety Pani doktor przyjmuje tylko w piątki i dlatego tak mam, że albo za wcześnie albo za późno. W sobotę mam zwykle usg wiec mam nadzieje, że mi powiedzą czy dzidzia jest na + od tego 1 usg czy na minus i wtedy najwyżej zmienię wizytę jeszcze raz :D Bo jak przyspieszyło to ten 10 czerwca byłby za późno. Płace za te badania prawie 700 zł więc nie chcę ich powtarzać bo termin zły :p

No ja prenatalne będę miała według om równo w 13t, ale ciąża młodsza o tydzień więc wychodzi, że będzie to 12t czyli w sam raz. Lekarka kazała mi się tak umówić żeby uwzględnić tą różnicę a przy zapisie nasłuchałam się, że to na moją odpowiedzialność bo powinnam wcześniej mieć 🙄 Nawet jeżeli maluch przyśpieszy to przecież i tak nie przekrocze zakresu 11-13+6.

Dobra dziewczyny, zmieniłam na tydzień wcześniej czyli na 3 czerwca. Niestety Pani doktor przyjmuje tylko w piątki i dlatego tak mam, że albo za wcześnie albo za późno. W sobotę mam zwykle usg wiec mam nadzieje, że mi powiedzą czy dzidzia jest na + od tego 1 usg czy na minus i wtedy najwyżej zmienię wizytę jeszcze raz :D Bo jak przyspieszyło to ten 10 czerwca byłby za późno. Płace za te badania prawie 700 zł więc nie chcę ich powtarzać bo termin zły :p
Ja mojej gin napisałam smsa i odpisała mi że dobrze umówiłam 😉 Dla pewności dopytaj swojej i będzie dobrze.

też mam ochotę ale ja bym się po tym zasikala na amen
ja na dwóch poprzednich prenatlanych miałam właśnie już na USG wyliczone.ryzykow wady i porodu wczesnego i hipotrofii a po pappie pisało skorygowane i było albo mniejsze albo większe. A teraz po wczorajszym prenatalnym(samo USG) mam tylko napisane na końcu że ryzyko wad, porodu wczesnego itp. bardzo małe. A za 2 tyg. Mam jechać po wyniki pappy. Także dziwnie tak. Nie ma liczb w ogóle.
12+2 miał.i USG i pappe
tak zapewne dałby leki. Mi właśnie gin powiedział że jeśli wyjdzie ryzyko hipotrofii to da mi acard od 16 tyg.
ja tak nie mam😃 ogólnie nie mam smaka na mięso i śmierdzi mi po umyciu naczyń albo jak one schną sobie. I postów też nie idzie edytować
ja wczoraj 12+2 i mój maluch też ma 6 cm.😃

Trzymam kciuki za wizyty😌

Aż takiego masz sikacza? 🤣

U mnie wczoraj na prenatalnych było 12+4 i bobas 6cm także 🥰 a u lekarki pół cm mniej 🙈🤣

No nie da się. W 18 TC nie da się np. zmierzyć NT. Chyba że to było USG drugiego trymestru ;)

A między 14 a 17 TC to generalnie najczęściej ułożenie dziecka takie, że nie za wiele widać ;)

Co do prenatalnych: ja byłam niby w 12+6, a crl wyszło na 13+1. Więc wg mnie koniec 12 to najpóźniej. I zawsze łatwiej jak dziecko za małe i trzeba przyjść jeszcze raz niż odwrotnie...
Napewno się da, ale na przykład TN można zmierzyć pomiędzy 11 a 13+6 🤷‍♀️
Serio uważacie, że jednego dnia w 13+6 widać przezierność, a 14 - pyk - następuje dotknięcie czarodziejskiej różdżki i już jej nie ma? I ten magiczny moment kiedy następuje? O 12 w nocy? ;)
To są wszystko umowne terminy - kwestia jest tego, że w tych tygodniach to badanie jest najbardziej miarodajne, są opisane najlepiej i najbardziej dokładnie normy i najłatwiej specjaliście to pomierzyć :)

Moje usg było oczywiście skrajnie późno - realia NFZu 🤷‍♀️ ale nikt tu o aż takim poślizgu nie mówi.

Jak płacisz to pewnie, że nie ma co ryzykować! Super, że będziesz miała potwierdzenie z usg jeszcze 😊

reklama
Miałam tylko poronienie zatrzymane w 6 tc. W piątek mam wizytę u mojej doktor ptowadzacej to jej jeszcze o to dopytam. Nie mam żadnych chorób przewlekłych, reszta badań idealnie 🤔
to ja bym się nie przejmowałam tym.
Aż takiego masz sikacza? 🤣

U mnie wczoraj na prenatalnych było 12+4 i bobas 6cm także 🥰 a u lekarki pół cm mniej 🙈🤣
e tam pół w ta czy w tamtą nie ma znaczenia. U mnie przed porodem USG pomyliło się o ponad 500g 🤷
Ja ogólnie dużo sikam. A jak się napije kawy albo zjem takiego arbuza to jest masakra. Zawsze się ze mnie śmiali że jak gdzieś szliśmy w plener na piwko to ja musiałam mieć krzaki na siku.

Do góry