reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2021

Dziewczyny, a na jakim etapie jeśli chodzi o "ruchomość" dzieci jesteście? Z moja jeżdżę do fizjo, która mówi że dziecko jest zdrowe, tylko po prostu później załapie niektóre rzeczy, bo dzieci takie są. W swoim czasie. Mała nie lubi leżeć na brzuszku, klade ja w każdej dobrej chwili, w sumie sama się przewraca jak ma ochotę, ale z brzucha na plecy też potrafi. Nie podnosi się jeszcze do podporu wysokiego, o siadzę nie wspomnę. Wczoraj zaczęła obracać się na brzuszku wokół swojej osi za "marchewka" czyli telefonem z piosenkami😉 są postępy ale bardzo powolutku i małe. Jak wygląda to u Was?

reklama
Dziewczyny, a na jakim etapie jeśli chodzi o "ruchomość" dzieci jesteście? Z moja jeżdżę do fizjo, która mówi że dziecko jest zdrowe, tylko po prostu później załapie niektóre rzeczy, bo dzieci takie są. W swoim czasie. Mała nie lubi leżeć na brzuszku, klade ja w każdej dobrej chwili, w sumie sama się przewraca jak ma ochotę, ale z brzucha na plecy też potrafi. Nie podnosi się jeszcze do podporu wysokiego, o siadzę nie wspomnę. Wczoraj zaczęła obracać się na brzuszku wokół swojej osi za "marchewka" czyli telefonem z piosenkami😉 są postępy ale bardzo powolutku i małe. Jak wygląda to u Was?
My z Szymkiem też chodzimy do fizjo od jakiegoś półtorej miesiąca regularnie co tydzień bo mały właśnie nie osiągał wysokiego podpory. Dziś kończy 8 miesięcy i już zdarza mu się na krótką chwilę podeprzeć, ćwiczymy żeby załapał raczkowanie i podnosi się już czasem na czworaki ale narazie w miejscu, dziś pierwszy raz udało mu się z czworaków usiąść w siadzie podpartym. Oprócz tego wspina się gdzie tylko dosięgnie żeby się złapać pełza "biegiem" po mieszkaniu i kilka razy stanął nam w łóżeczku przez co przeżyliśmy zawał bo nie spodziewaliśmy się tego zupełnie

My z Szymkiem też chodzimy do fizjo od jakiegoś półtorej miesiąca regularnie co tydzień bo mały właśnie nie osiągał wysokiego podpory. Dziś kończy 8 miesięcy i już zdarza mu się na krótką chwilę podeprzeć, ćwiczymy żeby załapał raczkowanie i podnosi się już czasem na czworaki ale narazie w miejscu, dziś pierwszy raz udało mu się z czworaków usiąść w siadzie podpartym. Oprócz tego wspina się gdzie tylko dosięgnie żeby się złapać pełza "biegiem" po mieszkaniu i kilka razy stanął nam w łóżeczku przez co przeżyliśmy zawał bo nie spodziewaliśmy się tego zupełnie
No to moja mała najchętniej leżałaby na plecach, złapie sobie zabawkę np na brzuszku i wraca. Nie pełza chociaż ostatnio obróciła się wokół swojej osi ale na przedramionach. Do tego podporu wysokiego się nie zabiera. Gdy ja ją podniose to parę sekund potrafi wytrzymać i to tyle. Nie widać żeby miała jakaś dysfunkcje czy coś, chyba jest poprostu leniwa.... Wiadomo za kim 😂😉

Maja bedzie miala 15.08 8 miesiecy. Od 3-4 tygodni pełza (zasuwa w sumie), jakis tydzien temu siadla, przyjmuje pozycje do czworakowania i kiwa sie w przod i w tyl. Wysoki podpor i przekrecanie sie z brzucha na plecy zalapala juz daaaaaawno temu

Moja córka ma 8 miesięcy i ponad tydzień, usiadła jakiś miesiąc temu, wysoki podpór i pivoty to już bardzo dawno miała, chyba ok 6 miesiaca. Od ok tygodnia dosyć sprawnie raczkuje, podnosi się na kolana, a dziś pierwszy raz stanęła na nogi 😱

Czy Wasze dzieciaczki, też nie chcą jeść? U nas są dwa posiłki stałe i ostatnio nie chce mleka jeść. Zjada może w sumie 500 ml w ciągu całego dni i to bardziej na sile

Czy Wasze dzieciaczki, też nie chcą jeść? U nas są dwa posiłki stałe i ostatnio nie chce mleka jeść. Zjada może w sumie 500 ml w ciągu całego dni i to bardziej na sile
U nas w dalszym ciągu karmimy się piersią, Szymek ze stałych pokarmów zjada śniadanko, obiad, i mus owocowy wieczorem, na kolację je kaszkę na mleku modyfikowanym i dojada z piersi. Mleczko z piersi je w nocy ok 8, 12 i 17. Tak więc też tego mleka je sporo mniej niż wcześniej

Dzieciaki w tym wieku zwykle jedzą około 5 posiłków z czego 3 powinny być mleczne porcja dla takiego malucha to ok 180 ml więc w sumie 500ml na dobę to raczej wystarczająca ilość. Poza tym w sumie nic na siłę te nasze dzieciaczki nie dadzą się zagłodzić 😁

reklama
Do góry