reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

Obaj chłopcy ułożyli się pośladkowo. Za drugim razem nawet chciałam sn, ale już od 30 tc nie zmienił pozycji. Gabi pewnie też tak leży, chyba mam taka macice...

A cienki ten welurek? Ja mam dwa, jeden cieńszy na cieplejsze dni i do auta a drugi cieplejsze do wózka. Dodałam zdjęcie cienszego.

Myślę, że na zimę to jednak ortalionowy byłby lepszy tylko muszę go kupić bo go jeszcze nie mam.
Ja mam właśnie taki welurkowy, ale myślałam, że on to chyba raczej na marzec będzie. A Ty na jaką temperaturę go przewidujesz?

reklama
Niestety z doświadczenia wiem, że jak masz podwyższony wynik glukozy (obojętnie który, na czczo, po godzinie czy po dwóch) dostaniesz skierowanie do poradni diabetologicznej

Ostatnio mialam podwyzszony 2 i 3 to gin powiedzial ze to jest dobre bo zalezy jakie widelki ma laboratorium. Takze ja juz nic nie wiem. Jak bedzie trzeba to dieta. Trudno.
Nastawiam sie na to wiec temat do przeżycia jeszcze. I tak jak piszesz tez gdzies czytalam.

Ponieważ miałam w pierwszej ciąży cukrzycę to nikt nie czekał na dwudziestyktóryś tydzień tylko od razu miałam skierowanie. Wynik po dwóch godzinach wyszedł leciutko podwyższony, (na czczo i po godzinie ok) lekarz od razu dał skierowanie do poradni. Tam powiedzieli, że nie ważne, że tak mało podwyższony cukrzyca jest. Robię pomiary od 16 tygodnia ciąży i wyniki po posiłku są ok oczywiście jak trzymam dietę natomiast cukry poranne praktycznie zawsze powyżej 90. Obecnie jestem na insulinie na noc 12 jednostek i cukry cały czas skaczą. Lekarz mówił, że teraz jest najgorszy czas dla cukrów (pewnie dlatego w tych tygodniach robi się test)

Myślę, że na zimę to jednak ortalionowy byłby lepszy tylko muszę go kupić bo go jeszcze nie mam.
Ja mam właśnie taki welurkowy, ale myślałam, że on to chyba raczej na marzec będzie. A Ty na jaką temperaturę go przewidujesz?
Ten welurkowy to na dodatnie temperatury, bo jeszcze kocyk i spiworek. A ortalionowy to już tak bliżej zera i poniżej. On się wydaje być cieplutki, będę go używać do gondoli. A ten cieńszy to głownie do auta, na szybkie przemieszczanie.

Dziewczyny, które miały już test obciążenia glukozą i jak wasze wyniki?
Mój w porządku, dumna jestem. Cukrzycę ciążowa miałam ze starszym synkiem i od tamtej pory jestem jestem bardzo ostrożna w tym temacie ;)

U mnie na czczo z żyły 85 po 1h i po 2h mialam ten sam wynik 103. Jak mi rano sprawdzała glukometrem z palca to wyszło jej aż 99:o i sie przestraszylam że za wysoki mam ten cukier z rana.

Gacoperek miałam identyczna sytuacje w pierwszej ciąży i obyło się bez poradni i innych cudowności z tym zwiazanych. Teraz mam nadzieje że bedzie tak samo.

Myślę, że to jest wszystko zależne od ginekologa ja mam wyjątkowo ostrożnego aż mnie to czasami denerwuje. Natomiast jak już wpadłam w ręce diabetologa to traktuje mnie jak pacjenta z cukrzycą nie wiadomo jak zaawansowaną. Ostatnio byłam na kontroli i mówię, że jak trzymam dietę to cukry są ok, ale czasami mam ochotę zjeść kawałek pizzy czy drożdżówkę i wtedy mam przekroczony pomiar, nie będę Wam mówić jaką dostałam reprymendę za to, że jestem nieodpowiedzialna i szkodzę dziecku.
Poza tym podobno tylko ok 5% kobiet w ciąży ma cukrzycę a ja kogo nie zapytam to wszyscy mają, więc albo mieszkam w takim rejonie Polski albo mamy lekarzy nadgorliwych

reklama
Ten welurkowy to na dodatnie temperatury, bo jeszcze kocyk i spiworek. A ortalionowy to już tak bliżej zera i poniżej. On się wydaje być cieplutki, będę go używać do gondoli. A ten cieńszy to głownie do auta, na szybkie przemieszczanie.

Mój w porządku, dumna jestem. Cukrzycę ciążowa miałam ze starszym synkiem i od tamtej pory jestem jestem bardzo ostrożna w tym temacie ;)

A co robisz, że jesteś ostrożna więcej się ruszasz czy lepiej odżywiasz? Podziwiam osoby z silną wolą ja niestety nie umiem sobie odmówić rzeczy, które lubię :(

Z córką miałam tylko ortalionowy używałam go i do samochodu (wtedy bez kocyka) i na spacery do gondoli wtedy był jeszcze kocyk i ochraniacz z wózka i tylko raz dziecko przegrzałam :) ale dała mi szybko znać, że jej gorąco. Później do spacerówki kupiłam wełniany śpiworek. Teraz myślę, że będę używać ten śpiworek zamiast kocyka i ochraniacza i zastanawiam się nad kombinezonem jaki wybrać.

Do góry