reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Hej dziewczyny. Bylam na ktg. Tętno w normie skurczy brak. Za tydz komplet badan pewnie z usg. Przed wizyta u lekarza supera teraz mnie tak boli podbrzusze ze masakra. Oczywiscie dzięki mojemu zelazu. Mam dosc tych tabletek a hemoglobina dalej 10. Kur.. no... Brzuch mi sie obnizyl jak nic. Lekarz dzis byl z siebie taki zadowolony ze 31 tydz mamy. Jak by to on całą robote odwalil:D

Lola powaznie jak czytam o Twojej rodzinie to mi sie cisnienie podnosi. Jak tak mozna. Moze moja ciotka spokrewniona z nim jest ? Ten sam typ:D

Lux kciuki za to zeby jak najszybciej kase wyplacili:)

Ja tez poprosze o kciuki dziewczyny. Złożyłam wniosek o takie jakby dofinansowanie o wyprawke dla dziecka i czekam na odpowiedz. Bylo by fajnie bo bym dla mlodych wszsytko na raz kupila:) mam nadzieje ze sie uda .

Izulka zdrowia dla corki a u Loli dla synka. Moj ma czesto taka chrypke przy zapaleniu krtani. Ale ze ma to wirusowe zawsze to tylko jakis syropek dostaje nl seditusin teraz i to wszsytko. Po tyg samo mija. Czasami jak jest zle to rumianek mu miodem slodze i pije albo syropek z cebuli robie z miodem.

Lece po synka do przedszkola. Stesknilam sie juz za moim rozrabiaka ;)

Tyle postow naprodukowalyscie ze nie pamietam co komu odpisac mialam:)

reklama
No u mnie to jeszcze bardziej zakręcone, bo na umowe zlecenie podobno nie można wg państwa zarabiać więcej niż ileśtam, ja tą kwotę przekraczam i mimo, ze mam placone skladki od calej kwoty to i tak oni mowią, że wg. Prawa ja nie mogę tyle zarabiać i koniec i wypłacają mi mniej niż zarabiam normalnie. Z dobre 20 tys jestem w plecy przez to chore prawo! Ale składki oczywiście od pełnej kwoty życzą sobie żeby odprowadzać!

a8doqqmz725nh9h0.png
mi bratowa tlumaczyla (info od naszej ksiegowej), ze kwota mojego chorobowego bedzie zalezna od wysokosci placonych skladak (placili za mnie ten normalny zus, cos kolo 900 zl) i niby wyjdzie to podobnie jak na najnizszej krajowej, tylko, ze ja mam zwolnienia na trzy tygodnie (pierwsze mialam na niecaly tydzien)....to duzo jestes do tylu przez nic, nie moge zrozumiec ich dzialan

Hej dziewczyny. Bylam na ktg. Tętno w normie skurczy brak. Za tydz komplet badan pewnie z usg. Przed wizyta u lekarza supera teraz mnie tak boli podbrzusze ze masakra. Oczywiscie dzięki mojemu zelazu. Mam dosc tych tabletek a hemoglobina dalej 10. Kur.. no... Brzuch mi sie obnizyl jak nic. Lekarz dzis byl z siebie taki zadowolony ze 31 tydz mamy. Jak by to on całą robote odwalil:D

Lola powaznie jak czytam o Twojej rodzinie to mi sie cisnienie podnosi. Jak tak mozna. Moze moja ciotka spokrewniona z nim jest ? Ten sam typ:D

Ja tez poprosze o kciuki dziewczyny. Złożyłam wniosek o takie jakby dofinansowanie o wyprawke dla dziecka i czekam na odpowiedz. Bylo by fajnie bo bym dla mlodych wszsytko na raz kupila:) mam nadzieje ze sie uda .

Izulka zdrowia dla corki a u Loli dla synka. Moj ma czesto taka chrypke przy zapaleniu krtani. Ale ze ma to wirusowe zawsze to tylko jakis syropek dostaje nl seditusin teraz i to wszsytko. Po tyg samo mija. Czasami jak jest zle to rumianek mu miodem slodze i pije albo syropek z cebuli robie z miodem.

a powiedz na jaki tydzien lekarze obstawiaja porod? tak mniej wiecej, trzymam kciuki za to by kaske dostala na wyprawke :)

lux- spokojnie wypłacą Ci wszystko z rozliczeniem do tyłu tylko nie wiadomo kiedy.Wazne jest tez to aby donosić do Zusu do 20 każdego miesiąca i wtedy jest w miare regularnie choć tez nie zawsze.Oni maja taki swój system i nic już nie da się zrobić.Przy Nadii zawsze miałam płacone 10 każdego miesiąca teraz całkiem inaczej.Nie wiem od czego to zależy. :))

lux- spokojnie wypłacą Ci wszystko z rozliczeniem do tyłu tylko nie wiadomo kiedy.Wazne jest tez to aby donosić do Zusu do 20 każdego miesiąca i wtedy jest w miare regularnie choć tez nie zawsze.Oni maja taki swój system i nic już nie da się zrobić.Przy Nadii zawsze miałam płacone 10 każdego miesiąca teraz całkiem inaczej.Nie wiem od czego to zależy. :))
wiem, ze wyplaca, ale drazni mnie, ze tyle to trwa :oo::oo: ja nie bede im dostaraczac regularnie do danego dnia miesiaca poniewaz mam wizyte co trzy tygodnie i tak mam l4 wypisywane

aneta - jaki wniosek złożyłaś na wyprawke i gdzie ??
Ja mieszkam w DE :) to kazda mama moze zlozyc taki wniosek w instytucjach zwiaznych z koscilem i pomocą socjalną dla rodzin. Przedstawia sie wszsytkie swoje dochody i wydatki potem oni jeszcze weryfikuja. Nazywa sie to Bundesstiftung mutter und kind:)

no oczywicie tatus jest the best, bo jego mamusia tak twierdzi :D ja mam takie podejscie, ze jesli ktos mi okazuje szacunek to ja i jemu okazuje....
sytyacja z piatku, jechalismy odwiezc do domu szwagierke i jej corke, w kauflandzie zadzwonil do Tomka moj tata z info, ze ma byc gotowy za 20 minut, bo jada jako firma ochranicac drogi, pojechal sie przebrac, tata go zabral, a ja pojechalam ze szagierka (jeczala mi caluska droe, jak to mi ciazy zazdrosci) i przyjezdzamy a tesciowej brak, mowimy Julcia pojdziesz zobaczyc na ogrod czy jest babcia? dziecko przyszlo z powrotem i mowi, ze babcia cos kopie, chyba łubin...aha ok, weszlysmy do domu, po godzinie tesciowa wrocila tak zmeczona, ze chodzic nie mogal, pytam sie co ty odwalasz? łubin kopalam! cos robila?! pogrzalo cie tesciowka? Tomek od kiku tygodni dzwonil i sie pytal kiedy ma przyjechac ci go skopac!!!!! pamietaj, ze jak do nas dojdzie, ze nie ludzie gadaja, ze on ci nie pomaga to ja powiem glosno dlaczego!!!!!! potem kolejna akcja, zmarla jakas tam pani mloda kolo 40-tki na raka z ich rodziny i tesciowa bardzo chciala jechac na pogrzeb i co odwalila? ja jej odmowilam, bo nie bede jezdzic na pogrzeby w ciazy, zle sie czujac i to upaly wtedy byly, miala sie z kim zabrac, kilka aut z rodziny jechalo. Suma sumarum nie pojechala mimo iz Edyta miala wolne i mogla z tym chorem bratem zostac a tesciowa zrobila afere na cala rodzine, ze Edyta wolnego nie wziela i ta nie mogla jechac na ten pogrzeb, gdzie ona miala wtedy wolne, tylko, ze Edyta nic o tym pogrrzebie nie wiedziala...tesciowa mąci, kombinuje....
Huuuu hu hu hu Boże to teściowa kosmos...
Lux my się gdzieś na kawusie musimy spotkać, gdzieś pośrodku, może w Pile?
Bo widzę, że mamy że sobą mega dużo wspólnego no i tematy podobne.

Ta twoja teściowa to chyba jak w mojej rodzinie. Prosisz, mówisz że pomożemy, a ona po cichaczu coś zrobi i lamenty ma calą okolice, że hej nikt nie pomógł i się nie domyslilam, że w tym dniu i o tej godzinie ona będzie coś robić, co mógłby zrobić ktoś inny z rodziny.
Czary gary czytamy w myślach!

reklama

Tyyyyy może my rodzną jesteśmy :p

Dobrze że skurczy nie masz, dotrwasz do końca, wypoczywaj!

Do góry