reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gdzie w Krakowie USG 3d/4d

Ja USG w 12tc robiłam na Szczepańśkiej u dr Marcina Wiechecia. Wszystko było w porządku, było widać że lekarz jest fachwocem w swojej dziedzinie.
Jednak najbardziej zadowolona byłam z USG przeprowadzonego u dr Zarotyńskiego. Zarówno sprzęt, jak i sam lekarz przeprowadzający USG jest godny polecenia. Dr wszytsko dokładnie objaśnia, pokazuje. Mnie najbardziej podobało się też samo podejście lekarza, dr opowiadał o dziecku, a nie o jakimś tam płodzie.
Gdy wszytsko zbada to wtedy można też liczyć na zdjęcia, które są fantastyczną pamiątką.
Ja za to USG zapłaciłam 250zł.

reklama
A ile taka przyjemność kosztuje? :confused:

220-300zł w zależności od tego, gdzie się udasz.

Ja byłam u dra Macieja Bodzka na Grzegórzeckiej na połówkowym, placiłam 220. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość, bo przesunięcia są znaczne, ale jestem zadowolona z obsługi.
Z tego genetycznego w 13-14 tyg zrezygnowaliśmy.

ja robiłam m.in u
Zarotyńskieg-super
w Fertlity Clinic ale nie u Wiechecia, tylko u młodej lekarki-nie pamiętam nzwiska, chyba Agnieszka/Kasia.

Obydwa miejsca polecam :)

Ja robiłam w Ultramedice na Dietla u dr Totko. Polecam w 100%. Młoda dziewczyna, ale wszystko super opisała, opowiedziała, włączyła na dość długo 3D i oglądaliśmy jak sobie córa pływa. Wykryła nieprawidłowość w serduszku i sama umówiła mnie na NFZ do Ujastka na echo serduszka dzieciątka. Na prawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla :-)

Hm... Ja u mojej lekarki płacę 60 zł. Tyle dałam za te zwykłe i za genetyczne. Jestem zadowolona, bo babeczka jest bardzo konkretna i dokładna.

Zastanawiałam się ile kosztuje usg w Ujastku - w Medycynie Prywatnej. Któraś wie?

Aby można było mówić o USG genetycznym to lekarz musi przejść odpowiednie szkolenia i musi posiadać certyfikat.
Moje USG genetyczne trwało 45 minut, a zwykłe USG u lekarza nigdy nie trwało dłużej niż 10 minut.

USG w 12 tygodniu wraz z testem Pappa wykonane miałam na Klinice na Kopernika, dostałam skierowanie od lekarza prowadzącego, zgłosiłam się do przychodni i tego samego dnia dostałam wynik z USG wraz z szacunkiem ryzyka wystąpienia trisomii u płodu, po trzech dniach dostałam wynik z krwi. Więcej informacji na stronie Kliniki.

USG połówkowe wykonałam w SPESei u dr Wójtowicz, bo to ona wykonywała USG na Klinice w 12 tygodniu. Podczas badania zostało wykonane echo serca płodu. Cena umiarkowana jak na Kraków i co najważniejsze terminy dogodne.

Ostatnia edycja:
Aby wykonać USG genetyczne trzeba posiadać odpowiedni certyfikat oraz oprogramowanie. Niestety większość lekarzy robi to na zasadzie, mam dobry sprzęt (najczęściej 3, 4 D) i wystarczy, dam kobiecie płytkę z nagraniem niech się cieszy.
Z doświadczenia i opowiadań koleżanek wiem, że często badanie "genetyczne" ogranicza się do zmierzenia grubości fałdu karkowego i obecności kości nosowej u dziecka. Niestety płacimy grube pieniądze, za zwykłe badanie USG.
Opis badania wykonanego w 12 tygodniu to cała strona A4, z dokładnym opisem obrazu oraz szacunkiem ryzyka wystąpienia trisomii u płodu a nie zdjęcia czy płytka.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja robiłam w Ultramedice na Dietla u dr Totko. Polecam w 100%. Młoda dziewczyna, ale wszystko super opisała, opowiedziała, włączyła na dość długo 3D i oglądaliśmy jak sobie córa pływa. Wykryła nieprawidłowość w serduszku i sama umówiła mnie na NFZ do Ujastka na echo serduszka dzieciątka. Na prawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla :-)

Robiłam w Utramedice USG ginekologiczne, u pani dr. Wyszłam z gabinetu ze zwalającą z nóg diagnozą i skierowaniem na łyżeczkowanie macicy (oczywiście do wykonania na Ujastku). Miałam umówiony termin do szpitala i coś mnie tknęło, żeby skonsultować to z innym lekarzem. Ani badanie ginekologiczne, ani ponowne USG a nawet zrobiony na cito rezonans nie potwierdził przypuszczeń Pani doktor.
Sprzęt pierwsza klasa, ale co do umiejętności mam pewne zastrzeżenia.

Do góry