Na poczatek:
ZAPIEKANE GNIAZDKA POMIDOROWO- SZPINAKOWE
składniki:
szpinak w liściach/ mrożony
pomidory (teraz to raczej z puszki, bez skórki w kostkach albo przecier)
makaron "gniazdka" / opcjonalnie kazdy inny rodzaj
serek topiony śmietankowy
ser feta
ser żółty tarty
śmietana 18%
czosnek
cebula
zioła
przyprawy
masło
wykonanie:
masło rozpuścić w garnku, wrzucić szpinak, jeśli jest mrożony to
poczekać aż się rozmrozi na maśle i wymiesza z nim, dodać dwa trójkąciki
serka topionego śmietankowego, 1/4 kostki Fety (czyli ok 2-3 łyżki), ząbek
wyciśniętego czosnku, śmietanę i przyprawy - zioła, pieprz - nie dawać
soli, bo sery są słone, na koniec wsypać ok. pół szklanki startego
żółtego sera, całość zamieszać i zostawić na małym ogniu, żeby smaki
się przeszły
na patelni podsmażyć wyciśnięte 2 ząbki czosnku, a następnie dodać
cebulę i zeszklić, wrzucić pomidory (dolać trochę dobrej oliwy) i dusić
aż sos będzie miał w miarę jednolitą konsystencję, dodać Vegety i
pieprzu, no i obowiązkowo ziół
ugotować makaron - twardziej niż al dente
naczynie żaroodporne nasmarować oliwą, na dnie poukładać gniazdka
(niestety rozwalają się podczas gotowania i trzeba na nowo formować z nich
gniazdka, wersja dla leniwych - po prostu wrzucić makaron - smakuje tak samo,
tylko tak ładnie nie wygląda )
każde gniazdko oblać obficie sosem pomidorowym, a potem ułożyć na nie
szpinak, całość posypać tartym serem i zapiekać w tem. 190C ok. 20 minut
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
5 ugotowanych na twardo jaj
1 cebula
2 puszki tunczyka (najlepiej w oleju)
20 dkg sera zółtego (najlepiej Goudy)
1 mały słoik majonezu (Winiary)
na spód miski wyłożyć pokrojone drodno białka z jaj, następnie
zertzeć na tarce ser i wyłożyć na białka - posolić i dodać pieprzu do smaku.
Cebulę drobno pokroić i wyłożyć na ser, z tuńczyka odlać olej (lub
własny sos) i mocno rozdrobnić widelcem, potem wyłożyć na cebulę,
przykryć majonezem i na górę zetrzeć zółtka z jajek ;-)
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
płaty marynowanych śledzi
cebula
ugotowane ziemniaki
ugotowana marchewka
jajka na twardo
majonez
sól
pieprz
zółty ser
śledzie pokroić w kostkę i wyłożyć nimi dno salaterki, na to włożyć
pokrojoną cebulę i wszystko opruszyc soła i pieprzem (nie mieszać) i
posmarować majonezem. Wystudzone ziemniaki zetrzeć na grubej tarce - następna
wartswa + sól, pieprz i majonez. na to wszystko zetrzeć marchew, posolić
popieprzyć, pomajonezować. Jaja na twrdo pokroić w kostkę + pieprz, sól
i majonez. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed samym podaniem
setrzeć ser na drobniutkiej tarce i pokryc nim wierz sałatki. Udekorować
czerwoną lub zieloną cebulką
SAŁATKA RYŻOWA Z CZOSNKIEM
2 torebki ugotowanego ryżu
0,5 kg zółtego sera (najlpiej Morskiego)
min. 5 ząbków czosnku
sos majonezowo - jogurtowy
ewentualnie puszka kukurydzy
ugotowany ryż mieszamy ze startym na grubej tarce serem, dodajemy
przeciśnięty czosnek i sos - mieszamy wszystko, jak trzeba doprawiamy sola i
pieprzem i gotowe ;-)
i jeszcze coś innego dla amatorów szpinaku ;-)
ZIELONA ROLADA Z ŁOSOSIEM
paczka mrozonego szpinaku
2 jaja
czosnek
sól i pieprz
szpinak podsmażamy na maśle, studzimy i dodajemy 2 zółtka, 2 białka
ubite na sztywno, czosnek i przyprawy. Całą masę rozsmarować na papierze do
pieczenia i piec w piekarniku ok 20 minut. Po upieczeniu NIE zdejmowac z
papieru!!!
Farsz:
biały ser
skórka z cytryny
sok z cytryny
tymianek
sól
pieprz
Składniki wymieszać, rozsmarować na upieczonym szpinaku, położyć
plastry łososia, roladę mocno zwinąć i włożyć do lodówki na min. 2
godziny. Kroić w plastry. Można podawać polane sosem czosnkowym ;-)
S M A C Z N E G O ;-)))))
BANANOWIEC
4 dojrzale banany
25 dkg mąki (bezglutenowej lub zwyklej)
20 dkg cukru
5 lyzek oleju
1 jajo
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
bakalie (jesli mozna)
banany rozgniesc widelcem (moj Jas rozgniata praska do ziemniakow), dodac
jajko, cukier i wymieszczac (lub zmiksowac), dodac make i sode i na koncu olej
(plus ewentualnie bakalie)
piec w temp. 160 st.C przez godzine
SMACZNEGO