reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Fotelik Samochodowy.

No i są pierwsze typy:
  • ten jest fajniejszy ale to grupa od 9-18kg, wiec musicie zrozumieć moje obawy czy mojemu dziecku starczy to na dłużej ;-) kiddy-infinity-pro
  • ten jest brzydzszy i cięższy, ale za to od 9-36kg to jest znaczące w przypadku mojego schabolubnego dziecięcia kiddy-life-plus

reklama
Blanes - rozumiem Twoje obawy co do wagi ale dzieci im pozniej tym mniej przybierają. Swoja drogą ten Kiddy to jedyny znany mi fotelik z tej grupy oceniony na 'dobry'. Generalnie przyjmuje sie ze foteliki 9-36 do najbezpieczniejszych nie należą zgodnie z zasadą że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Musieli cos sprytnego wykombinowac. :tak:

Jeszcze jedno. Doczytałam się że nie wszystkie dzieci dobrze znoszą siedzenie w tym modelu i zaleca się jego wypróbowanie koniecznie przed zakupem

Monika - osobiście mam zamiar nabyc MC. Po pierwsze dlatego że ufam tej marce. Po drugie dlatego ze mi sie bardziej podoba wizualnie. A po trzecie podoba mi sie koncepcja tego mocowania za pomocą tej dodatkowej nogi. Mam coś takiego w moim MC tym teraz i widzę że faktycznie to dodatkowo usztywnia konstrukcję. :tak:

Efilo, my też mamy teraz Maxi Cosi i też jestem za :-);-)

Blanes, czy mi się wydaje, czy te foteliki nie mają regulacji rozłożenia, tak aby dziecku wygodnie było spać? Może się mylę, ale wydaje mi się, że nie mają.
A moja rada jest taka - wybierajcie foteliki rozkładane, bo takie małe bobasy dużo śpią w aucie i przy nierozkładanych fotelikach będzie im leciała główka na boki i do przodu. Wiem, bo mam to z Adą, ma już fotelik do 36 kg i on tylko się tak jakby rozsuwa troszkę i głowką jej niestety leci do przodu, czasami nawet nie pomaga taka specjalna podpórka zakładana na szyję.
Mam nadzieję, że nikogo nie urażę, chcę tylko pomóc ;-)

Monia, obydwa się rozkładają do pozycji leżącej :tak:.

Chyba jednak jestem za tym do 18kg. Sprawdziłam na siatce centylowej i Maks powinien osiągnąć tę masę ok 3 roku życia, więc jest ok. Dodatkowo zamieszczam wam linka gdzie jest trochę lepiej opisany ten fotelik. Muszę go jeszcze zobaczyć na żywo, jak się spodoba to pewnie kupimy. Aha no i co ważne ten fotelik zwyciężył w dwóch testach ADAC i Stiftung Warentest i ma sensowną cenę :-).

Monia, nie wygłupiaj się z jakimś sorry... ;-). Przecież o to chodzi, żeby sobie pomagać w wyborach, im więcej zdań tym korzystniej. :-)

Chyba jednak muszę poszpera w tych nowościach-bo widzę że wszystkie wymieniane foteliki nie spadają poniżej 700 zł. buu
Wiktor też ma za sobą ponad kilka tysięcy kilometrów a foteli ma za 150 zł hehe i ten wcale nie wydawał mi się tani-szok

Kochane zauważyłam nowy ciekawy wątek - a jako, że jeszcze nie za długi jak na moje zasoby czasowe ;-) to przejrzałam cały i powiem Wam, że mój wybór to Maxi Cosi Priorifix (popieram Efilo - hmmmmm.....juz nie pierwszy raz :tak:) - ma taki moja siostrzenica i jest naprawdę super ! Sprawdza sie w 100 %

I jak dla mnie kryteria wyboru to priorytetowo : BEZPIECZEŃSTWO i WYGODA DZIECKA.
Prześledziłam testy, wysłuchałam możliwych opinii.
I postanowione - kupujemy jako kolejny właśnie Maxi Cosi Priorifix (obecny tez mam MC i jestem zadowolona - Zuzia raczej też:tak:).

Ok, zgadzam się - tani nie jest - tyle, że w kwestii bezpieczeństwa Zuzi nie istnieje dla mnie pojęcie, że coś jest za drogie.
Uprzedzając - nie chcę wywoływać burzy nt. tego kogo na co stać - wyrażam tylko moje subiektywne zdanie.

Oj ale wam dzieci szybko rosną.. :szok: Ja mam nadzieję że w obecnym foteliku (Maxi Cosi Cabrio) Czarek pojeździ jeszcze z pół roku... Powiem wam że kiedy do fotelika wkładany był w zimowym kombinezonie też już się zasiałam panikę że fotelik za mały, ale teraz wkładam mu tylko lekką kurtkę i ciepłe spodenki i wygląda na to że jest mu wygodnie.
Wstępny rekonesans zrobiłam i też padło na Maxi Cosi Priori i zamierzam przyjrzeć się jeszcze "na żywo" Roemerom (Duo Plus, Safefix Plus). Ktoś coś może powiedzieć na ich temat - w testach Roemery wypadają nieźle.

reklama
Ja na razie przeglądu nie robiłam, bo - jak szopka - mam nadzieję jeszcze pojeździć w naszym Mutsy :tak: Wprawdzie pewnie nie kolejne pół roku (jest do 10 kg), ale do końca zimy to na pewno.

Jednak niewątpliwie skorzystam z Waszych doświadczeń :tak:

Do góry