Hej Dziewczyny
Widziałam, że były pytania o dietę przeciwzapalną. Ja stosowałam dietę jak przy Hashimoto i IO. Zrezygnowałam kompletnie z jedzenia mięsa. Jem tylko ryby (staram się niehodowlane) i owoce morza. Od dziecka nie jem nabiału (nietolerancja laktozy). Ponadto piję minimum 2-3 litry wody. Jem produkty o niskim indeksie glikemicznym, prawie w ogóle nie jem słodyczy. Czytam etykiety, staram się jeść jak najmniej przetworzonych produktów. Jem bardzo dużo warzyw i owoców, szczególnie tych o właściwościach antyoksydacyjnych. Piję jedną kawę dzienie i 2-3 herbaty (w tym przynajmniej jedną zieloną). Co 2-3 miesiące pije ziółka oczyszczające przez ok tydzień (żeby uwolnić nadmiar toksyn z wątroby). Używam wagi kuchennej do gotowania. Oczywiście suplementuję się przez cały rok, witaminy i probiotyki. Jem posiłki powoli i z intencją
To co na pewno pomoże na jajniki, które trzeba przy staraniach z endo wzmocnić, to jak najwiecej odmładzania
Czyli dotlenianie się przez spacery, ćwiczenia oddechowe i medytacje (to też wycisza stany zapalne). Ja od 4 lat praktykuję jogę i pilates. Warto zadbać o zdrowy sen. Brak snu lub nie daj chroniczne niedospanie rozwali wszystkie hormony i osłabi jajniki na pewno. I najważniejsze - dać sobie chwilę. Warto próbować, to na pewno. Zupełnie zdrowe pary starają się często rok lub 2. Jak się nie uda, bo będzie jakieś poronienie albo ciąża biochemiczna, to nie poddawać się i starać się od razu o nową ciążę. Warto ewentualnie przy okazji sprawdzić różne przypadłości, te związane z krzepliwością, nasienie partnera (i tez poprawić mu dietę) czy zbadać kariotypy.
Ja 4 lata temu kompletnie zmieniłam swój mindset i swoją dietę. Schudłam prawie 30kg, a dzięki tym wszystkim zabiegom które powyżej opisałam obniżył się mój wiek metaboliczny i odzyskałam kontrolę nad swoim życiem i hormonami. Tuż przed ciąża podkręciłam wszystko tak jak pisałam Wam kilka tygodni temu. To czego nie próbowałam a co na pewno pomoże na gospodarkę hormonalną to akupunktura.
Ja dzisiaj zaczynam 8+0, na razie wszystko idzie książkowo. Trzymam również za Was kciuki