reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

EKG, echo serca w 38 tc czy bezpieczne?

Lil.

Fanka BB :)
Dziewczyny, dzisiaj mam wizytę u kardiologa. I teraz mnie naszło, jestem w 38 tc. nie wiem jakie badania mi zrobi lekarz, ale czy robiłyście ekg albo echo serca w późnej ciąży? Mój ginekolog dopiero jutro wraca z urlop, więc nie mogę go spytać, a teraz naszły mnie wątpliwości, czy te badania nie zaszkodzą dzidziusiowi. Położenie jest miednicowe, a synek ma główkę pod moim sercem.

Ostatnia edycja:
reklama
Gwarantuje Ci, że lekarz nie przeoczy tego, że jesteś w 38 tc. A już na pewno nie zrobiłby takich badań które miałyby zaszkodzić dziecku.

Nie wnikam do jakich lekarzy chodziłaś. Żaden szanujący się lekarz nie narazi zdrowia dziecka i pacjentki w ciąży. To chyba logiczne.
Podkreślam tylko absurd Twojej wypowiedzi - nie wiadomo czy z szanującym się lekarzem koleżanka będzie miała do czynienia.

To by było na tyle z mojej strony - miłego wieczoru życzę :)

reklama
Echo serca - jest bezinwazyjne. Wykorzystuje fale ultradźwiękowe...dokładnie takie same jak w standardowym badaniu USG, które każda kobieta w ciąży ma często wykonywane. Co do EKG też byłabym spokojna. Na porodówkach wykonują KTG , czyli zapis czynności pracy serca płodu, gdzie elektrody zczytujace przykłada się bezpośrednio do brzucha...dla porównania w EKG elektrody przykłada się na klatkę piersiową. Nie martw się 😉

Do góry