reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziwna cukrzyca ciążowa

reklama
Z tego co pamiętam to przed porodem (nawet od 36 tygodnia) może się polepszyć, bo dziecko zaczyna produkować swoją insulinę. Ale to oczywiście do weryfikacji 😊
Chyba zależy i kwestia indywidualna. U mnie po 32tc im bliżej porodu tym bardziej cukier rano skakał i z 2j wskoczylam na 8j

Moje porady :D zapisz się do diabetologa - ginekolog na cukrzycy się nie zna. 65 to za niski poziom. coś jest nie tak z Twoją dietą lub być może potrzebujesz już regulować insuliną. Czasami nie da się wyregulować dietą; a insulina to naprawdę nic strasznego (choć rozumiem niecheć do kłucia się). No i pytanie, jaką dietę stosujesz? Kto Ci tłumaczył na czym taka dieta polega?
Zasadą jest bilans weglowodanów tłuszczy i białka oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym - jeśli to stosujesz to masz duzą szansę zostać na diecie --> jeśli np. gin powiedział Ci tylko - nie jesć białego pieczywa, słodyczy i nic dosładzanego - to cukry będą Ci skakały.
Patrząc po Twoijej info odnośnie posiłków - to gdy masz cukier ok 60 prawdopodobnie zjadłaś coś o wysokim indeksie glikemicznym - co to oznacza? Cukier wystrzelił np. 5 czy 10 minut po; a potem szybko opadł --> a tego chcemu uniknać stosując odpowiednią dietę.
Zwróć uwagę jaki chleb jesz i ile --> chleb powinien być z mąki pełnoziarnistej i w składzie mieć tylko wodę, mąkę sól (wiele chlebów ma w składzie cukier też). Zasadą bilansu jest też np. jak masz talerz to powinno na nim być np. 2 kanapki z szynką a druga połowa talerza to warzywa - i serio dużo warzyw - najlepiej zielonych (papryka, sałata ogórki itp.).
Wrzucam Ci rozpiskę, którą ja dostałam - jeśli jeszczenie nie dostałaś takich info to pewnie będzie pomocne,

Rada numer 2 zapisz się na FB do grupy cukrzyca ciążowa bez strachu - tam masz kopalnię wiedzy. I na wstępie poczytaj tam przypięte posty - jest mega dużo zasad; oraz doświadczeń i porad innych dziewczyn.

Powodzenia :)
W ogolnych zalozeniach taka dieta jest jak najbardziej prawidlowa, ale niestety nie u wszystkich sie sprawdza. Ja np.od ponad 3 lat robie swoj wlasny chleb zytni na zytnim zakwasie z maki 2000. Wiem co tam dodaje, bo sama go robie 🙂 i po nim cukier mam za wysoki. Moge zjesc max.1/4 kromki do posilku zeby bylo ok, a to troche mala podaz weglowodanow.
Z innych ciekawostek: po makaronie durum mam piekne cukry, po pelnoziarnistym przekraczam. Takze to nie do konca tak jest, ze wszystkich da sie wpisac w standard typu jedz wszystko pelnoziarniste i bedzie ok.

@Xoxo_miś - wraz z rozwojem ciązy zaczynaja szalec rozne hormony i to moze wplywac na wahania, ktore masz, dlatego po tym samym posilku mozesz miec rozne poziomy cukru. Mozesz sprobowac zmniejszych porcje tego chleba czy weglowodanu, ktory do tej pory byl ok, a teraz dzieja sie dziwne rzeczy i zobaczyc jak bedzie. A byc moze trzeba go wykluczyc i zastapic czyms innym. Trzeba testowac.

Co do korelacji objadania sie i cukrzycy ciazowej - jestem doskonalym przykladem, ze to tak nie dziala 😉 od poczatku ciazy trzymam zdrowa diete (na codzien generalnie zdrowo sie odzywiam), nie jem zadnych slodyczy, zadnej przetworzonej zywnosci, a jednak problem z cukrem mam. I diabetolodzy, ktorych spotkalam na swojej drodze opowiadali mi akurat takie rzeczy, ze glowa boli. Zalecenia jak sprzed dekady. U mnie udalo sie wyregulowac dieta, ale to bylo duzo ciezkiej pracy, bo od diabetologow slyszalam tylko, ze insulina i nic wiecej nie pomoze. A mam znajome, ktore trafily na dobrych diabetologow i ci pomagali im w diecie, nie wciskajac na sile insuliny. Oczywiscie, gdy przekroczenia sa bardzo duze i sa wskazania medyczne - wtedy insulina jak najbardziej, dobro dziecka i matki przede wszystkim

W ogolnych zalozeniach taka dieta jest jak najbardziej prawidlowa, ale niestety nie u wszystkich sie sprawdza. Ja np.od ponad 3 lat robie swoj wlasny chleb zytni na zytnim zakwasie z maki 2000. Wiem co tam dodaje, bo sama go robie 🙂 i po nim cukier mam za wysoki. Moge zjesc max.1/4 kromki do posilku zeby bylo ok, a to troche mala podaz weglowodanow.
Z innych ciekawostek: po makaronie durum mam piekne cukry, po pelnoziarnistym przekraczam. Takze to nie do konca tak jest, ze wszystkich da sie wpisac w standard typu jedz wszystko pelnoziarniste i bedzie ok.

@Xoxo_miś - wraz z rozwojem ciązy zaczynaja szalec rozne hormony i to moze wplywac na wahania, ktore masz, dlatego po tym samym posilku mozesz miec rozne poziomy cukru. Mozesz sprobowac zmniejszych porcje tego chleba czy weglowodanu, ktory do tej pory byl ok, a teraz dzieja sie dziwne rzeczy i zobaczyc jak bedzie. A byc moze trzeba go wykluczyc i zastapic czyms innym. Trzeba testowac.

Co do korelacji objadania sie i cukrzycy ciazowej - jestem doskonalym przykladem, ze to tak nie dziala 😉 od poczatku ciazy trzymam zdrowa diete (na codzien generalnie zdrowo sie odzywiam), nie jem zadnych slodyczy, zadnej przetworzonej zywnosci, a jednak problem z cukrem mam. I diabetolodzy, ktorych spotkalam na swojej drodze opowiadali mi akurat takie rzeczy, ze glowa boli. Zalecenia jak sprzed dekady. U mnie udalo sie wyregulowac dieta, ale to bylo duzo ciezkiej pracy, bo od diabetologow slyszalam tylko, ze insulina i nic wiecej nie pomoze. A mam znajome, ktore trafily na dobrych diabetologow i ci pomagali im w diecie, nie wciskajac na sile insuliny. Oczywiscie, gdy przekroczenia sa bardzo duze i sa wskazania medyczne - wtedy insulina jak najbardziej, dobro dziecka i matki przede wszystkim
Święta racja, zgadzam się. Właśnie to jest najbardziej wkurzające w cukrzycy ciążowej, że nie ma jednego schematu, którego możesz się trzymać i będzie dobrze :) No ale trzeba od czegoś zacząć; temu co nic nie wie i je białe bułeczki trzeba jakieś zasady przekazać, a IG to ramy, które pozwalają już odnaleźć się w temacie. I popieram - trzeba testować testować testować.

To jeszcze nic 15 zeszłego miesiąca miałam mieć teleporade u mojej diabetolog lecz nie mogłam dzwonić bo leżałam w szpitalu przy wyjściu ze szpitala dzwoniłam do nich na recepcję i powiedziałam jaka sytuacja zaistniała. Odpowiedzieli mi że i tak bym nie mogła dzwonić więc rozumie mnie lecz moja diabetolog jest na urlopie i mówiła że mam zadzwonić po wyjściu i oni przekierują mnie do niej a że na wypisie miałam zalecenie by dzwonić na początku tego miesiaca to powiedziałam jej to więc powiedziała bym tak zadzwoniła do nich i oni mnie przekierują więc dzwonię dzisiaj a facet odbiera i mówię im że dzwoniłam w zeszłym miesiącu co mi powiedzieli że miałam dzwonić tłumaczyłam mu że jestem w ciąży na insulinie i wgle a facet mówi że teraz wizyty i teleporady może mnie zapisać w 2023 a ja do niego że teraz 25 mam termin porodu i jak sobie on to wyobraża. Powiedzcie mi jeśli jest taka sytuacja to czy oni myślą? W takim razie po co zostałam uprawniona że na początku tego miesiąca mnie do niej przekierują na teleporade. W dodatku skończyły mi się paski do glukometru.

Do góry