Tak? A ja slyszalam wielokrotnie ze komus odmowili cc i doslownie kazali rodzic naturalnie, a potem działy się rozne kwiatki o ktorych nawet nie chcę wspominać by nie straszyć autorki.Gdyby Polska nie była takim zacofanym krajem i dawała kobietom prawo wyboru i decydowania o sobie tak jak prawie wszędzie w krajach cywilizowanych gdzie cc może odbyć się na życzenie, nie trzeba byłoby wymuszać skierowań ani kombinować. Każda kobieta powinna mieć prawo wyboru jak chce rodzic - przez to że nie ma "ważnych wskazań medycznych" kobiety później mają traumy lub przebieg porodu jest utrudniony bo się blokują. Uważam że takie zmuszanie do sn jest przedmiotowym traktowaniem kobiety. Niestety w takim kraju żyjemy, gdzie kobiety nie mogą zadecydować o aborcji nawet jeśli dziecko umrze zaraz po porodzie, ani o tym w jaki sposób chcą urodzić. A co do zabierania miejsca innym - ciężko jest mi sobie wyobrazić żeby zostawiono jakąś matke na pastwę losu jeśli potrzebuje cc bo ktoś inny wymusił skierowanie, ale nie czytałam artykułów na ten temat. W każdym razie, skoro za granicami można mieć cc na życzenie i miejsc nie brakuje, to u nas też udałoby się to jakoś poukładać.
Wlasnie w pl jest możliwość cc na życzenie, dlatego mamy prawie 50% cc, a w niektorych województwach ponad połowa porodow to cc... Mowisz o innych krajach. Proszę bardzo - zobacz jak to przedstawia się statystycznie. Srednia w europie to 25%. Nie masz pojęcia o czym mówisz.