reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dziecko z wadą serca

To bardzo pocieszające, co napisałaś. Moja malutka miała 10 dni jak miała operację, teraz ma 7 tygodni. Mam nadzieję, że będzie tak jak u Was i moim największym zmartwieniem będzie, że rozrabia 🙂

Rozumiem, że się boisz. Ja też gdy myślę o przyszłości i kolejnej ciąży... Daj znać po badaniach, czy wszystko w porządku. Trzymam mocno kciuki żeby dzidziuś był w pełni zdrowy 😘
będzie wszystko dobrze naprawdę mój synek na początku dostawał leki a stopniowo były odstawiane na początku po operacji tak po miesiącu okazało się że ma zaburzenia rytmy serca ale dostosowali leki i było wszystko wporzatku teraz już od 2 lat bez leków i serduszka dobrze także u was też będzie dobrze . Wiem co Państwo przeszli ale każdy rodzic musi być silny na swoich dzieci;* tak dam znać koniecznie po badaniach mam nadzieję że druga ciaza będzie inaczej wyglądać ale mam też nadzieję że mimo wszystko damy radę. Pozdrawiam 🥰

reklama
będzie wszystko dobrze naprawdę mój synek na początku dostawał leki a stopniowo były odstawiane na początku po operacji tak po miesiącu okazało się że ma zaburzenia rytmy serca ale dostosowali leki i było wszystko wporzatku teraz już od 2 lat bez leków i serduszka dobrze także u was też będzie dobrze . Wiem co Państwo przeszli ale każdy rodzic musi być silny na swoich dzieci;* tak dam znać koniecznie po badaniach mam nadzieję że druga ciaza będzie inaczej wyglądać ale mam też nadzieję że mimo wszystko damy radę. Pozdrawiam 🥰
Dziękuję. My również pozdrawiamy 🙂

Drogie mamy mam pytanko do tych mam które mała dzieci z wada serca czy starałyście się o kolejne dziecko ? Czy drugie dziecko też może miedź wadę serca tak samo jak pierwsze dziecko
Niektóre wady są dziedziczne.
Mój synek ma ASD typu II. Okazało się, że w męża rodzinie występuje ta wada serca. Póki co u nas bez zabiegu, u siostrzeńca męża ubytek sam zarósł się w 4r.ż.

Niektóre wady są dziedziczne.
Mój synek ma ASD typu II. Okazało się, że w męża rodzinie występuje ta wada serca. Póki co u nas bez zabiegu, u siostrzeńca męża ubytek sam zarósł się w 4r.ż.
Ubytki bardzo często są dziedziczne. Teraz wiem już o wiele więcej na temat wad. Nasza wada była dosyć poważna, musiała być operowana i to szybko. Gdyby córka urodziła się w naszym pokoleniu nie przeżyłaby. Na szczęście urodziła się w czasach kiedy można jej było zrobić operację i rokowania ma bardzo dobre.

Większość wad serca (ponad 90%) to przypadek, konsekwencja czynników poza genetycznych. Prawdopodobnie było tak w naszym przypadku, ale będziemy diagnozować.

Wiem, że wątek był dawno ale napisze coś własnego doświadczenia. Wady serca czasami są dziedziczne (gdzies cos w rodzinie,u mnie dziadek z czasem mial dziurke w serce ale nikt od urodzenia) a czasami takie zdarzenia sa losowe. Sama urodziłam się z wada serca, tof i wrodzonym blokiem przedsionkowy-komorowym, a moja mlodsza siostra jest zupełnie zdrowa. 🙂 Mam dwójkę dzieci, trzecie w drodze i wszystkie póki co zdrowe. 😊

Edit.
Rozmawiałam z kardiolog. Wada serca dziedziczona po matce to 5-10%.

Ostatnia edycja:
Do góry