reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dziecko strasznie chce telefon komorkowy!

Mam coreczke, ktora ma tylko 4 latka...Zobaczyla u mnie i u swoich starszych siustr telefonu komorkowe..Calymi dniami mi treli abym jej kupilam! :angry: Niewiem co robic./...dla 4 latka telefon jest poprostu przesada! ale nie wiem jak jej to wytlumaczyc...:sorry2::blink: Dobrze ze narazie nie placzy..poprostu zawraca sie i idzie smutna... Aby to tak do placzu nie doszlo z tym telefonem...Ale kazdy dzien to te trelenie o telefon..Nawet wychowawczynie w przedszkolu pyta o te telefony! Pradzcie ja mi jej to wytlumaczyc pliz!!!

reklama
Ja tez uwazam ze na normalny telefon kom. ale moze dobrym rozwiazaniem bylby tel zabawkowy,teraz a takie fajne ze trodno rozroznic czy to prawdziwy czy nie,,,

Moim zdaniem dla czterolatki tel. komorkowy to za wczesnie??a w jakim wieku sa siostry co maja tel???
ja bym probowala tlumaczyc,ze jest za mala jeszcze,choc to raczej by nie pomoglo za duzo,wiadomo jak sie dziecko uprze to ciezko jest,ale np dala granice kiedy by ta komorke dostala no jak bedzie szla do szkoly podstawowej

Jejne stryjeczne siostry maja: jedna ma 8lat a druga 11...No pewnie ze chce byc jak dorosla..Ja juz kupilam dla niej zabawkowy...Lecz ona wszystko mowi ze nim sie niedodzwonisz i znow jest skandal... Probuje jej wytlumaczyc ale jednak postanowila na swoim i juz...Widzialam ze jest taki telefon misiek na ktorym mozna dzwonic tylko dla rodzicow...Ale ten telefon odbiara do niej na raz dwa..Jakos jeszcze bende probowala...DZIEKI WAM ZA PODPOWIEDZI

Oj to ciężko będzie wybić z głowy takiemu dziecku.. może kup mu jakiś zabawkowy..może zobaczy że to nic specjalnego i mu się odwidzi :)

Mój syn miał cztery lata jak dostał pierwsza komórkę. Chyba czuł się bezpieczniej kiedy mógł w każdej chwili zadzwonić z przedszkola, kiedy stałam w korku i się spóźniałam parę minut. Dodaję jednak,że mając cztery lata czytał i nie miał problemu z obsługą telefonu.

Moje dzieci mają tylko zabawkowe telefony, ale czasem bawią się moją komórką. Starsza córa bardzo chce mieć własny. Na razie jestem na etapie rozważań i myślę nad telefonem z którego mogłaby dzwonić tylko do mamy i taty.

reklama
Dziewczyny, o czym wogóle piszecie? Czterolatek telefon komórkowy? Czy jak powiecie, że chcecie na imieniny nowe ferrari, to mąż leci do salonu po samochód? Pewnie do sklepu zabawkowego i tam najlepiej się udać po komórkę dla czterolatka.
Znam przypadek mojego znajomego, że córka dostawała co chciała kiedy chciała. Komórka "późno", bo na piąte urodziny - piękna różowa. :-)
Ale w końcu zaczęły się wojny między córką a tatą, bo córka ciągle chciała coś nie dając z siebie nic, a przynajmniej nic dobrego. Komórka zabrana za karę a tata miotał się co zrobić, żeby zapanować nad rozwydrzonym dziecięciem. Nie wiem jak się skończyło, bo kontakt mi się urwał.
Jak dla mnie dawanie małemu dziecku lapropa czy komórki to wielka krzywda. Dziecko ma prawo do zabawy na świeżym powietrzu czy zabaw ruchowych z rówieśnikami, a nie gnuśnięcia przy komputerze czy komórce. Jak dacie mu wybór, to wybierze komorkę lub komputer.
Moja koleżanka zachwycała się, że jej genialny 6-ciolatek wie dużo więcej niż ona jeśli chodzi o obsługę komputera, bo umie sobie ściągnąć grę z Internetu i zainstalować i jeszcze pograć. Po 10ciu latach to samo chłopię nadal umie tyle samo, bo tyle mu wystarcza. Dzieci są genialne jeśli chodzi o rozpracowywanie pilotów, komórek i komputerów, jeśli widzą w tym coś ciekawego.
Niestety nie trudno wpada się w uzależnienie od komórki czy komputera, jeśli rodzice na to pozwolą. Ponoć kiedyś byłam uzależniona, choć mnie się do tego ciężko przyznać; skończyło się gwałtownie, jak mi dyski powyskakiwały i nie mogłam wstać z łóżka.
Od rodziców zależy na ile się pozwoli dziecku i na ile wpoi zasady, że są jeszcze inne rzeczy w życiu niż komputer i komórka. A rodzicom jest łatwo pozbyć się kłopotu sadzając dziecko przed komputerem - nie zawraca im głowy swoją osobą.
Myślę, że w takich przypadkach jaki miała Chupseek należy porozmawiać z dzieckiem, że też mamy marzenia i że nie wszystkie da się spełnić, a niektóre można spełnić po pewnym czasie. Można też pofantazjować z dzieckiem, co by się chciało mieć a czego nie mamy, np. slonia, który zawsze będzie malutki, itp.

Do góry