reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziecko polknelo maly przedmiot

Dzień dobry proszę o odpowiedź
Dwuletnia córka polknela mała gumkę taka od zapięcia zegarka, było to gumowe. Wszystko jest ok , normalnie się zachowuje. Czytałam artykuły że takie małe przedmioty są wydalane same do tygodnia. Czekać narazie jeśli nic się nie dzieje czy od razu jechać np na pogotowie ?

reklama
Ja bym nie jechała, skoro dziecko zachowuje się normalnie.
Moje raczkujące połknęło gumkę recepturę i materiałowy pomponik. Wydalone do tygodnia 😅

Jesli wystapi biegunka lub nie bedzie robic kupy wcale, albo beda silne bole brzucha, wymioty to jedzcie na ip od razu. Ale tak to tez bym obserwowala.

Ja się mogę tylko domyślać co moje młode zezarly w swojej karierze 😀 Poczekaj, obserwuj, gdyby działo się coś podejrzanego, to wtedy jedź.

Kolega syna połknął zatyczke od flamastra... Lekarz kazał obserwować czy wydali, jeśli do tygodnia nie to mieli się zgłosić.

Najgorzej to baterie, ostre przedmioty, kulki magnetyczne.
No baterie są bardzo niebezpieczne. Słyszałam w czd, że jak dziewczynka połknęła a rodzice nie zorientowali się w czas tylko jak zaczęła mieć objawy, to już było za późno żeby cokolwiek zrobić...

Niebezpieczna jest też chemia, np. Kapsułki do prania. Wyglądają jak żelki czy cukierki. Znam małą, która trochę ugryzła, była szybka rekacja, ale do tej pory mimo upływu czasu ma dolegliwości w przełyku.

Pieniążek o tyle niebezpieczny, że może stanąć w poprzek i zatkać światło dróg oddechowych. Jednak w tym względzie gorsze są chociażby landrynki jeśli dziecko jest za małe.

Moja jeszcze się nie przemieszcza sama, ale już się boje...

reklama
Na baterie trzeba naprawdę uważać.

A z anegdot... Jak połknęłam gumę do żucia jako kilkulatka to myślałam, że już po mnie 😅

Do góry