reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziecko- mowa

Witam mam pytanie , mój synek za 2 miesiące kończy 3 lata, nie pokoi mnie bo bardzo malo mowi potafi powiedzieć Igor , mama , jola i układa zadania po swojemu bardziej nie pokoi mnie ze na "tate" mowi 'kaka* na "kocham" mowi "kokam" , czy to jest normalne ? Co byście zrobili ? Dziękuje za odpowiedź

reklama
Moja córka do 3 rż też mówiła niewiele. Dopiero w przedszkolu dosyć mocno się rozwinęła. Jeżeli coś Cię niepokoi to umów się do logopedy.
Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale córka koleżanki, 5- latka nie potrafi zdania sklecić. Mówi strasznie niewyraźnie, że ja nie jestem czasami w stanie jej zrozumieć. Ma spotkania z logopeda, która przynoszą efekty.

Pójdź na konsultacje do logopedy. To, że zamienia głoski to jedno, wiele dzieci tak robi i to spokojnie da się wypracować a im wcześniej tym lepiej, zanim się utrwali ale z tego co piszesz mówi niewiele jak na swój wiek.
Może być tak, że inne sfery rozwijają się szybciej i ta mowa pójdzie samoistnie za jakiś czas ale przy wadach wymowy, o których piszesz - warto skonsultować się z logopedą :)
Pewnie usłyszysz też rady „sam się nauczy” ale pójdzie do rówieśników a brak zrozumienia budzi w dzieciach frustracje i różne emocje - po co syn ma się męczyć i stresować.
Pracuje z dziećmi i zawsze mówię, jeżeli rodzic uważa, że coś jest nie tak i należy to sprawdzić - to najcześciej ma racje. Znasz swoje dziecko najlepiej ;)

Do góry