reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dwunastotygodniowe dziecko nie chcę jeść

To pewnie jeszcze trochę na efekty musisz poczekać. A co mają na celu te leki? Złagodzenie refluksu? czy na co one są?
Ogólnie one refluksu nie zlikwidują. Ale no taki polprazol ma za zadanie zobojętnić kwas żołądkowy i wtedy jak mu się cofa do gardła to ten kwas nie pali mu przełyku i nie dochodzi do zapalenia. Bo jeśli przełyk jest popalony to wtedy dziecko odmawia jedzenia

reklama
To pewnie jeszcze trochę na efekty musisz poczekać. A co mają na celu te leki? Złagodzenie refluksu? czy na co one są?
Ogólnie one refluksu nie zlikwidują. Ale no taki polprazol ma za zadanie zobojętnić kwas żołądkowy i wtedy jak mu się cofa do gardła to ten kwas nie pali mu przełyku i nie dochodzi do zapalenia. Bo jeśli przełyk jest popalony to wtedy dziecko odmawia jedzenia

A jak jest z przybieraniem na wadze po ukończeniu roku? Ile powinno przybierac na mc.? Nie mogę znaleźć takich informacji. Podają tylko do roku a później już nie.

A jak jest z przybieraniem na wadze po ukończeniu roku? Ile powinno przybierac na mc.? Nie mogę znaleźć takich informacji. Podają tylko do roku a później już nie.
A wiesz ze nie wiem 😁 Tez nie widze nigdzie takich informacji. Chyba pediatre trzeba bylo zapytać.
Podjęłaś decyzje w sprawie szpitala?

@Magdalenka16 Zerknij sobie w książeczkę zdrowia. Tam powinnaś mieć siatki centylowe. Dziecko rosnąc jest najczęściej w tym samym centylu - będziesz mogła odczytać ile powinno przybrać ;) Nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłam.

A czy on się nie odwodnił? Może podaj mu orsalit do picia. To może pomóc nawet bez odwodnienia. Nie wiem czy wiesz, ale przy odwodnieniu też wzrasta temperatura. A elektrolity pomagają się pozbierać nawet przy infekcji. I wcale nie musi być ich dużo. Już 30 ml robi ogromną różnicę.
Witam,właśnie moje dziecko ma niezłą biegunkę,ma 14 miesięcy i lekarz kazał podać m.in orsalit.
Walczę z nim i udaje się coś podać ale strzykawka....
W ulotce to on powinien wypić hektolitry tego i zastanawiam się ,czy taka mała.ilosc cokolwiek daje,skoro w ulotce piszą o 4 saszetkach czyli jakieś 800 ml !

reklama
Witam,właśnie moje dziecko ma niezłą biegunkę,ma 14 miesięcy i lekarz kazał podać m.in orsalit.
Walczę z nim i udaje się coś podać ale strzykawka....
W ulotce to on powinien wypić hektolitry tego i zastanawiam się ,czy taka mała.ilosc cokolwiek daje,skoro w ulotce piszą o 4 saszetkach czyli jakieś 800 ml !
Daje bardzo dużo nawet 10 ml. Ja podaję strzykawka od nurpfenu. W ten sposób obliczam ile wypije. To naprawdę dużo. Jeśli ci małe dziecko wypije na dobę 200 ml orsalit to będzie dobrze. Oczywiście lepiej więcej, ale dobre i to. Walcz o każdy ml. Lepsze 50 ml orsalitu niż pełna porcja (ok 100 ml.) mleka. Mnie dzięki temu udaje się unikać szpitala z moja dziewczynka, która ma fobie szpitalna.

Do góry