reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Druga ciąża po cc

Dziewczyny, pytanie (bo Wy zawsze wszystko wiecie 😄).

Jaka jest w końcu rekomendacja co do odstępu między cc a zajściem w kolejną ciążę. Moj gin powiedział mi 1 rok od porodu do momentu zajścia w kolejną ciążę. Gdzieś słyszałam, że dwa lata, tu znowu czytam co napisała @olka11135 i 18 miesięcy od porodu do porodu. Akurat i tak wczesniej nie planuje, ale po prostu chciałabym wiedzieć jak to w końcu jest.

Czy to raczej jeszcze kwestia indywidualna?

reklama
U mnie lekarz po połogu powiedział, że już można się starać.
Jeśli nie było pionowego/awaryjnego cięcia, to nie ma przeciwwskazań. Ale nie wiem czy to nowe zalecenia, bo to było 12 lat temu 🤷‍♀️

Z tego co wiem, to kwestia indywidualna. Ja zaszłam dziewięć miesięcy po porodzie i nie było żadnych problemów - ale na mnie się goi jak na psie. Każdy przypadek warto jednak skonsultować :)

U mnie lekarz po połogu powiedział, że już można się starać.
Jeśli nie było pionowego/awaryjnego cięcia, to nie ma przeciwwskazań. Ale nie wiem czy to nowe zalecenia, bo to było 12 lat temu 🤷‍♀️
O kurcze. W życiu bym się nie spodziewała...

W każdym razie dzięki za odpowiedzi dziewczyny.

Moje pierwsze dziecko ważyło 4,5 kg i miało wielką głowę,.na oddziale wyglądał jak odchowane 3 miesięczne niemowlę po porodzie. Mierzyli mi miednicę itd. Plus dostałam atak kolki nerkowej. Mam obawy czy dałabym radę urodzić dziecko 4 kg i czy to bezpieczne.

Absolutnie Cię rozumiem i szczerze współczuję 🤗 W normalnym kraju to byłaby Twoja decyzja, ale nie żyjemy w normalnym kraju :(

reklama
Witam chciałam zapytać jak to jest prawnie. Około 3 lata temu miałam poród poprzez CC z uwagi na makrosomoe.II stopnia, czy gdybym teraz była w ciąży miałbym prawo wyboru? Jak chce rodzic? Czy lekarz może zmusić do porodu naturalnego czy są jakieś przeciwwskazania zdrowotne? Ryzyko po takim czasie ?
Ja pierwszy i drugi poród miałam przez CC Moja lekarka powiedziała, że z reguły jest tak że po pierwszym CC drugie też jest cięciem wczesniej planowanym. Różnie może być z tobą w większości zależy to od lekarzy w szpitalu ... większość boi się żeby pacjentka rodziła, bo może przy skurczach zacząć pękać macica, więc ja uważam że będziesz miała cesarkę.

Do góry