reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Druga ciąża młodziutkiej mamy

@Sasanka18
racja różne są kobiety , jak i faceci , ale nie mogę się zgodzić ,że decyzja o dziecku może być podjęta świadomie przez dziewczynę np. 16 letnią , bo jeśli przyjąć ,że ma już w głowie poukładane , to nigdy na coś takiego nie pójdzie :) jeżeli oceni swoją sytuację racjonalnie , to nie pozwoli sobie na zajście w ciąże nie czekając przynajmniej do matury .
Nie zmienia to faktu ,że wiele dziewczyn wpadło w młodym wieku , ale udało im się wyjść na prostą , kochają swoje dzieci i układają sobie życie , pokazując ,że to doświadczenie pozwoliło im szybciej dojrzeć emocjonalnie , jednak czy o to chodzi ?
Najczęściej taka dziewczyna musi przejść wiele dramatów , związanych z rodzicami , chłopakiem , środowiskiem , finansami , często poświęcając się i biorąc odpowiedzialność za swoje dziecko zaprzepaszczają szansę na dobre wykształcenie , które przecież w przyszłości procentowało by dla niej samej jak i dla jej w przyszłości świadomie założonej rodziny.
Dlatego wydaje mi się ,że jednak w tym przypadku warto choć trochę się wstrzymać , tak by móc zapewnić sobie jak i dziecku jeszcze lepszą (bardziej szczęśliwą) przyszłość .

Przepraszam za zbytnie rozpisanie się .

reklama
16 latka i dziecko....
Jesli 16 latka mowi ze jest dojrzala i odpowiedzialna to jakim cudem swiadomie decyduje sie na dziecko?! jedno wyklucza drugie.

Wybaczcie mi to co pisze ale kurde nie miescie mi sie w glowie jak takie dziecko moze miec dziecko:crazy: i nieziemsko irytuja mnie komentarze 16 latki "nie wpadlam, staralam sie o dziecki" No ludzie, moze niedlugo dzieci z podstawowki beda "staraly " sie o dziecko.....

Moze jestem zacofana (choc nie sądze) ale ja w wieku 16 lat (1 liceum?) nie uprawilam seksu. I widac ze takie podejscie bylo by odpowiednie dla kazdego bo 16latki jak widac nie dorosly do seksu skoro nie umieja sie zabezpieczac.

Nie warto mysle ciagnac tego watku, bo mlode mamy beda pisac ze alez sa super mamami (i nikt nie mowi ze tak nie jest) i ze tego chcialaly itd
Bardziej dojrzali uczestnicy dyskusji beda pisac ze to nie odpowiedzialne itd:)

Przepraszam za bledy (ze swiezo pomalowanymi paznokciami zle sie pisze )

Pozdrawiam i przepraszam jesli kogos urazilam :)

Wystarczy spojrzeć na około...ile znacie 16-17letnich dziewczyn,które po zajściu w ciąże same sobie radziły z własnej woli a nie odrzucenia rodziny?Moja przyjaciółka z dzieciństwa urodziła mając 16 lat.Kilka miesięcy wcześniej potrafiła zwiewać z domu śmiejąc się...goniona przez ojca.Gdy zapytałam ją w 6 miesiącu jak była o ciąże,to usłyszałam,że Chyba wiatropylna musiałaby być:eek:
Zaszła po pijaku na imprezie....
Była z dzieckiem na utrzymaniu swoich rodziców,bez nich nawet kursu krawcowej by nie skończyła.Gdy wpadłam do niej z młodszym bratem w odwiedziny,dziwiła się,że co chwilę wyglądam na podwórko aby sprawdzić czy z maluchami wszystko dobrze.Bo ona oglądała seriale brazylijskie a 2 letni syn latał samopas...Teraz po latach zapytana pewnie powiedziałaby,że jest świetną matką.:sorry:

Przytoczę Wam jedną ciekawą sytuację, w jakiej znalazła się moja znajoma.
Miała 16 lat, chłopaka, mieszkała już z nim, bo tak się po prostu złożyło.
U gina dowiedziała się, że najlepiej by było jak najszybciej zajśc w ciążę, bo ma takie problemy zdrowotne które moga uniemożliwić w starszym wieku poczęcie dziecka.

Zaszła w ciążę po pół roku starań, teraz jej córa ma roczek i wszyscy mają się dobrze.

I co, wg Was ona też nie planowała ciąży? Bo miała zaledwie 16 lat?

Są różne sytuacje w życiu, nie szufladkujmy innych.

Nie ważne czy ktoś planował dziecko, czy wpadł - ważne, jakim będzie rodzicem.

Przytoczę Wam jedną ciekawą sytuację, w jakiej znalazła się moja znajoma.
Miała 16 lat, chłopaka, mieszkała już z nim, bo tak się po prostu złożyło.
U gina dowiedziała się, że najlepiej by było jak najszybciej zajśc w ciążę, bo ma takie problemy zdrowotne które moga uniemożliwić w starszym wieku poczęcie dziecka.

Zaszła w ciążę po pół roku starań, teraz jej córa ma roczek i wszyscy mają się dobrze.

I co, wg Was ona też nie planowała ciąży? Bo miała zaledwie 16 lat?

Są różne sytuacje w życiu, nie szufladkujmy innych.

Nie ważne czy ktoś planował dziecko, czy wpadł - ważne, jakim będzie rodzicem.
troche wyssane z palca to jest...w jakim normalnym domu, normalni rodzice pozwalaja 16 latce mieszkac z chlopakiem...zreszta co to za lekarz doradza dziecku zajsc w ciaze?to jest obled...:szok:

Ja słyszałam o przypadku gdzie dziewczyna powinna jak najszybciej zajść w ciąże bo coś takiego się działo,że za jakiś czas może już być bezpłodna...

troche wyssane z palca to jest...w jakim normalnym domu, normalni rodzice pozwalaja 16 latce mieszkac z chlopakiem...zreszta co to za lekarz doradza dziecku zajsc w ciaze?to jest obled...:szok:

dokladnie !!!
No prosze was, nie popadajmy w paranoje bo zaraz stwierdzimy ze w wogole 10 latki powinny byc mamami.
Historia jak dla mnie rowniez nie do konca wiarygodna bo jacy normalni rodzice pozwalaja wyprowadzic sie 16 letniej dziewczynce? No a ginekolog? 16 letniemu dziecku sugeruje ze powinna zajsc w ciaze?
Smiech na sali, malolaty mamami :D Nie dlugo powieci mi ze skoro mam 22 lata a dziecko planuje za 2 lata ze jestem nie normalna i powinnam w tym wieku wiec juz 8 letnie dziecko? :rofl2:

A czy Wam ktokolwiek narzuca myśli o dziecku?
Co ta ma być za bojkot?
Czyli jestem nienormalna, bo mieszkałam z moim facetem w wieku 17 lat, tak?
Podałam przykład, ale skoro Wy jesteście mądrzejsze - proszę bardzo, dalej płaczcie nad rozlanym mlekiem bo jakaś 16latka zaszła w ciążę.
Nie mam zamiaru Was przekonywać do swoich racji - bo nie na tym polega forum.
Ale nie życzę sobie też bojkotu, bo tu też nie chodzi o to, a bardziej o wymianę zdań.

Powtórzę to jeszcze raz, bo widzę że mało co czytacie ze zrozumieniem :
Nieważne jak zaszło się w ciążę, ale ważne jakim się jest rodzicem!

reklama
Afrodytka ja urodziłam mając 20 lat i miałam wtedy i pracę i samochód.W tej chwili mamy kupione również mieszkanie i kawał swojej ziemi.Wszystko da się zrobić.A kto powiedział,ze Ty będąc po studiach będziesz miała lepszą prace niż sprzedawca albo w ogóle jakąkolwiek?Niestety ale mieć skończone studia nie oznacza mieć pracę.

Do góry