Witam kochane mamusie. Dzisiaj odebrałam wynik gbs który jest dodatni. W czwartek mam się zgłosić do szpitala na czczo a w piątek mam mieć cesarskie cięcie (będzie to trzecie cięcie) czy któraś z was miała planowana cesarkę a wynik gbs był dostatni? Jak to wszystko wyglada? Czy z waszymi dzieciaczkami wszystko w porządku? Czy leży się dłużej w szpitalu? Kiedy podają antybiotyk?
reklama
Porzeczka1234
Fanka BB :)
Ja miałam gbs dodatni i cc córka niczym się nie zaraziła ja antybiotyk dostałam dziecko nie. W piątek córeczka się urodziła w poniedziałek rano wyszłam do domu także nie ma to chyba większego znaczenia przy cc. Powodzenia
Mialm to samo pisac.Przy porodzie SN dziecko moze sie zarazic nie przy CC.Z tego co wiem to gbs bytuje w pochwie i odbycie, więc skoro masz zaplanowaną cesarkę to nie ma możliwości aby dziecko zaraziło się. Wydaje mi sie też, że antybiotyk nie będzie tu potrzebny.
NeSSi
Moderatorka
Antybiotyk dostaniesz przed samą cesarką. Dłużej się nie leży.Witam kochane mamusie. Dzisiaj odebrałam wynik gbs który jest dodatni. W czwartek mam się zgłosić do szpitala na czczo a w piątek mam mieć cesarskie cięcie (będzie to trzecie cięcie) czy któraś z was miała planowana cesarkę a wynik gbs był dostatni? Jak to wszystko wyglada? Czy z waszymi dzieciaczkami wszystko w porządku? Czy leży się dłużej w szpitalu? Kiedy podają antybiotyk?
Mimo wszystko podaje się matce antybiotyk.Mialm to samo pisac.Przy porodzie SN dziecko moze sie zarazic nie przy CC.
Standardowa procedura, pytałam bo też dostałam.
Bez sensu kochana :/ Tak samo bez sensu jak kropienie oczu dzieciom z CC..masz rację "procedury"Antybiotyk dostaniesz przed samą cesarką. Dłużej się nie leży.
Mimo wszystko podaje się matce antybiotyk.
Standardowa procedura, pytałam bo też dostałam.
To chyba w takim razie zależy od szpitala. Ja nie zdążyłam mieć pobranego wymazu na gbs, gdyż miesiąc przed terminem odeszły mi wody i miałam wykonane cięcie. W takim przypadku powinno się założyć, że wynik był dodatni, niemniej jednak uzyskałam informację, że właśnie gbs bytuje w pochwie, a dziecko może zarazić się przechodząc przez kanał rodny. Tak więc nie miałam ani ja, ani córka podanego żadnego antybiotyku.
reklama
dziewczyny warto wiedzieć, żeby wzmocnić dzidziusia po porodzie przez cc odpowiednim probiotykiem, ja *spam* podawałam od początku; neonatolog uczulał mnie na tę kwestię, że ta flora jest wtedy inna niż kiedy dziecko dostaje te dobre bakterie od mamy przy porodzie SN; a tym bardziej jeśli dostaje antybiotyk to już obowiązkowe działanie wtedy;
Ostatnia edycja:
reklama