reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dłuższa abstynencja a starania

Hej kobietki,
Mam za sobą zabieg histeroskopii i laparoskopii. Przez dwa tygodnie nie współżyliśmy zgodnie z zaleceniami lekarza. Skończyła się miesiączka i lekarz dał zielone światło do starań. Niestety wiem, że dłuższa abstynencja negatywnie wpływa na jakość plemników, próbowałam wygooglować coś więcej na ten temat ale nic nie znalazłam. Czy przez tak długi okres abstynencji plemniki będą bardzo osłabione przez dłuższy czas czy tylko w pierwszych ejakulacjach?

reklama
Chyba na odwrót? Codziennie wytryski zmniejszają jakość nasienia , a tak skumulowane ( kurczę nie wiem jak to napisac 😌) zwiększają szanse.

przy 2-3 dniowej przerwie tak, ale przy ponad 5 dniach już plemniki się bardzo osłabiają i są niezdatne do zapłodnienia :/
Co za bzdura
Mogą być osłabione, owszem, ale nie są niezdatne !

Jeśli mężczyzna ma generalnie nasienie dobrej jakości to nawet po długiej abstynencji 1 wytrysk może spokojnie doprowadzić do ciąży.

Hej kobietki,
Mam za sobą zabieg histeroskopii i laparoskopii. Przez dwa tygodnie nie współżyliśmy zgodnie z zaleceniami lekarza. Skończyła się miesiączka i lekarz dał zielone światło do starań. Niestety wiem, że dłuższa abstynencja negatywnie wpływa na jakość plemników, próbowałam wygooglować coś więcej na ten temat ale nic nie znalazłam. Czy przez tak długi okres abstynencji plemniki będą bardzo osłabione przez dłuższy czas czy tylko w pierwszych ejakulacjach?
Pierwsze dziecko mam ze stosunku po dobrych 2-3 tygodniach niczego bo choroba (wiec w teorii jeszcze mocniej osłabione mogły by być), mój wyjazd z pracy, później się zobaczyliśmy i zaskoczyło :)

Wg mnie to wszystko są ogólne zalecenia, co w ogóle nie znaczy, że długa, albo krótka abstynencja degeneruje plemniki całkowicie.
Tyle różnych teorii jak się kochać, co ile dni, w jakie dni i o jakiej porze dnia i nocy.
Lekarze zalecają co dwa dni przez cały cykl. Mi zalecali 3 razy w tygodniu przez cały cykl. Inna gin mówiła, żeby przetrzymać partnera 8-9 dni i w dzień owu się kochać. Klinika leczenia stwierdziła że max raz dziennie, bo potem już tylko woda bez plemników. Natomiast inna klinika stwierdziła, żeby partner oddał nasienie, a za 2 godziny następny raz, bo może z drugiego strzała plemniki będą lepsze.
Naprawdę, kochajcie się jak chcecie [emoji3]my próbowaliśmy co 3 dni , co 2 dni , codziennie i ile się da w dzień domniemanej owulacji (nawet po 5 razy). Znajdźcie po prostu najlepszy dla was sposób, bo każda para jest inna i nie każdy lubi seks 737362 dziennie i to nic złego! Powodzenia [emoji3526]

Co za bzdura
Mogą być osłabione, owszem, ale nie są niezdatne !

Jeśli mężczyzna ma generalnie nasienie dobrej jakości to nawet po długiej abstynencji 1 wytrysk może spokojnie doprowadzić do ciąży.
No to powiem ci że miło mnie zaskoczyłaś, bo lekarz był zdania, że przez tak długą przerwę w tym miesiącu są już do niczego i się podłamałam 😂

reklama
Do góry