reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych dzieci

moja młoda "zakochała się " w kaszce z bananami - ze słoiczka "HIPP przysmak na dobranoc", pałaszuje łyżeczką że łoo :-)
zastanawiam się czy "cycowemu" dziecku mogę pozwolić na spałaszowanie całego słoiczka czy nie , a jesli nie to ile może zjeść . Mamuśki wiecie może ?

reklama
Ja kupilam z hippa kaszke manna waniliowa w sloiczku i na razie stoi bo zawiera gluten a jeszcze nie wprowadzilismy no i wlasnie jak zaczne mu dodawac na poczatek ta kasze do jedzonka to po ilu bedzie mogl zjesc taki sloiczek z kaszka manna ??

Magda, ja daję czasami i tylko kilka łyżeczek jako "deserek" po cysiu :-)
liiiviiia - ja jak napisałam wyżej kilka łyżeczek tylko daje, w sumie to sama nie wiem za bardzo o co biega z tym glutenem :sorry:
może mnie, któraś mamuśka oświeci , bo tyle się o tym glutenie mówi i pisze a o co cho ?

A my dajemy też jako deserek np owocka, a w południe zupkę najczęsciej jak wstanie po spanku, i poprawia zwykle ją i tak cycem.
Ja uważam, ze z czasem dopiero jak zupka będzie bardziej sycąca to zastąpi jedno karmienie, narazie zupinka jest jakby dużym dodatkiem (odkąd skończył się etap wycpychania języczka a zaczął przełykać normalnie to zjada do pół małej miseczki, myślę że ok 150ml), potem pewnie zastąpi karmienie.

Odnoścnie glutenu:
Obecnie obowiązujący schemat zaleca wprowadzenie - jako pierwszej - niewielkiej ilości glutenowej kaszki (2-3 g ugotowanej kaszy manny) dodanej do przecieru jarzynowego. Ta nowość pojawia się w diecie dziecka karmionego piersią nie wcześniej niż w 5. miesiącu i nie później niż w 6. miesiącu. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym dzieje się to w 6. miesiącu życia. Od 7. miesiąca niemowlęta (i te karmione piersią i butelkowe) zaczynają dostawać także niewielkie ilości kaszki bezglutenowej (kukurydzianej, ryżowej) na mleku lub wodzie. Nadal także dostają przecier jarzynowy (z dodatkiem mięsa, ryby lub połowy żółtka jaja) z niewielką ilością kaszy manny (lub innej kaszki glutenowej).
Kaszę mannę najlepiej przed podaniem namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie wlać na wrzątek i ugotować do miękkości. Trudno nam będzie ugotować tak małą, jak zalecana do jednego posiłku, ilość. Ale choćby reszta miała się zmarnować, podajemy ilość wskazaną w schemacie żywienia - na początku najwyżej pół małej, płaskiej łyżeczki.

ups, to ja zupelnie "olałam" schemat żywienia :eek:fakt że głownie na cycu jest ale coś tam troche podjada innego
no nic, mała w sumie jest w 5 m-cu , jak na razie brak uczuleń ect , a co moze sie stac jesli tej kaszki (glutenu) dostanie wiecej ?

reklama
Moja pediatra mimo nowych zaleceń nam kazała sie jeszcze troszke wstrzymać. nie wiem, ale małemu nic się nie dzieje wiec chyba zacznę dodawać do zupki.
A czemu gotujecie osobno, nie można przy gotowaniu dodać te pół łyżeczki do zupki na sam koniec??

Do góry