reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Detektor tętna płodu

Patrze realnie, ale fakt nigdy nie miałam do czynienia z detektorem. Natomiast wierzę w badania. Wiem, że niektóre mamy dużo lepiej sobie radzą gdy mogą podsluchac dzidzie. Ja uważam, że to zbędny zakup, aczkolwiek każda z nas jest inna, każda wie czego potrzebuje

reklama
Ja jestem po 3 poronieniach. Obecnie zaczęłam 20tc, korzystam z detektora od 14 tygodnia. Jak na razie, ani przez chwilę nie zalowalam zakupy tego urządzenia. Co 2 dni przed snem słucham mojej córci i po prostu jestem spokojna. Znalezienie tętna zajmuje mi nie więcej niż 5 sekund. Czasem słychać je od razu po przełożeniu sondy do brzucha. Moja ciąża ze względu na wywiad położniczy i na choroby towarzyszące jest ciążą wysokiego ryzyka. Już 4 razy plamilam w II trymestrze, raz wystąpiło lekkie krwawienie żywą krwią. Lekarze nie są w stanie ustalić przyczyny plamień, obraz ciazy na usg oraz szyjka macica i łożysko są prawidłowe, jednakże po moich wcześniejszych przeżyciach, każdej takiej sytuacji i wycieczce na IP towarzyszą niemałe nerwy. Dzięki detektorowi naprawdę mogę się uspokoić i chociażby kontrolować czy tętno nie jest zbyt niskie/wysokie.

Ja równie z polecam detektor, miałam Angel Sounds. Na koncie mam 2 straty, również zatrzymanie serduszka i okropnie bałam się powtórki.. Jak tylko zaczęłam czuć ruchy dziecka (ok 19 tygodnia) to każdy dzień bez nich to była ogromna panika. Mąż się wkurzał, że nie mogę tak palnikować przez kolejne tygodnie i kupiłam detektor. Na początku ciężko było znaleźć serduszko. Trwało to chyba z 15 minut. Ale czytałam wcześniej dużo o tym, że początki są ciężkie bo łatwo myli się z innymi dźwiękami i się nie stresowsłam. Później trwało to kilka sekund ;) Tętno dziecka jest bardo szybkie. To takie pikanie raz za razem, dużo szybsze niż sekundnik w zegarku. Jak znajdziesz to się nie pomyślisz ;)
Ogólnie to bajer i gadżet, ale uspokajał mnie jak synek był mniej aktywny. Ah no i mój Tymek jak przykładają detektor to (póki miał miejsce w brzuchu) uciekał od niego ;P
Ah! No i żeby nie popaść w paranoję to miałam z mężem zasadę, że słuchamy wspólnie na wieczór co 2 dni. Potem już nie tak czesto, chyba że nie czułam dłużej ruchów to kontrolowałam.

Napisane na PRA-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja ostatecznie mam pożyczone Angel Sounds. 12 tydz- cisza. 13 tydz- cisza i dopiero początek 14 tyg, - jest do namierzenia bez problemu :)

reklama
Do góry