reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy warto kupić używany wózek???

Hahahahah pytalam i co, jakos nikt obiekcji nie mial. 😊 większość dzieci tak siada.
Zreszta zajmij sie swoim dzieckiem i tam sprawdź czy jest ok, bo czepiasz się bo zwyczajnie twoje nie zaczelo siedziec i tu jest oies pogrzebany, gownoburze tworzysz z byle czego, bo widocznie tak juz masz.
Ja nie z tych, które porównują czyje dziecko szybciej zaczęło chodzić, mówić czy siedzieć więc sorry ale nie trafiłaś

reklama
Siedziala stabilnie, nie bylo najmniejszego klopotu, bardzo szybko chwytala sie raczkami aby moc sie podniesc. I nikt nie podciagal jej, tylko dawal palce do trzymania i mala sama podnosila sie, aby usiasc
Tak jak już ktoś pisał prawidłowy siad jest z pozycji bocznej, czworaczej
4 miesięczne dziecko nie jest w stanie samo usiąść z pozycji czworaczej (tak powinno usiąść w prawidłowy sposób). Zazwyczaj jest tak że jest położone na jakiejś poduszce gdzie tułów ma podniesiony i po prostu ciągnie się do przodu. Ewentualnie rodzice sadzają i okładają poduszkami.
Tak to sobie właśnie wyobrażam i niestety przy pierwszym dziecku nie mając tej świadomości co teraz robiłam podobnie i cieszyłam się gdy dziecko samo podciagal się w wózku do siadania mając 5miesievy [emoji57]dziś wiem że to wcale nie było dobre.
Ciekawe to popatrz ze w gondoli sama sie podciagala i siadala i to swiadczylo o czym ? Ze jie jest gotowa, majac sile w raczkach, aby usiasc ? Zabawne... nie mow mi co jest realne a co nie, bo corka byla szczupla i dlatego szybko wstawala, chodzila itd dzieci grubsze maja z tym klopot, bo ciezko im sie podniesc.
Siadanie z leżenia na plecach dzieci opanowują (bez pomocy w postaci podanej ręki rodzica) znacznie później, nie w 4msc.
Moja córka szybko się rozwijała ruchowo, na 9msc już śmigać zaczęła ale była rzeczywiście gotowa, usiadła sama mając 6msc, wstawala, raczkowala mając 7. 4msc to dopiero obroty z brzuszka na plecy i odwrotnie. [emoji6]

Olac to trzeba wlasnie tak zalosne matki jak wy, jad wylewacie,bo ktos ma inne zdanie
Dziecko szybciej sie rozwija, niz wasze i tu pojawia sie klopot. Współczuję serio smutne
Nikt tu jadu nie wylewa. Po prostu może tobie nie przetłumaczymy ale za jakiś czas może jakaś mama wejdzie tu i poczyta, dzięki temu postanowi zagłębić temat i zrozumie że pomaganie dziecku i pozwalanie mu na szybkie siadanie nie jest wcale takie super bo może prowadzić do problemów w przyszłości.

Dietę rozszerza się w okolicach 6 miesiąca, w czwartym układ pokarmowy nie jest gotowy na nic innego niż mleko. A już na pewno nie na rosół z kawałkami. Z resztą śmiem twierdzić, że z kawałkami mało które dziecko by sobie poradziło bo to nie umie w tym wieku jeszcze rzuć.

Prawidłowy siad też nie odbywa się w wieku 4 miesięcy. To, że dziecko się podciąga nie znaczy, że jest gotowe i że robi to prawidłowo. Wystarczy zgłębić temat, że nie powinno się dziecku w tym wieku pozwalać podciągać do siadu.

Argumentu o zazdrości nawet nie będę komentować. Jak ktoś ma takie zdanie, to ja temu dziecku współczuję, bo matka już od małego uskutecznia"wyścig szczurów".

Akurat uwazam, ze słoiczki to strata pieniedzy, bo mozna dziecko uczyc od malego jesc to co jje dorosly, uzywac mniej przypraw i robić samemu soki, niz wydawac tyle pieniędzy na sloiczki, ktore sa na tyle dziwne, ze z pieluch tetrowych nie chca zejsc plamy po nich, jednak to co przygotuja rodzice to sprawdzone. Ale kazdy robi jak mu wygodnie, ale zdziw, ze ludzie nie majac pieniedzy wydaja kase na sloiczki. Mnie bylo na nie stac ale chcialam, aby corka mogla uczyc sie jesc tak jak my i poznawac smaki.
Później będę robiła swoje jedzenie narazie jest jeszcze mały a ja też tyle czasu nie mam myślę że we wrześniu zacznę robić

reklama
@Chocolate1 nie odbieraj uwag dziewczyn jako ataku. Niemowle bedzie chcialo sie podciagac bo widzi w ten sposob swiat inaczej, ale to nie znaczy ze jego tulow jest gotowy by podtrzymac pozycje stabilnie. Dzieci rozwijaja sie roznie, tylko trzeba pilnowac by same sobie nie robily krzywdy. Moja corka tez szybko usiadla bo w wieku 5 miesiecy, ale zrobila to z pozycji czworaczej, juz po 3 miesiacu obracala sie w obie strony, probowala podniesc z boku itd, ale to wlasnie nie sa wyscigi, nie trzeba zazdroscic jak szybko czyjes dziecko czegos dokonalo. Siedzenie tez nie jest jedynym wyznacznikiem gotowosci do jedzenia innego pokarmu niz mleko. Sloiczki nie sa zle, wystarczy dobrze sprawdzac sklad, potrafia tez nieraz uratowac sytuacje kiedy nie bylo czasu ugotowac osobnego obiadu, na wyjezdzie, wakacjach itp. Wszystko jest dobre tylko ze z umiarem i rozsadkiem. Niewazne czy maluszek je papki do roku czy odrazu zaczyna od kawalkow, trzeba sie dostosowac do dziecka i jego preferencji.

Do góry