reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to trądzik noworodkowy?

reklama
słyszałam że kąpanie w krochmalu pomaga ewentualnie rozważ lekarza. Ja osobiście jako niemowlak tak wyglądałam okazało się że nie trawiłam laktazy w mleku matki,musiała przejść na kozie. Teraz wiem że są odpowiednie krople od tego

Poziom laktozy w mleku matki jest stały i jest niszy niż w mleku kozim. Także lata 80-90 to stan umysłu.

Lekarka nam na takie zmiany zaleciła octenisept i pomogło. Stwierdziła wtedy trądzik, ale potem wyszła nam alergia na bmk i laktozę, więc może miało to jakiś związek
Jak się diagnozuje alergię na bmk i laktozę u takich maluszków? Czy idzie jakoś odróżnić objawy alergii od standardowych „przypadłości” układu pokarmowego i wysypek wieku noworodkowego?

Na laktozę nie mam pojęcia, ale na białko mleka krowiego tak naprawdę to nas diagnozowali wyłącznie objawowo.

Czyli stan skóry, bardzo przypominający zmiany typu AZS, kwaśne kupy. Plus obserwacja tego co ja jadłam i dieta eliminacyjna (jestem KP) żeby sprawdzić, czy się pogarsza/polepsza po określonych produktach. W zasadzie pewność o tym, że mleko krowie uczula, miałam wtedy gdy wykluczyłam je z diety i po 6 tygodniach zrobiłam próbę prowokacyjną. Zmiany się zaostrzyły i to było to.
W zasadzie dopiero po ponad roku diety, widzę już pierwsze oznaki tego, że nietolerancja bmk stopniowo mu się cofa.

reklama
U nas zero wysypki, zero śluzu w kupie, za to wymioty po podaniu mm. W trakcie rozszerzania diety wymioty po produktach mlecznych, a obecnie puchnięcie i pokrzywka nawet po mininalnej ilości. Wystarczy, że tym samym nozem pokroję ser i coś dla niego.
Mamy uczulenie na kazeinę.

Do góry