reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy to może być ciąża mnoga? 🤔

Pytanie z czystej ciekawości. W rodzinie ciotka, babcia, prababcia i najprawdopodobniej praprababcia były w ciąży bliźniaczej. Ciotka jest siostrą mojej mamy więc nie ma zachowanej lini prostej ale wciąż prawdopodobieństwo ciąży mnogiej u mnie jest dość spore. Czy to może być ciąża mnoga?

Załączniki

• IMG_7460.jpeg
    IMG_7460.jpeg
    832,1 KB · Wyświetleń: 270
reklama
Pytanie z czystej ciekawości. W rodzinie ciotka, babcia, prababcia i najprawdopodobniej praprababcia były w ciąży bliźniaczej. Ciotka jest siostrą mojej mamy więc nie ma zachowanej lini prostej ale wciąż prawdopodobieństwo ciąży mnogiej u mnie jest dość spore. Czy to może być ciąża mnoga?
A co mówi lekarz?

Poczekaj jeszcze chwilę i pewnie się dowiesz. Ja dopiero w 7 tygodniu dowiedziałam się że to ciąża bliźniacza dwujajowa.

Załączniki

• IMG_7262.jpeg
    IMG_7262.jpeg
    146,2 KB · Wyświetleń: 126
W 5 tc miałam już dwa pęcherzyki. Generalnie statystycznie to jest jakieś tam tylko prawdopodobieństwo jeśli w rodzinie były bliźniaki. Moja mama jest z bliźniąt,i tylko ja mam bliźniaki (ani moja mama,ani moja siostra ani kuzynka nie miały).

W 5 tc miałam już dwa pęcherzyki. Generalnie statystycznie to jest jakieś tam tylko prawdopodobieństwo jeśli w rodzinie były bliźniaki. Moja mama jest z bliźniąt,i tylko ja mam bliźniaki (ani moja mama,ani moja siostra ani kuzynka nie miały).

Bo to ponoc "dziala" tylko w kobiecej linii prostej. Tak mi tlumaczyl lekarz. Dodatkowo, co drugie pokolenie. Tak, jak wlasnie u was. Twoja mama ma blizniaka, ty nie, ale urodzilas bliznieta 😁

Bo to ponoc "dziala" tylko w kobiecej linii prostej. Tak mi tlumaczyl lekarz. Dodatkowo, co drugie pokolenie. Tak, jak wlasnie u was. Twoja mama ma blizniaka, ty nie, ale urodzilas bliznieta 😁
Koleżanka w rodzinie nie ma żadnych bliźniaków, a urodziła bliźniaki 🤷🏻‍♀️ U mnie 4 pokolenia do tyłu są bliźniaki i dopiero ja mam. Z tego co powiedział mi ginekolog, dużo mieszają w organizmie tabletki antykoncepcyjne

Jest też kwestia rodzaju ciąży bliźniaczej. Bo bliźnięta jednojajowe powstają zupełnie inaczej niż dwujajowe. W większości genetycznie jest przekazywana zdolność do podwójnej owulacji.

reklama
Jest też kwestia rodzaju ciąży bliźniaczej. Bo bliźnięta jednojajowe powstają zupełnie inaczej niż dwujajowe. W większości genetycznie jest przekazywana zdolność do podwójnej owulacji.
I w moim przypadku właśnie chyba tak było „podwójna owulacja”

Do góry