reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to hipotrofia, strasznie się boje

Iksa

Zaciekawiona BB
Dziewczyny! Co sądzicie o tych wymiarach? Może któraś z Was ma doświadczenie/zna się na tym? Mój wiek ciążowy to 24+3. Strasznie się boje ze moj synek to hipotrofik ;( lekarz niby mówił że mieści się w jakichś dolnych normach i na razie nie ma co się martwić na zapas ale ja już normalnie dostaje do głowy bo to duży odchył od norm podanych np na internetowych stronach ;( Zobacz załącznik IMG_20220707_143251~3.jpg

reklama
Ja bym się nie martwiła jeszcze. Te ich pomiary nie są 100% miarodajne, inny lekarz by inną wagę policzył. Moim zdaniem mieści się w normie, każde dziecko rośnie inaczej.

Dziewczyny! Co sądzicie o tych wymiarach? Może któraś z Was ma doświadczenie/zna się na tym? Mój wiek ciążowy to 24+3. Strasznie się boje ze moj synek to hipotrofik ;( lekarz niby mówił że mieści się w jakichś dolnych normach i na razie nie ma co się martwić na zapas ale ja już normalnie dostaje do głowy bo to duży odchył od norm podanych np na internetowych stronach ;( Zobacz załącznik 1421284
Pójdź do innego lekarza na USG rozszerzone - akurat teraz to jesteś pomiędzy temrinem na połówkowe a III trymestru, ale profesjonaliscie z odpowiednim oprogramowaniem to nie szkodzi. Powinnaś dostać wydruk z umiejscowieniem na siatkach centylowych oraz z szacowaniem wieku wg parametrów. Hipotrofie diagnozuje się, gdy wymairy nie pasują o 2 tygodnie.

Pójdź do innego lekarza na USG rozszerzone - akurat teraz to jesteś pomiędzy temrinem na połówkowe a III trymestru, ale profesjonaliscie z odpowiednim oprogramowaniem to nie szkodzi. Powinnaś dostać wydruk z umiejscowieniem na siatkach centylowych oraz z szacowaniem wieku wg parametrów. Hipotrofie diagnozuje się, gdy wymairy nie pasują o 2 tygodnie.
O 2 tygodnie to już hipotrofia? Pytam z czystej ciekawości, bo mój syn to miał nawet 3-4 tygodnie do tyłu i nikt nic o hipotrofii nie mówił.

Przy hipotrofii dostałbyś skierowane do szpitala z rozpoznaniem,na badania,obserwację+leki.Przegrzebałam stare teczki z badaniami ,bo byłam w szpitalu z tego powodu,ale u mnie był 28 tydz.wtedy, córka ważyła 1360 g.Termin porodu 3 razy zmieniany i pewnie stąd te przypuszczenia.Ja przytyłam w sumie 13 kg.(przy wadze 57 kg.)19 lat.1 ciaża,z małym problem(wyciety wyrostek robaczkowy w 5 miesiącu)Miałam też robiona amniopunkcje,ktora wyszła ok.Moja młoda urodziła się po terminie,2,5 kg.10 pkt.cała,zdrowa,chorowała sporadycznie,a teraz jest prawie 18-latką,bez żadnych problemów zdrowotnych czy innych.Każdy maluszek rośnie w swoimi tempie 🙂

Iksa mam bardzo podobne wyniki do TWOICH (tydzień 24 +6):
BPD 6,18 cm
HC 22,74 cm
AC 18,09 cm
FL 4,65 cm
Waga 673 g
Lekarz stwierdził że brzuszek maleństwa jest mniejszy o 2 tygodnie (23 + 0). Reszta wymiarów jest w normie. Dowiedziałam się że to może oznaczać początek hipotrofii (dziecko przestaje rosnąć) ale na chwilę obecną wynik obwodu brzuszka jest w dolnej granicy normy. Jestem pod obserwacją ponieważ mam nadciśnienie i przepływy w tętnicach macicznych nie są prawidłowe. Dlatego lekarze boją się że maluszek przestanie rosnąć. A jak jest u Ciebie? Chorujesz na coś? Wcześniejsze wyniki były w normie czy dziecko od początku jest mniejsze? Pozdrawiam

Wcześniejsze wyniki i badania prenatalne w normie ale nigdy nie były to górne granice normy, dziecko od początku raczej drobne ale nie aż tak jak teraz. Przepływy miałam sprawdzane i wszystko ok. Nadciśnienia również nie mam, jedynie lekka anemię :( Lekarz mówił Ci co dalej jeśli okaże się że to hipo?

Iksa mam bardzo podobne wyniki do TWOICH (tydzień 24 +6):
BPD 6,18 cm
HC 22,74 cm
AC 18,09 cm
FL 4,65 cm
Waga 673 g
Lekarz stwierdził że brzuszek maleństwa jest mniejszy o 2 tygodnie (23 + 0). Reszta wymiarów jest w normie. Dowiedziałam się że to może oznaczać początek hipotrofii (dziecko przestaje rosnąć) ale na chwilę obecną wynik obwodu brzuszka jest w dolnej granicy normy. Jestem pod obserwacją ponieważ mam nadciśnienie i przepływy w tętnicach macicznych nie są prawidłowe. Dlatego lekarze boją się że maluszek przestanie rosnąć. A jak jest u Ciebie? Chorujesz na coś? Wcześniejsze wyniki były w normie czy dziecko od początku jest mniejsze? Pozdrawiam
Wcześniejsze wyniki i badania prenatalne w normie ale nigdy nie były to górne granice normy, dziecko od początku raczej drobne ale nie aż tak jak teraz. Przepływy miałam sprawdzane i wszystko ok. Nadciśnienia również nie mam, jedynie lekka anemię :( Lekarz mówił Ci co dalej jeśli okaże się że to hipo?

O 2 tygodnie to już hipotrofia? Pytam z czystej ciekawości, bo mój syn to miał nawet 3-4 tygodnie do tyłu i nikt nic o hipotrofii nie mówił.
Tak mi mówil lekarz a w sumie 2 lekarze, bo zaczęłam wtedy chodzić równolegle do drugiego na USG. U mnie na początku była zgodność terminow z OM i USG, dopiero po połówkowych zaczęło się rozjeżdżać w kierunku hipotrofii asymetrycznej.

@Iksa Ja miałam zalecony lek/suplement diety.

reklama
Do góry