reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy szczepic na menigokoki?

Aniaanka

Fanka BB :)
Szczepie synka na wszystkie obowiazkowe szczepienia, jest tez zaszczepiony na pneumokoki. Natomiast nie jestem za dodatkowymi szczepieniami. Nie jest szczepiony na rotawirusa.
Natomiast zastanawiam sie nad szczepieniem na meningokoki i mam meiszne uczucia. Z jednej strony czytam ze meningokoki sa bardzo grozne ale z drugiej ze sa bardzo rzadkie. I ze wystepuja rzadziej niz kiedys a kiedys nikt nie slyszal o takim szczepieniu. I ze samo szczepienie to z grupy B na ktore jak sie szczepi na to powinno byc dziecko szczepione, ma najwieksze skutki uboczne. czy szczepic go n to czy tylko przed ewentualnym pojsciem do zlobka lub pojsciem do przedszkola? Czy podarowac sobie to szczepienie?

reklama
Rozwiązanie
Dla mnie wybór jest podobny. Co innego, gdy wiesz, że wybierasz między dobrym a złym. Chorowałam za dziecka na świnkę, w spadku mam jednostrony niedosluch. Nauczyłam się z nim żyć, ale to nie takie proste. Nic to, będę kminic dalej. Nie zaszczepie syna, póki nie mogę zaszczepić córki. A więc mam jeszcze pół roku. Jeszcze raz ci dziekuje

Nie ma sprawy.
To trudne decyzje, nikt ich za nas nie podejmie.
Jedni pediatrzy zalecają osobne szczepienia, inni żeby szczepić razem bo tylko po bexsero występuje gorączka więc nie wiadomo kogo słuchać. Wiedziałam że szczepienia będą ciężkim tematem ale nie spodziewałam się że aż tak trudnym

reklama
Moja córka ze względu na wcześniactwo chodzi na szczepienia do poradni szczepień. To tam nam pani sugerowała by je rozdzielić. Nie zwykły pediatra.
Masz trudny orzech do zgryzienia. Powodzenia

Jesteśmy już po szczepieniu. Pani pediatra powiedziała że decyzja należy do nas ale ona nie zaleca, podobnie jak producent, żeby łączyć z innymi meningokokami więc wzięliśmy dziś bexsero a za 2tyg nimenrix. Dziękuję Dziewczynki za odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź. No właśnie nasza pani pediatra jest taka średnia i wolę się dodatkowo upewnić bo może ktoś szczepił razem i nie było wielu reakcji poszczepiennych. Z racji, że mieszkamy na wsi narazie nie mamy możliwości zmiany na inną przez koronawirusa bo wiele przychodni się pozamykało.

Na przyszłość tylko - polecam grupę na fb Szczepienia - Rozwiewamy Wątpliwości, tam wypowiadają się lekarze nt szczepień, kolejności itp. Może się przydać 😊

Ile kosztowalo Was takie szczepienie? Sama jeszcze się waham.

Każda przychodnia ma swój cennik, więc warto podpytać. Poza tym jak Maja dużą przebitkę cenowa to możesz najpierw wziąć receptę, wykupić w aptece i przynieść swoją szczepionkę. Bieżące ceny możesz sprawdzić na stronach gdziepolek.pl lub ktomalek.pl

reklama
Do góry