INKA1990
Fanka BB :)
Jak najbardziej możesz zrobić takie badanie u innego lekarza. Myślę, że nawet powinnaś.Witam, bijemy się z myślami co do badania połówkowego.
Od początku ciąży nie możemy doprosić się od lekarza prowadzącego żadnych merytorycznych informacji(nigdy nawet nie wspomniał o istnieniu usg połówkowego, ale na szczęście jest internet). O ile mi wiadomo badanie połówkowe wykonywane jest między 18 a 22 tyg. ciąży (ja jutro zaczynam 21 tydzień). Idąc na wizytę na NFZ niecały tydzień temu liczyłam, że takie badanie zostanie wtedy wykonane. Zamiast tego lekarz nie był w stanie wskzać płci dziecka tłumacząc się słabym sprzętem, a pod koniec wizyty zapytał tylko czy już się zdecydowaliśmy jakie połówkowe będziemy robić(2d/3d..). Mając już z wielu względów dość tego lekarza nie wdawałam się w dyskusję. Nie dociekałam nawet, czy nie jest w stanie w tym gabinecie zrobić połówkowego, bo po wcześniejszej części rozmowy nie chciałam na siłę robić tam badania - by nie zrobił tego "byleby było".
Problem jest taki: lekarz wie, że już raz byłam prywatnie u innej lekarki. Chciałam zapisać się do niej na połówkowe, ale jak usłyszała nazwisko prowadzącego to stwierdziła, że on robi takie badanie (może miala na myśli jego prywatny gabinet) a ona raczej robi swoim stałym pacjentkom. Małe miasto, ewidentnie się znają, a ja serdecznie podziękuję płacić jeszcze za jego usługi prywatne. Planuję więc jechać do innego miasta, ale czy: inny lekarz niż prowadzący może wykonać badanie na NFZ? A jeśli już skończy się na badaniu prywatnie to czego oczekiwac-dostanę zaświadczenie z info dla lekarza prowadzacego? I czy 22 tydzień to ostatnia szansa na połówkowe, a może chociaż kilka dni nie zrobi różnicy jeśli nie uda mi się nigdzie szybko wcisnąć na wizytę?
Ja prowadziłam ciążę u lekarza w luxmed. Pierwsze badania prenatalne robiłam u tego samego lekarza ale prywatnie w Szczecinie bo u nas w Gorzowie był słaby sprzęt. Z kolei drugie (połówkowe) robiłam u innego lekarza, którego mój lekarz polecił, ponieważ miałam w rodzinie historię chorób serca i chciałam to dokładnie sprawdzić. Mój lekarz powiedział, że może zrobić to badanie ale jednak bardziej poleca swojego kolegę, który się w tych wadach serca specjalizuje. Obaj lekarze oczywiście mają certyfikat fmf.
Z kolei na trzecie badanie nie chciało mi się jechać do Szczecina i zrobiłam w Gorzowie u jeszcze innego lekarza.
Masz prawo te badania zrobić u kogo chcesz.
I jeśli zrobisz to badanie tydzień lub dwa później niż jest to zalecane to też nic się nie stanie. Jak najbardziej powinnaś dostać opis badania.
Napisz jakie miasta wchodzą w grę to może ktoś kogoś poleci, tak jak napisała @Zazuu