Tak, ale ciężko nazwać to konkretną dawką informacji o zapłodnianiu. Jest tyle niedomówień. Nauczycielka mówi, że ciąża jest wynikiem połączenia plemnika z komórką jajową. No wiadomo, ze plemnik jest w spermie, ale mało, która nauczycielka biologii zgłębia temat. Nikt na lekcji nie powie czy ciąża jest możliwa tylko w wyniku seksu czy tez może ten głupi plemnik z palca może zapłodnić. No nie ma czegoś takiego na lekcjach. Jest omijanie tematu zeby przypadkiem tylko nie musiec powiedziec slowa"penis" albo "cipka" albo "seks". Więc młodzi pytają na forach, bo widziałam, ze nie tylko ja miałam obawy, co do ciąży z pettingu. No ale w tym wątku pytam o żywotność plemników - o tym to juz na pewno żaden nauczyciel biologii nie mówi. Po prostu czegoś takiego nie ma w podstawie programowej. Jest 1 temat przeznaczony zazwyczaj na ciąże. A na rozszerzeniu to raczej skupiać się trzeba na etapach już po zapłodnieniu i co się dzieje dalej. Nie ma tematów stricte jak do ciąży dochodzi. Po prostu to jest temat tabu.