reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Truskafffko, pytaj ile wlezie! :-D Pięknie Sylk zbija Ci pH i moim zdaniem masz duże szanse na córeczkę jeśli po 9-10h spada do 4,5! Jak dołożysz to tego dietę i suplementy to już w ogóle szanse ogromne! :tak: A może by tak jeszcze zaraz po starankach tabletka z dużą dawką żurawiny? :-) Co do córciowych staranek to najlepiej albo dzień w dzień do owulki albo raz po minimum 7-dniowej wstrzemiężliwości, lepiej też wieczorkiem jak rano. Hehehe, fajny sen miałaś! :-D

MissBella, pierwszy trymestr bywa dość nieprzyjemny (mdłości, senność, zmęczenie, bieganie z wiecznie pełnym pęcherzem) ale do drugiego zleci tak szybko że ani się obejrzysz :-) Strach w ciąży to normalne ale możesz mnie trzymać za słowo - wszystko będzie w porządeczku! Kiedy idziesz na pierwszą wizytę?

ladies, odsunięcie od owulki to podobno najmniej ważny z 7 czynników, najważniejsza jest dieta i niskie pH, warto też łykać suplementy i zadbać o wysoki poziom progesteronu (np. łykając B6 w preparacie B-Complex). U mnie starania były w dniu pozytywnego testu czyli jakieś 24h przed owulką ale zadbałam o inne czynniki i udało się :-), podobno najlepsze odsunięcie od owulki to 2-3 dni ale jest to o tyle kłopotliwe, że trzeba dbać o niskie pH aż do samej owulacji, zatem im dłuższe odsunięcie tym więcej kombinacji ...pod tym względem zatem wygodna jest metoda "O+12" :tak:

marti_ka, jeśli faktycznie masz "LIS" to zmiana pasków pH nie pomoże, trzeba wówczas zakupić miernik cyfrowy ...albo zadbać by Ca:Mg wynosiło 2:1.

reklama
Piranho myślałam żeby umówić się do gina za ok 2 tygodnie, czy za późno ?? ?? Pierwszą wizytę mam już za sobą bo jak byłam po receptę na dupka to ginka mnie zbadała i powiedziała, że wszystko ok, niestety nie robiła USG. W tym tygodniu zrobię bete, grupę krwi i toksoplazmozę i z tymi wynikami wybiorę sie do lekarza w 6 tygodniu ciąży. Czy dobrze kombinuję ?? :-) Cały czas się zastanawiam czy nie iść wcześniej na wizytę z USG :baffled:

marti_ka, jeśli faktycznie masz "LIS" to zmiana pasków pH nie pomoże, trzeba wówczas zakupić miernik cyfrowy ...albo zadbać by Ca:Mg wynosiło 2:1.
yhh a ten miernik to juz nie maly wydatek... :/ kupie testy przynajmniej zeby pre seed podkrecic, bo te elanee sa tylko do 7... dziekuje za pomoc

Piranho myślałam żeby umówić się do gina za ok 2 tygodnie, czy za późno ?? ?? Pierwszą wizytę mam już za sobą bo jak byłam po receptę na dupka to ginka mnie zbadała i powiedziała, że wszystko ok, niestety nie robiła USG. W tym tygodniu zrobię bete, grupę krwi i toksoplazmozę i z tymi wynikami wybiorę sie do lekarza w 6 tygodniu ciąży. Czy dobrze kombinuję ?? :-) Cały czas się zastanawiam czy nie iść wcześniej na wizytę z USG :baffled:
ja bym poczekala :) bo jak idziesz pozniej tak kolo 7-8 tygodnia to juz widzisz bijace serduszko i jest sie spokojniejsza... a tak wczesniej to mozesz zobaczyc sam pecherzyk, a to potem wydaje mi sie jest stresujace czekac na kolejna wizyte by serducho uslyszec.. ja z nadia bylam pozno bo w 10 tygodniu pierwszy raz, a z Livka w 8....

Ostatnia edycja:
kurcze stresior mnie chwycił na wieczór, przed jutrzejszymi wynikami hormonów...

Ewcik no baaa jasne że będę trzymac kciuki :)
a ty jak długie cykle teraz masz, jesteś w stanie coś przewidzieć? jesteś na dodatkowych wspomagaczach w związku z PCO?

MissBella
ja bym się nie wybierała wcześniej na usg, wiem jakie dobijające jest czekanie. Ale tak naprawdę wczesne usg za wiele ci nie powie.

Piranha
no całkiem nieźle z tym sylkiem, choć nie powiem wczoraj jak zobaczyłam ten fiolet to moja mina była zapewne...bezcenna:-D
tak się zastanawiam czy D może coś jeszcze brać żeby obniżyć to ph, żurawiny nie jemy. Może faktycznie kupię ten żurafit http://www.doz.pl/apteka/p18385-Zuravit_kapsulki_elastyczne_36_szt

tylko czy teraz to coś nam da?

z tymi staraniami też nie wiem dokładnie. Bo codzienne działania może podwyższać testosteron, z kolej z tą wstrzemięźliwością ciężko trafić, bo ja nie mam pojęcia kiedy (jeśli w ogóle) owulka będzie

Ostatnia edycja:
MissBella, za 2 tygodnie to ja bym się najwcześniej umówiła (na pewno nie wcześniej), ja podobnie jak marti_ka na pierwszą wizytę w obu ciążach umówiłam się dopiero po skończeniu 7 tygodni (czyli w 8 tygodniu ciąży), umawiając się w 6 tygodniu ryzykujesz, że jeszcze nie zobaczysz bijącego serduszka a mnie by takie coś strasznie zestresowało bo naczytałam się o pustych pęcherzykach ciążowych (ja to z gatunku panikar jestem) ...oczywiście w Twoim pęcherzyku będzie śliczny zarodek z bijącym serduszkiem i nie ma innej opcji :tak: Jeśli nie zobaczysz serduszka w 6 tygodniu (co się często zdarza) to jestem pewna, że będziesz się umawiać na kolejną wizytę za tydzień lub dwa żeby się uspokoić. Proponuję Ci zatem umówić się najwcześniej po skończeniu 6 tygodni (czyli w czasie trwania 7 tygodnia). Oprócz toksoplazmozy polecam też sprawdzenie przeciwciał na cytomegalię (cytomegalowirus). Dla mnie też to czekanie do pierwszego USG było strasznie męczące i okropnie się to wszystko dłużyło :-)

ladies
, tam w wytycznych podałam różne suplementy obniżające pH (witamina C, żurawina). Samo pH obniża też dieta dziewczynkowa (zwłaszcza wapń), należy ją rozpocząć minimum 6 tygodni przed starankami. Są też preparaty obniżające pH typu Sylk (kwaśny lubrykant), Lacibos femina, różne globulki dopochwowe, Rephresh, Replens, można też robić kwaśne irygacje ...czasem jednak wystarczy dieta i suplementy, warto zatem zakupić paski do pomiaru pH. Progesteron można zwiększyć łykając dziennie 100 mg witaminy B6 w preparacie B-Complex (najlepiej zakupić na Allegro gdyż w aptece raczej takich dawek się nie dostanie).

Truskafffko
, trzymam jutro z całych sił kciuki za Twoje wyniki! A co Twój D bierze na obniżenie pH? Warto by brał takie same dawki witaminy C, Mg i Ca, żurawina też bardzo jest pomocna a taka tabletka potrafi bardzo szybko obniżyć pH więc polecam zakup tego Żuravitu. Z tą wstrzemięźliwością faktycznie ciężko utrafić, można zachować dłuższą wstrzemięźliwość do dni płodnych i działać dzień w dzień jak już będzie wyraźna ale wciąż bledsza kreska na teście owu (a więc plemniki osłabi i wstrzemięźliwość i potem starania przez 2-3 dni raz po razie, na pewno nie podniesie to znacząco testosteronu).

Ostatnia edycja:
Piranha D bierze to co ja, B-50, Ca, Mg, C. Tylko tej żurawiny nie mamy, to kupimy hehe
Dzięki wielkie za wskazówki :)

lece do łóżka..niech już jutro będzie ...
dobrej nocki

Truskafffko, no to może faktycznie żurawina trochę pomoże, trzymam jutro kciuki za super wyniki! Szkoda, że u nas w Polsce nie ma tych napojów Crystal Light, podobno pięknie zbijają pH. Dobrej nocki wszystkim życzę!

oo dziekuje:) witamina c... zurawina.. (soki zurawinowe , mozna w to wliczyc?)
ta witamine b6 musze sobie odpuscic bo nie mieszkam w Polsce i nie mam mozliwosci sobie tego zakupic ale poszukam tej witaminy w czyms innym:)....
a nawet jesli nie to moze celowanie przed ovulka i wzbogacenie diety poskutkuje:) boje sie tylko tego ze przez to wszystko mozemy kilka miesiec sie starac..... a ja bym tak chciala w pierwszym cyklu....ahhh.. marzenia!:) w kazdym badz razie jeszcze czekam do maja do staranek:)

reklama
ladies, najlepiej łykać takie dawki jak podane w wytycznych, co do żurawiny to podobno lepiej działają tabletki żurawinowe jak sok. Witaminę B6 w odpowiednich dawkach bez problemu zakupisz w innych krajach, nie wiem gdzie mieszkasz ale proponuję np. zakup na eBay (jeden z przykładów Vitamin B-100 Complex, 100 Capsules, 24 Hr Dispatch | eBay). Bardzo ważna jest dieta bogata w Ca i Mg a uboga w K i Na, warto dodatkowo łykać cytrynian wapnia i magnezu w odpowiednich dawkach. Do maja już niedaleko :-)

Do góry