reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

U mnie pierwszy syn w dni płodne ale nie wiem czy w sam dzień owulacji bo wtedy nie stosowałam żadnych testów itd.
Drugi syn majstrowany intensywnie od momentu pozytywnego testu do bledziochow a córka ze stosunku w dniu pozytywnego testu owu 🤷🏻‍♀️
Na ile co jest prawdą to nie wiem. Trzymam się tego, ze tak miało być i jesteśmy przeszczęśliwi 🥰

reklama
Ja mogę tylko powiedzieć jak robiłam synka numer 2 - bardzo szczegółowo śledziłam swój cykl . Dwa dni przed dodatnim testem oraz dzien po dodatnim , nie wiem który dzien był tym trafionym ale jest synek
No u mnie w tym cyklu kiedy zaszłam w ciąże wszystko się rezregulowall że względu na przeziębienie. Jeszcze w dzień owu rano test był negatywny A po powrocie z pracy po godz 15 już dwie grube krechy, ból jajnika. Celowalam w córkę i dlatego współżycie też te trzy dni przed ale jak spodziewałam się za jakieś pięć dni A wyszło jak wyszło. Ogólnie czasami testy owu już od dwóch dni wychodziły pozytywne A czasem tylko jednego dnia

A teraz jakieś sposoby Pani testował?
Zupełnie przypadkowo ale ciąża jest z odstępu 2 dni przed dodatnim testem owulacyjnym. Owulacja wystąpiła o dwa dni wcześniej niż w ostatnich kilku miesiącach. Specjalnie kupiłam testy clearblue fioletowe i te zawsze pokazywały przez ok 3 dni migającą buźkę po czym dopiero występował pik. Tym razem nie było ani dnia z migającą buźką tylko od razu pik. Tak wiec było w tym cyklu tylko jedno podejście i jak widać udane :) widocznie tak miało być :)

Myślę, że więź zależy od sytuacji. Psycholożka Agnieszka Stein uważa, że nie da się kochać dwójki czy więcej dzieci tak samo. Zawsze któreś się kocha bardziej z jakiegoś tam powodu, ale mało który rodzic się do tego przyzna. U mnie np. jest tak że moja mama zawsze baaardzo faworyzowała mojego brata, był młodszy i miał dużo problemów zdrowotnych więc musiała mu poświęcać dużo czasu. Nie był też tzw. cygańskim dzieckiem, w przeciwieństwie do mnie. To widać do dzisiaj - gdzie mój brat 28 latek niby mieszkający sam, z partnerką a moja mama co tydzień gotuje mu obiady na kolejny ... Ja nie mogłabym nawet na to liczyć gdyby mi nogę urwało bo przecież ręce mam sprawne :D Tak więc u mnie teoria z lubieniem dziewczynki się nie sprawdza.

Natomiast na tę chwilę w swoim własnym domu ja mam zdecydowanie większą wieź z córką, bo jak wyżej młodsza, chorowita, mamusiowa. Dodatkowo bardzo podobna do mnie czyli kocha błyskotki i laki Barbie. Poza tym ja wiedząc, że mam tak słaby układ z moją mamą robię wszystko by córka była trochę taką moją przyjaciółką :) bo zawsze zazdrościłam tego koleżankom
No to ja dziwny typ Matki jestem, odbiegający od tej zaskakującej teorii bo nie wyobrażam sobie kochać któregoś z Synów mniej lub bardziej. Serio, mocno się skupiłam na tym temacie i nic ;) Całą Trójkę jednakowo :D Mogą bardziej lub mniej wnerwiać ale to też nie osłabia uczuć .. może inaczej jest, gdy dzieci są w podobnym wieku, u mnie spore różnice między chłopakami więc mam zupełnie różne 3 światy. Z każdym z nich, co innego mnie łączy i fakt, że bez słów dogaduję się z nastolatkiem ale na pewno nie wynika to z większej miłości tylko raczej z wieku. Trafił mi się naprawdę ułożony Nastolatek i mogę z Nim pogadać o wszystkim stąd ta super więź ale nie czuję żeby młodsi byli mniej kochani przez to ;)
I o ile Im pewnie bym się nie przyznałala, że któryś jest ten "lepszy" , to w internetach na pewno bym Wam napisała ;) Ale nie, zupełnie nie czuję różnicy i nadal uważam, że byłabym w stanie pokochać jeszcze czwartego Zbója :D

No to ja dziwny typ Matki jestem, odbiegający od tej zaskakującej teorii bo nie wyobrażam sobie kochać któregoś z Synów mniej lub bardziej. Serio, mocno się skupiłam na tym temacie i nic ;) Całą Trójkę jednakowo :D Mogą bardziej lub mniej wnerwiać ale to też nie osłabia uczuć .. może inaczej jest, gdy dzieci są w podobnym wieku, u mnie spore różnice między chłopakami więc mam zupełnie różne 3 światy. Z każdym z nich, co innego mnie łączy i fakt, że bez słów dogaduję się z nastolatkiem ale na pewno nie wynika to z większej miłości tylko raczej z wieku. Trafił mi się naprawdę ułożony Nastolatek i mogę z Nim pogadać o wszystkim stąd ta super więź ale nie czuję żeby młodsi byli mniej kochani przez to ;)
I o ile Im pewnie bym się nie przyznałala, że któryś jest ten "lepszy" , to w internetach na pewno bym Wam napisała ;) Ale nie, zupełnie nie czuję różnicy i nadal uważam, że byłabym w stanie pokochać jeszcze czwartego Zbója :D

Właśnie , ja mam dwóch chłopaków i oni są zupełnie różni od siebie. Wkurzają raczej po równo. No, może młodszy trochę bardziej 😁 ale emocjonalnie reaguję na nich tak samo - kocham tak samo. Natomiast oczywiście ta więź i kontakt wyglądają troszkę inaczej ze starszym i młodszym ☺️

Hej Dorotko,

nie mozesz sie doczekac przytulania czy owulki:-)
tak sie zastanawiam czy to dobrze tak sie "starac " na dziewczynke - troche sie boje swojego rozczarowania jakby sie okazalo ze to drugi synek... :zawstydzona/y: w sumie najwazniejsze zeby malenstwo bylo zdrowe :tak:
Ja mam dwóch synów i trzecia dzidzia w drodze. Boję się rozczarowania że będzie kolejny synek. Przytulanie bylo na trzy dni i dzien przed owu bo ta mnie wyjatkowo wczesnie zaskoczyła. Rano jeszcze test negatywny a po południu dwie gtube krechy i ból jajnika. Myslisz ze mam jeszcze szanse na corke? Moze jednak te plemnuki sprzed trzrch dni wygraly

Mam tak samo. Dwóch synów i marzyłam o córce. Próbowałam wszelkich metod i z dietą i przed owu i najprawdopodobniej trzeci synek. My swoje A natura swoje. Nie da się zaplanować płci. Jest wiele innych czynników które wpływają na jakość nasienia. Myślałam dokładnie jak ty żeby spróbować jeszcze raz żeby nie żałować A teraz sama nie wiem czy dobrze zrobiłam. Na fb na jednym z forum otworzyłam wątek. Okazuje się że Panie mają synów nawet i sprzed 5 dni do owu, a inne córeczki z dnia owu. Więc szanse zawsze masz 50/50. Zdania ginekologów też są podzielone. Jedni uważają że da się zaplanować A inni że nie. Mój gin ma dwie córki i mówi że gdyby to się tak dało miałby syna. Najgorsze jest nastawienie. Byłam pewna córki A teraz czuje ogromny żal ale do samej siebie. Przecież powinnam się z tym liczyć że może być synek.
Ja się nie nastawiam (już raz się nastawiłam i bardzo to przeżyłam). Teraz mam nawet wybrane imię dla potencjalnego trzeciego synka. Chce spróbować z ciekawości. Bardziej myślałam o regulowaniu pH. Jasne,ze może to być jedna wielka loteria,ale coraz więcej na grupie dziewczyn,które przy niskim pH u oboje rzeczywiście maja córkę,nawet po 2-4 synach wcześniej. Potraktuje to jako zabawę. Wydaje mi się,ze i tak trzeci będzie syn ;) Nie martw się,wszystko minie jak maluszek się urodzi i weźmiesz go w ramiona. Zawsze tak jest.
A próbowałaś z niskim pH,czy w ogóle nie mierzylas?

Ja mam dwóch synów i trzecia dzidzia w drodze. Boję się rozczarowania że będzie kolejny synek. Przytulanie bylo na trzy dni i dzien przed owu bo ta mnie wyjatkowo wczesnie zaskoczyła. Rano jeszcze test negatywny a po południu dwie gtube krechy i ból jajnika. Myslisz ze mam jeszcze szanse na corke? Moze jednak te plemnuki sprzed trzrch dni wygraly
Już chyba dawno obalona została ta teoria. Moja siostra przy owu w 14dc zaszła z jednego sexu w 10dc. Ma synka. Znam tez osoby,które maja córki z samej owulacji potwierdzonej monitoringiem. Ale życzę Ci różu, bo wiem jak silne jest pragnienie córki po dwóch chłopcach. Kiedy będziesz wiedziała?

reklama
Mama ginekolog też napisała fajny artykuł o tych wszystkich teoriach. Ja mam dwóch chłopców i teraz trzecia ciąża, 24 tydzień i potwierdzona wielokrotnie dziewczynka 🎀😊 a w sumie nic nie robiliśmy i wyjątkowo trafiliśmy w owulacje, bardziej niż w poprzedniej ciąży.
A jak poprzedni chłopcy? Ja na przykład wiem,ze obaj w owulacje. Młodszy nawet idealnie po usg w owu

Do góry