Kochana, obawy Twojej mamy są jasne. W latach jej młodości do tego typu spraw podchodziło się inaczej, ona to pamięta i dlatego tak Ci radzi. Niemniej jednak jeśli z dzieciątkiem wszystko ma być dobrze, to będzie dobrze, bez względu na to, czy kupisz ubranka i akcesoria dla niego, czy też nie. Tu nie ma żadnego połączenia
Warto zacząć zakupy wcześniej z kilku względów. Po pierwsze nigdy nie wiesz, czy w tracie trwania ciąży nie pojawią się jakieś komplikacje (Oby nie!) które zatrzymają Cię np. w szpitalu. Wtedy całkowicie odpada chodzenie po sklepach, oglądanie, porównywanie. Po drugie, nie każdy musi mieć tyle pieniędzy, by za jednym razem kupić wszystko co niezbędne. Dzięki kupowaniu "na raty" mniej odczujesz ten spory wydatek. Masz czas na to, by porównać, poczytać opinie dotyczące różnych produktów, dzięki czemu nie kupisz pierwszej lepszej rzeczy, tylko będziesz do tych zakupów dobrze przygotowana. Poza tym takie zakupy to ogromna przyjemność. Ja kompletując wyprawkę miałam z tego wielką radość i cieszę się, że na spokojnie sobie to wszystko przeglądałam i kupowałam
Gdy tylko poznałam płeć dziecka wystartowałam z zakupami, bo wcześniej tylko zgłębiałam opinie nt. różnych rzeczy.
Myślę, że śmiało możesz rozpocząć swoje zakupy, a mamę uspokój tym, że jesteś pod stałą kontrolą lekarza i że dziecko rośnie zdrowo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, byś rozpoczęła poważne przygotowania do jego przyjścia na świat