reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy coś dzieje się z raną po CC?

Izabell_la

Zaciekawiona BB
Jestem 9 dobę po CC. Rano goiła się bardzo dobrze. Po CC dostałam profilaktycznie antybiotyk. Teraz biorę leki przeciwzakrzepowe. Leków przeciwbólowych już nie potrzebuje od 3 dni. Dziś zauważyłam że rana po prawej i lewej stronie (dosłownie na samych końcach) jest lekko zaczerwienienia. Delikatnie boli ale nie bardziej niż wcześniej, ropy nie widze. Rana przemywam. Dzwoniłam do położnej, stwierdziła żeby się nie martwić i kupić maść wspomagającą gojenie ran. Ma również wrażenie, że ból w brzuchu jest większy niż wcześniej, ale sporo wczoraj chodziłam. Najbardziej interesuje mnie to czy jeśli coś dzieje się z raną to wystarczy leczenie jej w domu czy grozi mi szpital? Nie chce zostawić dziecka. Ktora z was miła może problemy z gojeniem się blizny?

reklama
Jestem 9 dobę po CC. Rano goiła się bardzo dobrze. Po CC dostałam profilaktycznie antybiotyk. Teraz biorę leki przeciwzakrzepowe. Leków przeciwbólowych już nie potrzebuje od 3 dni. Dziś zauważyłam że rana po prawej i lewej stronie (dosłownie na samych końcach) jest lekko zaczerwienienia. Delikatnie boli ale nie bardziej niż wcześniej, ropy nie widze. Rana przemywam. Dzwoniłam do położnej, stwierdziła żeby się nie martwić i kupić maść wspomagającą gojenie ran. Ma również wrażenie, że ból w brzuchu jest większy niż wcześniej, ale sporo wczoraj chodziłam. Najbardziej interesuje mnie to czy jeśli coś dzieje się z raną to wystarczy leczenie jej w domu czy grozi mi szpital? Nie chce zostawić dziecka. Ktora z was miła może problemy z gojeniem się blizny?
Kilka dni po CC rozeszła mi się rana. Miałam jeszcze raz zszywane z jednej strony, trochę się babrało ale nie byłam w szpitalu. Wszystko załatwiłam na IP.

To być może robi się jakiś stan zapalny. Moim zdaniem - do kontroli u ginekologa.
U mnie w miejscu "węzełków" na końcach zbierała się ropa - skończyło się na antybiotyku.

reklama
Lekarz stwierdził że on się rozpuszcza

Szwy rozpuszczają się do 6 tygodni, wiec mogą drażnić rane od srodka. Raz miala szwy nierozpuszczalne i po wyjeciu szwu poprawilo sie moje samopoczucie. Drugim razem mialam rozpuszczalne i bardzo dlugo dokuczala mi rana. Chcesz to podeslij mi fotke na priv to zerkne, jak wyglada.
Ogolnie wszelkie rany na ten moment goi sie na mokro. Czyli opatrunek plus np. zel hydrokoloidowy. Juz odchodzi sie od wietrzenia ran i gojenia na sucho.

Do góry