reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czrwone gladkie plamy na tulowiu dziecka

Ayashi86

Zaangażowana w BB
Witam drogie mamuski. Mam pytanie. Otuz moj 7 miesieczny synek od 2 dni przechodzi lekkie przeziebienie (kaszelek, stan podgoraczkowy) w czoraj po kapieli zauwazylam na jego brzuszku i troszke na pleckach gladkie, czetwone plamy, myslalam ze to od cieplej wody ale dzisiaj rano przy przebieraniu dalej tam byly. Nie wyglada jakby go to bolalo czy swedzialo, zachowuje sie normalnie, je normalnie i jest wesoly jak zawsze.
Prosze o rade coz to moze byc??

Napisane na ONE A2003 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Witam drogie mamuski. Mam pytanie. Otuz moj 7 miesieczny synek od 2 dni przechodzi lekkie przeziebienie (kaszelek, stan podgoraczkowy) w czoraj po kapieli zauwazylam na jego brzuszku i troszke na pleckach gladkie, czetwone plamy, myslalam ze to od cieplej wody ale dzisiaj rano przy przebieraniu dalej tam byly. Nie wyglada jakby go to bolalo czy swedzialo, zachowuje sie normalnie, je normalnie i jest wesoly jak zawsze.
Prosze o rade coz to moze byc??

Napisane na ONE A2003 w aplikacji Forum BabyBoom
Mogę się mylić, niech ktoś mnie poprawi jak coś. Wydaje Mi się ze twój szkrab przechodzi trzydniowke.

Z opisu bez zdjęć to dość mocne wróżenie ale trzydniówka prędzej ma wysypkę grudkowata niż plamy. No i pojawia się kilka dni po zejściu gorączki a nie w jej trakcie.

Możliwe, że to łupież różowy Giberta. Niegroźne plamy, pojawiające się najczęściej jako objaw poinfekcyjny. Mój 9 miesieczniak dostał taką diagnozę. Jeśli będą się powiększać i łuszczyć na obrzeżach, to jestem prawie pewna, że to będzie to. Ma samo zejść do 8 tygodni. Później mogę dodać zdjęcie jeśli chcesz porównać ;)

3 dniowka objawia się wysoką gorączką przez 3 dni do 40 stopni dziecku oprócz gorączki nic nie jest, na 4 dzień pojawia się drobna wysypka w wynikach można zauważyć spadek leukocytów poniżej normy. Moja córka 6 letnia przechodziła na początku grudnia. Myślę, że adiika może mieć rację, że to poinfekcyjne. Chyba, że jakieś uczulenie?

Generalnie lepiej by było żebyś zdecydowała się pokazać to lekarzowi niż konsultować w internecie, mam nadzieję że pomimo tutejszej dyskusji nie będziesz diagnozować swojego dziecka na podstawie podobieństwa lub nie do czegoś co miało dziecko kogoś anonimowego z internetu:)

Zgadzam się, żebyś poszła i lepiej żeby obejrzał to lekarz, ze wszystkim należy tak postępować i nie sugerować się w 100% internetem. Ja zanim poszłam do lekarza to oglądałam zdjęcia chorób skórnych i mnóstwo bym przypisała temu, co moje dziecko ma na ciele, a tak dermatolog rozwiał wszelkie wątpliwości :) Daj znać po wizycie jeśli się wybierasz :)

U nas pierwsza plamka pojawiła się na łopatce, po tygodniu przybyło ich więcej na plecach i brzuchu, po pewnym czasie zaczynają one tak jakby zasychać na obrzeżach i zmieniają swój rozmiar.
20170429_163414.jpg

Załączniki

• 20170429_163414.jpg
    20170429_163414.jpg
    188,3 KB · Wyświetleń: 470
reklama
Jakby co to do ściągnięcia z chomika jest książka dermatologia Jabłońskiej to tak jest dużo zdjęć żeby czegoś się nauczyć :)

reklama
Do góry