reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwone plamy na buzi dziecka

Bardzo proszę o poradę, ponieważ mnie samej skończyły się pomysły. Mój 10-miesięczny synek od pół roku ma na twarzy czerwone, suche plamy. Byliśmy u kilku pediatrów, 2 dermatologów i alergologa. A to alergia na tle kontaktowym, a to łzs...Kilka przypisanych maści i balsamów...nic nie pomaga. Zaznaczam, że nie jest to skaza białkowa ani AZS (sprawdzone przez ostatni czas, mleko zmienione na Nutramigen). Nie jest to również reakcja na składnik pożywienia.Czy któraś z mam miała podobnie ? Naprawdę nie wiem już co robić, a plamy są coraz gorsze. Załaczam zdjęcie.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za podpowiedzi.

Załączniki

• 20210425_082247-1.jpg
    20210425_082247-1.jpg
    471 KB · Wyświetleń: 980
reklama
A robiłaś może dziecku morfologię i badanie glukozy na czczo? Czasem takie plamy występują, gdy są problemy z wątrobą lub z cukrzycą.

To może zrób sobie jakąś listę badań, by za jednym pobraniem więcej ich zrobić.
Ja bym zrobiła: morfologia z rozmazem, glukoza na czczo, wątroba (aspat i alat), TSH, żelazo, elektrolity (sód, potas, wapń, magnez) oraz CRP.

Pierwszą moją myślą była alergia, ale jak sterydy nie pomagają, to chyba trzeba ją wykluczyć. Pozostaje AZS - ale to czasem może się wydawać walką z wiatrakami :(

To może zrób sobie jakąś listę badań, by za jednym pobraniem więcej ich zrobić.
Ja bym zrobiła: morfologia z rozmazem, glukoza na czczo, wątroba (aspat i alat), TSH, żelazo, elektrolity (sód, potas, wapń, magnez) oraz CRP.

Pierwszą moją myślą była alergia, ale jak sterydy nie pomagają, to chyba trzeba ją wykluczyć. Pozostaje AZS - ale to czasem może się wydawać walką z wiatrakami :(
Bardzo Ci dziękuję za pomoc ! <3 na pewno wykonamy te badania krwi

reklama
Ja nie wiem czy to coś wniesie, ale zawsze warto spróbować.
Jakby takie plamy były bardziej na brodzie/szyi, to możnaby było się spodziewać, że to podrażnienie od śliny.

Do góry