reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2013

Cześć monia_bed,
kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?
nadal karmię piersią wieczorem, ze dwa razy w nocy :nerd: i raz albo dwa w ciągu dnia, czyli minimum 2, (czasem uda się nie karmić wieczorem jak mąż usypia i zdarza się że w nocy tylko raz albo w ciągu dnia zdarza się tylko raz) a maksimum 6 razy na dobę (jak ma złą noc to i 4 razy wyjdzie)

Póki co zamierzam karmić gdzieś do 6 mca ciąży i wtedy świadomie zacząć odstawianie. Słyszałam że w czasie ciąży zmienia się smak mleka i dziecko samo się odstawia... Zanim się dowiedziałam planowałam nawet do 2 urodzin kontynuować ale chyba nie da rady... Chociaż czytałam też o mamach karmiących pierwsze i drugie jednocześnie, jakoś tego sobie nie wyobrażam na razie...

Nie wiem jeszcze co powie mój gin ale w tej ciąży już będę bardziej świadoma a nie tylko ślepo wykonywać co 1 lekarz powie. Po 1 wykorzystam doświadczenia z poprzedniego razu, będę chodzić jednocześnie do 2 gina plus pytać znajomej położnej która w szpitalu podpytuje dla mnie kilku ginekologów-dopiero wtedy na swój rozum wysnuję wnioski.

Co do karmienia na razie położna mi powiedziała że pytając kilku lekarzy otrzymała 2 różne opinie:
1. "a w czym to ma przeszkadzać??"
2. "a jaki to ma sens, przecież roczne dziecko jest już duże i nie musi być karmione"

No dobra, nie musi ale ja chcę bo wierzę że dzięki temu mi nie choruje i dobrze się rozwija.
Moim zdaniem jakby matka natura nie przewidywała takiego scenariusza to mleko by zanikło.
Czytałam że kolejność przekazywania składników odżywczych jest taka: najpierw zarodek, potem mleko dla ssaka ;-) a na końcu matka. Dlatego najbardziej zagrożone jesteśmy my anemią niedożywieniem, osłabieniem itp... maluszkowi niewiele grozi.
Słyszałam o teorii że pobudzanie brodawek powoduje wydzielanie oksytocyny ale zwolennicy karmienia ripostują że to tak mała ilość że nie spowoduje poronienia. Więcej wydziela się po dobrym seksie :-D

Ja również, chociaż z Wami od wczoraj, witam czerwcowe nowe mamusie!!! Ruda Wiewióra , NikaMD

Ja ostatnią miesiączkę miałam 1.09, ale mam długie cykle 38- dniowe.
W przyszłym tygodniu pewnie wybiorę się do lekarza.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jesteś kochana :*
Ja jednak będę powoli odstawiać,ale ile to potrwa to się okaże! :-)
Będę uważać, żeby nie zestresować mojego małego ssaka :-)

Ruda Wiewióra, NikaMD witajcie, gratuluję i trzymam kciuki za wizyty :) napiszcie coś o sobie :)

Krolowa Fal
ja o ten magnez też zapytałabym lekarza, ale pamiętam, że ja przez kilka późniejszych miesięcy ciąży brałam Magnum B6 na skurcze łydek.

Paulinka i jak obrabianie grzybków? Ja dostałam wiaderko i zamroziłam :-)

reklama
Dziewczyny jeśli jeszcze nie widziałyście to polecam Wam zobaczenie tego filmu...
Życie przed życiem - program dokumentalny VOD
Ja sie upłakałam bardzo z radości, mąż był bardzo wzruszony... Czułam się niesamowicie szczęśliwa widząc co dokładnie krok po kroku co dzieje się z moim maleńkim Skarbem który noszę w sobie :-)

monia okazało się ze tych grzybków mam tak duzo, ze musiałam sobie to wziąść na raty :-D Większą część już mam ładnie poporcjowaną i zamrożoną, następne juz przygotowałam a mąż będzie je nawlekał na nitkę do suszenia :-) I tak jak piszesz najlepiej zamrozić, później mozna z nich wiele fajnych potraw wyczarować :-)

Ostatnia edycja:
Ja dzisiaj musiałam się zerwać z zajęć bo strasznie mnie noga lewa boli. Promieniuje od uda do kostki i do góry też. Jak mnie łapie to wyje. Chwilami robi przerwę i nie czuję bólu.

Mam pytanie do przyszłych mamuś po raz drugi. Czy można w trakcie ciąży brać magnez? Np takie tabletki rozpuszczalne w wodzie co się nazywają dzienną dawką magnezu i wit b6. Bo mnie noga może bolec od niskiego poziomu magnezu a sama boje się brać a wizyta dopiero w czwartek.

Mi poprzednio gin kazał brać magnez, bardzo duże dawki bo mówił że dawki które są w lekach bez recepty w stosunku do tego co podaje się np w szpitalu w zastrzyku to jest malutko, pozatym tłumaczył mi że choćbym zjadła całą paczke to mi nie zaszkodzi tylko się wydali bo magnez jest trudno przyswajalny. Większośc z nas będzie zażywała magnez pod koniec ciąży na łagodzenie skurczy przepowiadających, na łydki itp.

ja bym spokojnie zażywała magnez taki musujący w normalnej dawce
ale nie wiadomo czy to od tego cię boli
moim prywatnym zdaniem możesz zażyć magnez

Ja ostatnią miesiączkę miałam 1.09, ale mam długie cykle 38- dniowe.
W przyszłym tygodniu pewnie wybiorę się do lekarza.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jesteś kochana :*
Ja jednak będę powoli odstawiać,ale ile to potrwa to się okaże! :-)
Będę uważać, żeby nie zestresować mojego małego ssaka :-)

Super! to w bliskim odstępie czasu będziemy rodziły drugiego bobika :)
Jeśli jesteś nastawiona pozytywnie do odstawiania to super, masz sporo czasu żeby to spokojnie zrobić. Przez kilka dni eliminuj po jednym najmniej ważnym dla małej karmienia-w nocy najlepiej żeby wstawał tatuś np z butelką wody-po kilku razach konsekwentnych mała się nauczy że na nic lepszego nie może liczyć-takie rady dostałam na "zaś" od odstawiających mam.U nas to chyba będzie dla mnie truniejsze niż dla Patusi...

Ruda Wiewióra, NikaMD witajcie, gratuluję i trzymam kciuki za wizyty :) napiszcie coś o sobie :)
Mam na imię Monika, pracuję w IT (jako programista), mam cudownego 6-letniego synka i troszkę starszego męża :)
To nasz 3 cykl starań no i chyba sie udało. Ostatnią miesiączkę mialam 14 wrzesnia. Puki co staram sie nie napalać za bardzo, ostatnim razem kilka dni po planowanym terminie miesiączki i po dwóch testach pozytywnych, miesiączka jednak przyszła i ... no cóż trochę łez się polało.... Przede wszystkim nie zamierzam powiedzieć nikomu (oprócz mojego męża) gdzieś do 12 tyg.... przyjdzie czas to się wszyscy zainteresowani dowiedzą :p
Za jakieś 4 tygodnie zamierzam się wybrać na wizytę, chociaż nie wiem czy to jeszcze nie za wcześnie będzie? Chciałabym podczas pierwszej wizyty usłyszeć bicie serduszka :)
Tymczasem czekam na rozwój wydarzeń :) i miejmy nadzieję ze będzie wszystko ok.

Witajcie.
Jutro wracam do pracy po urlopie a to oznacza, ze nie mam na nic czasu. Więc pewnie do L4 zniknę z watku. Paulinka nieistety to zna. W środe mam wizytę i wtedy się okarze wszystko, także to kiedy będe mogła isć na zwolnienie. Z moja pracą po 10 godzin dziennie i podrózami po 300-400km dziennie nie sposób być w ciązy. Zwłaszcza, ze stres, stres i jeszcze raz stres. No ale to dopiero sie zobaczy. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie w najlepszym porządku. Pozdrawiam wszystkie serdecznie i zycze dobrego samopoczucia.
Królowa ja myśle, ze zwykły magnes nie zaszkodzi ale chyba lepiej taki w tabletkach do łykania bo te rozpuszczalne zawieraja pełno chemicznych dodatków.

Dzięki za odpowiedzi ws magnezu. Wisienka ja nie mogę brać takiego magnezu w tabletkach bo mi potem leży na żołądku i boli mnie bardzo ten żołądek. Dlatego pije musujący. Tak sobie myślę, że jutro pójdę do apteki koło pracy, gdzie jedna farmaceutka jest w ciąży bardzo zaawansowanej. Ona na pewno będzie coś wiedzieć. A noga myślę, że od tego mnie boli bo mam teraz też typowe dla siebie skurcze palców u stóp.

Więc przywitam się i ja :-D

Troszkę Was podczytuję i pewnie więcej będę czytać niż pisać ze względu na pracę.

Test pokazał II w środę a wizyta u lekarza będzie dopiero we czwartek i mam nadzieję, że wrócę z potwierdzeniem :sorry:

Jestem Mamą 6 letniego Olivierka i szczęśliwą mężatką z okolic Łodzi. Termin wypada ok. 19 czerwca. Na pewno będzie CC więc około 5 czerwca będzie poród.

Ostatnia edycja:
Cześć .
Miło ,że dołaczyły nowe mamy-witajcie.
Wisieńka ,jak się da to się oszczędzaj,
ja obolała po przytulaniu wc ,zajrzę później.
Miłego dnia

reklama
wiem że już marudzę z tym ale nie mam już całkowicie objawów, ani mdłości, ani senności, nic kompletnie.
Martwię się trochę a wizyta dopiero za tydzień.
Wiem że każda ciąża inna itd ale żeby całkiem nic:-(

to będziemy marudzić razem, u mnie nadal nic...coraz bardziej się stresuję przed piątkową wizytą :sorry:

Witam wszystkie nowe czerwcóweczki, piszcie jak najwięcej ;-)

Do góry