Cześć monia_bed,
kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?
nadal karmię piersią wieczorem, ze dwa razy w nocyi raz albo dwa w ciągu dnia, czyli minimum 2, (czasem uda się nie karmić wieczorem jak mąż usypia i zdarza się że w nocy tylko raz albo w ciągu dnia zdarza się tylko raz) a maksimum 6 razy na dobę (jak ma złą noc to i 4 razy wyjdzie)
Póki co zamierzam karmić gdzieś do 6 mca ciąży i wtedy świadomie zacząć odstawianie. Słyszałam że w czasie ciąży zmienia się smak mleka i dziecko samo się odstawia... Zanim się dowiedziałam planowałam nawet do 2 urodzin kontynuować ale chyba nie da rady... Chociaż czytałam też o mamach karmiących pierwsze i drugie jednocześnie, jakoś tego sobie nie wyobrażam na razie...
Nie wiem jeszcze co powie mój gin ale w tej ciąży już będę bardziej świadoma a nie tylko ślepo wykonywać co 1 lekarz powie. Po 1 wykorzystam doświadczenia z poprzedniego razu, będę chodzić jednocześnie do 2 gina plus pytać znajomej położnej która w szpitalu podpytuje dla mnie kilku ginekologów-dopiero wtedy na swój rozum wysnuję wnioski.
Co do karmienia na razie położna mi powiedziała że pytając kilku lekarzy otrzymała 2 różne opinie:
1. "a w czym to ma przeszkadzać??"
2. "a jaki to ma sens, przecież roczne dziecko jest już duże i nie musi być karmione"
No dobra, nie musi ale ja chcę bo wierzę że dzięki temu mi nie choruje i dobrze się rozwija.
Moim zdaniem jakby matka natura nie przewidywała takiego scenariusza to mleko by zanikło.
Czytałam że kolejność przekazywania składników odżywczych jest taka: najpierw zarodek, potem mleko dla ssaka ;-) a na końcu matka. Dlatego najbardziej zagrożone jesteśmy my anemią niedożywieniem, osłabieniem itp... maluszkowi niewiele grozi.
Słyszałam o teorii że pobudzanie brodawek powoduje wydzielanie oksytocyny ale zwolennicy karmienia ripostują że to tak mała ilość że nie spowoduje poronienia. Więcej wydziela się po dobrym seksie
Ja również, chociaż z Wami od wczoraj, witam czerwcowe nowe mamusie!!! Ruda Wiewióra , NikaMD
Ja ostatnią miesiączkę miałam 1.09, ale mam długie cykle 38- dniowe.
W przyszłym tygodniu pewnie wybiorę się do lekarza.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jesteś kochana :*
Ja jednak będę powoli odstawiać,ale ile to potrwa to się okaże! :-)
Będę uważać, żeby nie zestresować mojego małego ssaka :-)
Ruda Wiewióra, NikaMD witajcie, gratuluję i trzymam kciuki za wizyty
Krolowa Fal ja o ten magnez też zapytałabym lekarza, ale pamiętam, że ja przez kilka późniejszych miesięcy ciąży brałam Magnum B6 na skurcze łydek.
Paulinka i jak obrabianie grzybków? Ja dostałam wiaderko i zamroziłam :-)