reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

josie, asik24: NOP (nieporzadany odczyn poszczepienny) wg. MSZ moze wystapic w ciagu 4 tyg. od szczepionki!!!!! A jest wiele opinii lekarzy i instytucji, ktore mowia o 3msc od szczepionki i wiecej. Tu macie oficjalne stanowisko polskiego MSZ i sanepidu:

Jeżeli Twoje dziecko było ostatnio szczepione, i zaobserwowałeś u niego choćby najmniejsze pogorszenie stanu zdrowia, masz do czynienia z niepożądanym odczynem poszczepiennym (NOP). Urzędnicy są zobligowani przez przepisy prawne do ich rejestrowania.

Szczegółowe rodzaje i kryteria niepożądanych odczynów poszczepiennych z rozporządzenie MZ o NOP:

1) odczyny miejscowe, w tym odczyny miejscowe po szczepieniu BCG:
a) obrzęk,
b) powiększenie węzłów chłonnych,
c) ropień w miejscu wstrzyknięcia;
2) niepożądane odczyny poszczepienne ze strony ośrodkowego układu nerwowego (OUN):
a) encefalopatia,
b) drgawki gorączkowe,
c) drgawki niegorączkowe,
d) porażenie wiotkie wywołane wirusem szczepionkowym,
e) zapalenie mózgu,
f) zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
g) zespół Guillaina-Barrégo;
3) inne niepożądane odczyny poszczepienne:
a) bóle stawowe,
b) epizod hipotensyjno-hiporeaktywny,
c) gorączka powyżej 39°C,
d) małopłytkowość,
e) nieutulony ciągły płacz,
f) posocznica, w tym wstrząs septyczny,
g) reakcja anafilaktyczna,
h) reakcje alergiczne,
i) uogólnione zakażenie BCG,
j) wstrząs anafilaktyczny,
k) zapalenie jąder,
l) zapalenie ślinianek,
m) porażenie splotu barkowego,
n) inne poważne odczyny występujące do 4 tygodni po szczepieniu.

Zrodlo: Ministerstwo Zdrowia

(kopia zalacznika nr 1)

Ostatnia edycja:
reklama
kasiek wspolczuje goraczki
i nerwow dzisiaj, BAD DAY:baffled:

UWAGA Janek zrobil dzis w koncu swiadome kroczki!!!!! odstawiam go na 2 metry przede mna a on do mnie podbiega i sie cieszy :-D:-D:-D:-D:-D:-D

Hello egen ;-)

Alijenka olej życzenia - na pewno rodzina życzy Ci dobrze codziennie :-):-):-)

Współczuję goraczkujacych dzieci... i dzieciom też, rzecz jasna.

G trochę marudna przez temp jak sądzę więc wczoraj np południe spędziła w wannie z chłodną wodą:-)

Ja za to miałam pms masakrycxny. Normalnie krew mnie zalewala i szlag trafiał o wszystko. Aż sama próbowałam jakoś się uspokajać... z różnym skutkiem ;-)

Siedzę jeszcze w Ł do końca tyg ale już mam dosyć. Byle do końca tyg:-)

Czy macie może jakieś sposoby ma odstawienie dziecia od cyca? Coś nam zaciąż nie wychodzi (dziś okres od rana:-() więc muszę niestety odstawic G... chciałabym powoli i bez tragedii... jakieś pomysły?

a u któregoś dziecia była trzydniówka - jak wyglądała wysypka?To jest tak, że na 3 dzień gorączka kompletnie znika?

msmickey
jak się dowiesz to daj znać z tym odstawieniem. Póki co mała nic nie je poza cycem przez te zębiska. No i powodzenia w staraniach!:)

Witam, ja tak na szybko bo starszy jeszcze nie śpi. Ale to kwestia pol godziny :-D Siedzi koło mnie i dotrzymuje mi towarzystwa :-D I myśli, ze jestem zadowolona z tego powodu :-D Nie no jestem, jestem, przytula sie do mnie wiec miło :tak: Wojtek śpi tradycyjnie od 19.
a ja zamiast usiąść na dupie to sobie znowu robotę wymyslilam, jednak głupia jestem. Ale szybko okna "przelecialam" :tak: ale teraz juz siedzę i nic nie robię chociaż głupia obiecalam mężowi, ze mu auto odkurze i chyba jeszcze to zrobię jak Kuba pójdzie do łóżka co by o jedzeniu nie myśleć bo zglodnialam :-D

Sunshine i jak murzynek? Dobry wyszedł? Jeszcze raz wszystkiego najlepszego :tak:

Munka fajna ta piaskownica, moi maja tez z laweczkami ale bez oparcia a fajny pomysł bo od razu sie ja zakryje jakby padał deszcz

asik pomysł z opona tez świetny :tak:

Aga i jak? Zdecydowałas sie na jakiś wózek??

kasiek zdrowka dla Poli :tak:

reklama
Aylin dzięki :) ale już nasz nowy pojazd stoi pod drzwiami.

Kasiekz biedna Polusia.

MsMickey znajoma smarowała sutki lakierem przeciw obgryzaniu paznokci.

Tak więc znalazłam dziś na tablicy wózek w przystępnej cenie i w koncu od jutra nasze dni będą inaczej wyglądać :)

Do góry